Κατοικιδια

Κατανοήστε τα μάτια της γάτας σας: Παράθυρο στα συναισθήματά της

Αποκρυπτογραφούμε τη βασίλισσα των κατοικιδίων

Αναστασία Στουπάκη
Αναστασία Στουπάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κατανοήστε τα μάτια της γάτας σας: Παράθυρο στα συναισθήματά της
© Αναστασία Στουπάκη

Τι μας «λέει» η γάτα με τα μάτια της - Πώς μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνουν οι κόρες των ματιών της

Οι γάτες μας, αυτά τα μυστηριώδη και συχνά παρεξηγημένα κατοικίδια, επικοινωνούν με έναν μοναδικό τρόπο. Ένα από τα πιο εκφραστικά μέρη του σώματος μιας γάτας είναι τα μάτια της. Η κατανόηση των μηνυμάτων που μας στέλνουν μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τη σχέση μας με αυτές και να διευκολύνει την ικανοποίηση των αναγκών τους.

Τα μάτια είναι ένα μονοπάτι άμεσης επικοινωνίας. Οι κάθετες κόρες των ματιών των γατών τους επιτρέπουν να εκφράζουν πολύ πιο έντονα συναισθήματα σε σύγκριση με αυτά των ανθρώπων.

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνουν οι κόρες των ματιών της γάτας μας;

Οι κόρες των ματιών μιας γάτας μπορούν να εκφράσουν τόσο πολλά συναισθήματα όπως φόβο, ενθουσιασμό, θυμό, εμπιστοσύνη, και στοργή. Είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε τις κόρες των ματιών της ανάλογα με την περίσταση. Για παράδειγμα, οι διασταλμένες κόρες των ματιών μπορεί να υποδηλώνουν ενθουσιασμό ή φόβο. Αυτό εξαρτάται από το αν η γάτα μας παίζει με το καινούργιο της παιχνίδι ή μόλις βγάλαμε την ηλεκτρική σκούπα από την ντουλάπα. Οι κόρες των ματιών της γάτας μας μπορεί επίσης να διασταλούν σε χαμηλό φωτισμό.

Μαζί με τη διαστολή των κορών των ματιών, θα πρέπει επίσης να λαμβάνουμε υπόψιν μας τη γλώσσα του σώματος της όπως τα αυτιά, τα μουστάκια, τη θέση της ουράς καθώς και τα νιαουρίσματά της.

Πάμε να δούμε μαζί πέντε διαφορετικούς τρόπους που το γατάκι μας επικοινωνεί μαζί μας μέσω του βλέμματός του.

Το αργό κλείσιμο των ματιών/ Το βλέμμα της αγάπης

Το αργό κλείσιμο των ματιών, που μερικές φορές αποκαλείται «το χαμόγελο της γάτας», είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι γάτες εκφράζουν την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους.

Μια από τις καλύτερες αντιδράσεις που μπορούμε να έχουμε σε ένα αργό κλείσιμο των ματιών είναι να αντιγράψουμε την κίνηση προς αυτήν. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι γάτες αντιλαμβάνονται τα αργά ανοιγοκλεισίματα των ματιών μας ως μια μορφή επικοινωνίας και είναι πιθανό να ανταποκριθούν σε αυτά με την σειρά τους.

Χαρούμενες στιγμές με μισάνοιχτα μάτια

Οι γάτες χρησιμοποιούν επίσης τα βλέφαρά τους για να επικοινωνήσουν. Αν τις πιάσουμε να μας κοιτάζουν με βαριά, μισάνοιχτα μάτια, είναι πιθανό να νιώθουν ευτυχισμένες και ήρεμες. Μια γάτα που νιώθει ευτυχισμένη, ξαπλωμένη στον ήλιο, μπορεί να φαίνεται να κλείνει λίγο τα μάτια της ως σημάδι ικανοποίησης ή να είναι έτοιμη για ύπνο. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και τα ατελείωτα γουργουρίσματα!

Το σταθερό διαπεραστικό βλέμμα

Ένα σταθερό κοίταγμα από τον χνουδωτό μας φίλο μπορεί να σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα. Μια γάτα που κοιτάζει επίμονα με λίγα ανοιγοκλείσιματα στα μάτια της, μπορεί να νιώθει απειλή και να είναι σε θέση άμυνας. Εκεί είναι σημαντικό να της δώσουμε το χώρο που χρειάζεται για να χαλαρώσει. Σε αντίθεση με ένα απαλό κοίταγμα που μπορεί απλά να θέλει κάτι από εμάς.

«Πανσέληνος» στα μάτια

Τεράστιες, σχεδόν μαύρες κόρες των ματιών συνήθως σημαίνουν ότι η γάτα μας είναι πολύ αγχωμένη και χρειάζεται διάλειμμα από τα ατελείωτα χάδια. Μπορούμε να αποφεύγουμε γενικότερα τα χάδια σε ευαίσθητα σημεία, όπως η κοιλιά ή η ουρά, σε αυτήν την περίπτωση.

Στενές και σχιστές κόρες σημαίνουν σοβαρότητα

Όταν οι κόρες των ματιών της γάτας γίνονται σαν λεπτές σχισμές και δεν βρίσκονται σε φωτεινό περιβάλλον, συνήθως σημαίνει ότι είναι θυμωμένες ή έτοιμες να επιτεθούν. Πρέπει να προσέχουμε και για άλλα σημάδια προειδοποίησης, όπως είναι τα αυτιά προς τα πίσω, το πολύ έντονο βλέμμα και το ανασηκωμένο τρίχωμα.

Μην ξεχνάμε ότι οι γάτες είναι ευαίσθητα και ιδιαίτερα πλάσματα και η κατανόηση των σημαδιών που μας δίνουν είναι σημαντικά για μια υγιή και ευτυχισμένη συνύπαρξη. Όπως κάθε βλέμμα είναι μοναδικό, έτσι είναι και η ιστορία που προσπαθεί να μας πει με αυτό. Κάθε γάτα είναι μοναδική και όσο παραπάνω την καταλαβαίνουμε τόσο πιο πολύ αποκρυπτογραφούμε τη βασίλισσα των κατοικίδιων.

Αγγελίες VetnPet: Υιοθέτησε ένα ζωάκι

Δεν πρέπει να μένουμε στα λόγια αλλά να περάσουμε και σε πράξεις. Γι' αυτό η στήλη VetnPet θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Τη δική σου!

Είναι μια καλλονή, φιλικότατη μόλις τριων τεσσάρων μηνών. Εμφανίστηκε με την μαμά της στην γειτονιά μου, η μαμά της θα...

Posted by Χαρίζονται γατάκια Βόλος on Friday, December 8, 2023

Κλαιει😞 Κλαιει τοσο πολυ που τα ματακια της εχουν θολωσει 😞 Κλαι ει τοσο πολυ που το γαυγισμα ειναι κραυγη😞 Κλαιμε...

Posted by Μαιρη μαυρελου on Thursday, December 7, 2023

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ