Κατοικιδια

Συναγερμός στις ΗΠΑ με μυστηριώδη ασθένεια που «χτυπάει» τους σκύλους

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα κατοικίδιά σας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκυλάκι
© Unsplash

Κρούσματα άγνωστης αναπνευστικής αρρώστιας σε σκύλους καταγράφονται στις ΗΠΑ

Συναγερμός έχει σημάνει στις τοπικές αρχές και τους κτηνιάτρους των ΗΠΑ από άγνωστη αναπνευστική ασθένεια που «χτυπάει» τους σκύλους στο Όρεγκον και άλλες πολιτείες.

Από τον Αύγουστο έως τα μέσα Νοεμβρίου, η πολιτειακή κυβέρνηση του Όρεγκον έλαβε περισσότερες από 200 αναφορές της ασθένειας, η οποία εμφανίζει συμπτώματα χρόνιου βήχα ή πνευμονίας και δεν ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά.

Παράλληλα, υπάρχουν ανεπίσημα κρούσματα της μυστηριώδους ασθένειας και στο Νιου Χάμσαϊρ, το Κολοράντο, την Ιντιάνα, το Ιλινόι, την Ουάσινγκτον, το Άινταχο και την Καλιφόρνια.

Τι είναι αυτή η ασθένεια;

Η αιτία της ασθένειας είναι ακόμη άγνωστη. Ακόμα πιο περίεργο είναι το γεγονός ότι οι εξετάσεις που έχουν γίνει στο αναπνευστικό σύστημα των άρρωστων σκύλων ήταν σε μεγάλο βαθμό αρνητικές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας του Όρεγκον, τα κρούσματα φαίνεται να προκαλούνται από κάποιο ιό.  

Μερικά κρούσματα βρέθηκαν θετικά σε Mycoplasma cynos (M. cynos), ένα βακτήριο που συνδέεται με αναπνευστικές ασθένειες των σκύλων, αλλά δεν πιστεύεται ότι είναι η υποκείμενη αιτία.

Τι συμπτώματα έχει;

Ο Κτηνιατρικός Ιατρικός Σύλλογος του Όρεγκον αναφέρει ότι τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ήπιο έως μέτριο βήχα που διαρκεί τουλάχιστον έξι έως οκτώ εβδομάδες και χρόνια ή οξεία πνευμονία που γίνεται γρήγορα σοβαρή και συχνά οδηγεί στον θάνατο σε μόλις 24 έως 36 ώρες.

Οι άρρωστοι σκύλοι ανταποκρίνονται ελάχιστα ή καθόλου στα αντιβιοτικά.

Οι ιδιοκτήτες σκύλων που βλέπουν τα κατοικίδιά τους να παρουσιάζουν βήχα, φτέρνισμα, ρινικές ή/και οφθαλμικές εκκρίσεις και λήθαργο θα πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με τον κτηνίατρο.

Πόσο σοβαρό είναι για τους τετράποδους φίλους μας;

Το Υπουργείο Γεωργίας του Όρεγκον δήλωσε στο TIME ότι λαμβάνει «αναφορές για ασθένειες και μερικούς θανάτους». Ο αριθμός των θανάτων, πάντως, φαίνεται να αφορά πολύ μικρό ποσοστό των συνολικών κρουσμάτων.

Ο Κερτ Γουίλιαμς, διευθυντής του Κτηνιατρικού Διαγνωστικού Εργαστηρίου του Όρεγκον στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, δήλωσε στο Associated Press ότι «σκύλοι έχουν πεθάνει», αλλά δήλωσε ότι είναι δύσκολο να μετρήσει κανείς πόσοι πέθαναν από μια σοβαρή μορφή της λοίμωξης χωρίς να υπάρχει ακόμη κάποιος σαφής τρόπος για τον ορισμό της νόσου ή για την εξέτασή της.

Τα κρούσματα εμφανίζονται συχνότερα σε ζώα που φιλοξενούνται σε χώρους όπως καταφύγια, πανσιόν ή εγκαταστάσεις εκπαίδευσης παρά σε ζώα που φιλοξενούνται σε ιδιωτικά σπίτια, ιδίως σε εκείνα με περιορισμένη πρόσβαση σε άλλους σκύλους.

Ο Γουίλιαμς προειδοποίησε τους ιδιοκτήτες σκύλων να μην πανικοβάλλονται, σημειώνοντας ότι τα κατοικίδια θα πρέπει να έχουν κάνει τα εμβόλια τους.

Εντωμεταξύ, οι κηδεμόνες σκύλων συνιστάται να αποφεύγουν περιοχές και σημεία με άλλους σκύλους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ