Κατοικιδια

Τι είναι το «Σύνδρομο του Μαύρου Σκύλου και Γάτας»

Η ευαισθητοποίηση του κόσμου θα ενθαρρύνει την υιοθεσία περισσότερων μάυρων σκύλων και γατιών

Αναστασία Στουπάκη
Αναστασία Στουπάκη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι είναι το «Σύνδρομο του Μαύρου Σκύλου και Γάτας»
© Jorge Zapata / Unsplash

Το «Σύνδρομο Μαύρου Σκύλου και Γάτας» που αποτέλει και το πιο βασικό εμπόδιο στην υιοθεσία τους

Ήρθε η μέρα που θα υιοθετήσουμε το νέο μέλος της οικογένειάς μας. Θα δούμε πολλά σκυλάκια που ψάχνουν οικογένεια και όλα είναι υπέροχα. Πώς θα διαλέξουμε; Με ποια κριτήρια; Το μέγεθος παίζει μεγάλο ρόλο όπως και η ηλικία, τουλάχιστον στην αρχή, μετά σίγουρα έρχεται το χρώμα του. Εδώ μπαίνουμε σε μια μεγάλη συζήτηση. Η πικρή αλήθεια είναι πως τα μαύρα ζώα είναι πολύ πιο δύσκολο να βρουν το παντοτινό τους σπίτι καθώς δεν θα τους δοθεί η ευκαιρία να δώσουν την αγάπη τους στην οικογένειά τους. Αυτή τη φορά θα μιλήσουμε για τους σκύλους και τις γάτες και θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό;

Το «Σύνδρομο του Μαύρου Σκύλου και Γάτας»

Ένα από τα βασικά εμπόδια στην υιοθεσία τους σχετίζεται με τη δυσκολία πολλών ανθρώπων να αντιληφθούν τα μάτια και την έκφρασή τους. Η ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε τις εκφράσεις και τα συναισθήματα ενός σκύλου είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία μιας συναισθηματικής σύνδεσης με αυτόν. Η μονοχρωμία του τριχώματός τους και η έλλειψη αντίθεσης καθιστά δυσκολότερη την αναγνώριση των χαρακτηριστικών του προσώπου τους και των ματιών. Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ως αρνητική έκφραση και να αποτρέπει τους ανθρώπους από το να αναπτύξουν ενδιαφέρον για αυτά τα ζώα. Έτσι, τη στιγμή που κάποιος διαλέγει το ζωάκι του στο καταφύγιο, μπορεί να μην αφιερώσει το χρόνο που θα έδινε σε άλλο πιο ανοιχτόχρωμο ζώο, να του δώσει την ευκαιρία να τον γνωρίσει καλύτερα και να καταλήξει μέλος της οικογένειάς του.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι τα μαύρα ζώα δεν φωτογραφίζονται εξίσου καλά σε σχέση με αυτά που έχουν ανοιχτόχρωμη γούνα, και έτσι οι ενδιαφερόμενοι νέοι γονείς μπορεί να μην έχουν ευκαιρία να δουν φωτογραφίες που τα αναδεικνύουν με τον ίδιο τρόπο. Αυτό μπορεί να τους τραβήξει περισσότερο προς τους σκύλους και τις γάτες με ανοιχτόχρωμη γούνα, καθώς μπορούν συνήθως να διακρίνουν καλύτερα την έκφρασή τους.

Τι είναι το «Σύνδρομο του Μαύρου Σκύλου και Γάτας»
© Adel Grober / Unsplash

Μην ξεχνάμε όμως και τις δεισιδαιμονίες, υπαρκτές ακόμα και σήμερα, που μπορούν να αποτρέψουν τους ανθρώπους από τα ζώα αυτά. Το μαύρο χρώμα συνδέεται συχνότερα με το κακό ή το διαβολικό, ενώ το λευκό μπορεί να σημαίνει καλοσύνη ή «καθαρότητα». Όπως και οι λαϊκές παραδόσεις από τα Βρετανικά Νησιά (ακόμη και τα βιβλία του Χάρι Πότερ!) αναφέρουν για μαύρους σκύλους (Κέρβερος στην ελληνική μυθολογία) που εμφανίζονται τη νύχτα ως φαντασμαγορικά προμηνύματα θανάτου.

Πολλοί έχετε ακούσει ότι όταν δείτε μια μαύρη γάτα θα φέρει κακή τύχη, ειδικά την Παρασκευή και 13. Τα παιδιά το ακούνε αυτό από μικρή ηλικία, πράγμα που μπορεί να δημιουργεί την προκατάληψη από πολύ νωρίς. Αν και κάποιοι απλώς αστειεύονται με αυτό, άλλοι μπορεί να αποφεύγουν τα ζώα αυτά ακόμα και αν δεν τα «πολυπιστεύουν».

Οι μαύρες γάτες έχουν συνδεθεί επίσης με τη μαγεία και το κακό. Στον Μεσαίωνα, που κυριαρχούσαν αυτές οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, οι γάτες θεωρούνταν συνήθως σύντροφοι των μαγισσών ή ακόμα και μάγισσες που είχαν αλλάξει τη μορφή τους. Μη ξεχνάμε όμως πως σε κάποιες κουλτούρες, οι μαύρες γάτες μπορεί να συμβολίζουν την καλή τύχη.

Έτσι μπορεί να εξηγηθεί γιατί πολλά μαύρα ζώα παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στα καταφύγια πριν υιοθετηθούν. Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι εκφράζουν ανοιχτά τις προτιμήσεις τους, λέγοντας φράσεις όπως «Δεν μου αρέσουν οι μαύροι σκύλοι» ή «Προτιμώ σκυλάκια με ανοιχτόχρωμη γούνα». Αυτές οι απόψεις, παρά το γεγονός ότι μπορεί να φαίνονται ανήκουστες σε μερικούς, είναι αρκετά συνηθισμένες και ακούγονται συχνά κατά τις ημέρες υιοθεσιών. Η ευαισθητοποίηση του κόσμου σε αυτό το ζήτημα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της προκατάληψης που υπάρχει ως προς αυτά τα ζώα, ενθαρρύνοντας την υιοθεσία μαύρων σκύλων και γατιών, βοηθώντας τα να βρουν την αγάπη και το παντοτινό σπίτι που τους αξίζουν.

Αγγελίες VetnPet: Υιοθέτησε ένα ζωάκι

Δεν πρέπει να μένουμε στα λόγια αλλά να περάσουμε και σε πράξεις. Γι' αυτό η στήλη VetnPet θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Τη δική σου!

‼️‼️Επείγει υιοθεσία με νόμιμη διαδικασία για αυτά τα πέντε γατάκια περίπου 4, 5 μηνών. Δύο γκρι, μια ταρταρουγα, ένα...

Posted by Anastasia Petridou on Friday, November 24, 2023

Για όσους ξέρουν από την συγκεκριμένη ράτσα δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Για όσους δεν ξέρουν, να σας πούμε ότι τα...

Posted by Save a Greek Stray on Sunday, October 29, 2023

Πιο όμορφο σκυλί από αυτόν ίσως και να μην έχουμε αυτή την στιγμή στο καταφύγιο. Το μαύρο του είναι κατάμαυρο,...

Posted by Save a Greek Stray on Sunday, November 19, 2023

‼️‼️Επείγει υιοθεσία με νόμιμη διαδικασία για αυτά τα πέντε γατάκια περίπου 4, 5 μηνών. Δύο γκρι, μια ταρταρουγα, ένα...

Posted by Anastasia Petridou on Friday, November 24, 2023

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ