Κατοικιδια

Πώς θα καταλάβεις αν η γάτα σου έχει οφθαλμολογικά προβλήματα

Οι γάτες μπορούν να κρύψουν τον πόνο και τις ασθένειές τους, αλλά τα μάτια τους συχνά τα αποκαλύπτουν

Αναστασία Στουπάκη
Αναστασία Στουπάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πώς θα καταλάβεις αν η γάτα σου έχει οφθαλμολογικά προβλήματα
© Unsplash

Η υγεία των ματιών της γάτας και πώς θα καταλάβεις αν έχει κάποιο πρόβλημα

Τα εκφραστικά μάτια της γάτας μας μπορούν να μας δώσουν πολλές πληροφορίες για τα συναισθήματά της, αλλά μπορούν να μας δείξουν και ότι κάτι δεν πάει καλά. Οι γάτες μπορούν να κρύψουν τον πόνο και τις ασθένειές τους, αλλά τα μάτια τους συχνά τα αποκαλύπτουν.

Ένα από τα βασικότερα πράγματα που πρέπει να προσέχουμε είναι το μέγεθος της κόρης. Η ανισοκορία, δηλαδή η κατάσταση όπου η μία κόρη είναι μεγαλύτερη από την άλλη, μπορεί να υποδεικνύει προβλήματα όπως το γλαύκωμα, τους σπασμούς, ή ακόμη και ακόμα κάποιες πιο σοβαρές καταστάσεις όπως καρκίνος του ματιού ή λοιμώξεις όπως η τοξοπλάσμωση.

Το γεγονός ότι μπορεί να κρατάει συνεχώς κλειστά τα μάτια της μπορεί να είναι ένδειξη δυσφορίας ή και πόνου εξαιτίας συγκολπίτιδας ή ξηροφθαλμίας. Αν παρατηρήσουμε κοκκινισμένα μάτια, πρήξιμο, εκκρίσεις ή ακόμη και συμπτώματα όπως ο βήχας ή το φτέρνισμα, μπορεί να υποδηλώνουν κάποια υποκείμενη λοίμωξη ή αλλεργία.

Σε ό,τι αφορά την όραση του τετράποδου φίλου μας είναι σημαντικό να δίνουμε την δέουσα προσοχή. Αν η γάτα μας παρουσιάζει αλλαγές στη συμπεριφορά της, όπως το να σκοντάφτει ή  και να χτυπάει σε αντικείμενα και τοίχους, είναι πιθανό να έχει προβλήματα όρασης. Ακόμη και αν τα μάτια της φαίνονται καλά, αυτά τα σημάδια μπορεί να υποδεικνύουν κάποιου βαθμού απώλειας της όρασης.

Μην ξεχνάμε πως τα ζωάκια τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έχουν χάσει την όραση τους ή γεννήθηκαν χωρίς αυτή, μπορεί να έχουν μια ευτυχισμένη ζωή. Η αγάπη και η φροντίδα που τους προσφέρουμε είναι το μεγαλύτερο δώρο μας προς αυτά.

Ακόμα και αν καταλάβουμε ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτά τα πανέμορφα ματάκια, δεν υπάρχει λόγος πανικού! Αρκεί να έρθουμε σε επικοινωνία με τον κτηνίατρό μας και να μας καθοδηγήσει ανάλογα.

Συνοψίζοντας, η υγεία των ματιών των γάτων μας είναι ένα σημαντικό θέμα που απαιτεί την προσοχή μας. Μην παραβλέπετε τα σημάδια και μην διστάσετε να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο για οποιαδήποτε ανησυχία. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να κάνει τη διαφορά για την υγεία και την ευημερία της γάτας μας. Να κρατάμε στο μυαλό μας πως η φροντίδα και η προσοχή που προσφέρουμε στη γάτα μας είναι το κλειδί για μια μακρά και ευτυχισμένη σχέση μαζί της.

Αγγελίες VetnPet: Υιοθέτησε ένα ζωάκι

Δεν πρέπει να μένουμε στα λόγια αλλά να περάσουμε και σε πράξεις. Γι’ αυτό η στήλη VetnPet θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Τη δική σου!

ΠαρακαλωΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ Φιλοζωη φιλη μας εφυγε ξαφνικα απο τη ζωη και αφησε πισω τα 6 γατακια της και την υπεροχη σκυλιτσα...

Posted by Giota Sinodinou on Thursday, December 7, 2023

Ο BISCUIT ΠΡΟΣ ΥΙΟΘΕΣΊΑ ❣️💜 🥭2-3 ετών περίπου 🥭ημ. Ιταλικό σεγκούτσι 🥭13 κιλάκια 🥭είναι πιστός, γλυκύτατος, ...

Posted by Φιλοζωικό προφίλ Φωτεινή-Δήμητρα on Tuesday, December 5, 2023

Με θυμάστε; Είμαι ο Τόμυ, το καλύτερο αγόρι! 4,5 περίπου μηνών, παιχνιδιάρης, πανέξυπνος, φιλικός και πολύ χαδιάρης....

Posted by SAVE Stray Animals and Volunteers, Εθελοντές και Αδέσποτα Λυκόβρυσης Πεύκης on Sunday, November 26, 2023

Αν κάποιος ενδιαφέρεται να το υιοθετήσει ας επικοινωνήσει μαζί μου. Είναι πολύ μικράκι και το βρήκα μόνο του έξω να κλαίει. Δεν μπορώ να το κρατήσω δυστυχώς γιατί έχω αλλά 4. Είναι γλυκύτατο 😺

Posted by Despoina Michopoulou on Friday, December 8, 2023

Αφροδίτη, κάλικο γατομπέμπα 😍 2 μηνών κουκλίτσα, φιλικό κοριτσάκι, αποπαρασιτωμένο και μαθημένο σε άμμο, με γοητευτικό...

Posted by SAVE Stray Animals and Volunteers, Εθελοντές και Αδέσποτα Λυκόβρυσης Πεύκης on Thursday, September 14, 2023

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ