Κατοικιδια

Το φάρμακο που στοχεύει στην παράταση της διάρκειας ζωής των σκύλων

Τι είναι το LOY-001: Η βιοτεχνολογική εταιρεία Loyal έλαβε έγκριση από τον FDA

Αναστασία Στουπάκη
Αναστασία Στουπάκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι πετυχημένες δοκιμές του φαρμάκου LOY-001 που αυξάνει τη διάρκεια ζωής στους σκύλους - Η βιοτεχνολογική εταιρεία Loyal έλαβε έγκριση από την FDA
© Patrick Hendry/Unsplash

Οι πετυχημένες δοκιμές του φαρμάκου LOY-001 που αυξάνει τη διάρκεια ζωής στους σκύλους - Η βιοτεχνολογική εταιρεία Loyal έλαβε έγκριση από τον FDA

Η ζωή (και) ενός σκύλου συνήθως, ακολουθεί μια προκαθορισμένη πορεία. Με το πέρασμα του χρόνου, οι αρθρώσεις τους μπορεί να πονούν και το αγαπημένο μας μουσούδι ξεκινάει να ασπρίζει. Οι σκύλοι μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα όρασης και ακοής, καθώς και μείωση της αντοχής τους. Όμως, μια επιστημονική ανακάλυψη φαίνεται να φέρνει ελπίδα στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων που επιθυμούν να παρατείνουν τη ζωή των σκύλων τους.

Η βιοτεχνολογική εταιρεία Loyal, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, έλαβε την Τρίτη, την έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για το φάρμακο LOY-001, το οποίο στοχεύει στην παράταση της διάρκειας ζωής των σκύλων. Το φάρμακο, μια ένεση για σκύλους άνω των 7 ετών και 18 κιλών, φαίνεται να έχει «λογικές προσδοκίες αποτελεσματικότητας», σύμφωνα με τα δεδομένα του FDA.

Η CEO της Loyal, Celine Halioua, εκτιμά ότι το φάρμακο θα είναι διαθέσιμο στην αγορά το 2026, με ένα κόστος που θα είναι προσιτό για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων. Αυτό σημαίνει ότι η πρόσβαση σε αυτήν την καινοτομία θα είναι εφικτή για πολλούς, φέρνοντας ελπίδα για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καλύτερη ποιότητα ζωής για τα αγαπημένα τους ζώα.

Το LOY-001 δεν στοχεύει συγκεκριμένες ασθένειες, αλλά επικεντρώνεται στην επιβράδυνση της διαδικασίας της γήρανσης. Αυτή η προσέγγιση αποτελεί μια επαναστατική αλλαγή στην παραδοσιακή ιατρική, η οποία συνήθως επικεντρώνεται στη θεραπεία συγκεκριμένων ασθενειών και όχι στην πρόληψη της γήρανσης. Η Loyal εργάζεται για να παρατείνει τα υγιή χρόνια ζωής των σκύλων, με στόχο τη μείωση των παθήσεων που συνδέονται με την ηλικία.

Παρόλο που η πλήρης αποτελεσματικότητα του LOY-001 δεν έχει ακόμη αποδειχθεί, οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα πετύχουν την παράταση της ζωής ενός σκύλου κατά τουλάχιστον ένα χρόνο. Αυτό είναι σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα και τις υπάρχουσες εκτιμήσεις. Επιπλέον, άλλες κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως αυτή με τηραπαμυκίνη, μια άλλη ένωση που έχει αποδειχθεί ότι παρατείνει τη ζωή. Η επιτυχία του LOY-001 και των άλλων παρόμοιων φαρμάκων θα αποτελούσε ένα σημαντικό ορόσημο όχι μόνο για την κτηνιατρική, αλλά και για την ανθρώπινη γηριατρική.

Σίγουρα, αυτή η θεραπεία δεν είναι πανάκεια και πιθανότατα ελλοχεύουν κίνδυνοι που δεν γνωρίζουμε ακόμα αλλά το γενικότερο μήνυμα είναι σίγουρα αισιόδοξο. Σε έναν κόσμο όπου η επιστήμη συνεχώς εξελίσσεται, η πρόσφατη πρόοδος στην κτηνιατρική έρευνα μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην ελπίδα ότι ίσως έχουμε τη δυνατότητα να περάσουμε λίγο περισσότερο χρόνο με τον τετράποδο φίλο μας. Αν και ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και η αποτελεσματικότητα των νέων θεραπειών δεν έχει ακόμα πλήρως αποδειχθεί, η προοπτική αυτή ανοίγει το δρόμο για ελπιδοφόρες πιθανότητες. Ενώ περιμένουμε να δούμε τα τελικά αποτελέσματα αυτής της επιστημονικής προσπάθειας, ας εκτιμήσουμε κάθε στιγμή που έχουμε με τους αγαπημένους μας τετράποδους φίλους.

Αγγελίες VetnPet: Υιοθέτησε ένα ζωάκι

Δεν πρέπει να μένουμε στα λόγια αλλά να περάσουμε και σε πράξεις. Γι’ αυτό η στήλη VetnPet θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Τη δική σου!

Jack russel με terrier θηλυκό περίπου 3 ετών, πολύ μικρόσωμη 4 κιλά δίνεται στειρωμένη, εμβολιασμένη και με τσιπ.

Posted by Αδέσποτα Δήμου Βόλου on Friday, December 1, 2023

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ/ΓΙΑ ΥΙΟΘΕΣΙΑ (27/11/2019) - παρακαλούμε κοινοποιήστε- ***ΑΡΣΕΝΙΚΟ **** Αυτος ο μικρούλης βρέθηκε...

Posted by Κιβωτος, Μυτιληνη - Kivotos, Mytilene, Greece on Monday, November 27, 2023

Η μικρή μας Mandy❣️ ΨΑΧΝΕΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 🐾 ΝΕΑ ΕΓΚΑΤΑΛΗΨΗ... μέσα στο κρύο, γεμάτη ψύλλους και πάρα πολύ...

Posted by Ectoras Likakis on Thursday, November 30, 2023

Τον λένε ΘΕΣ54. Από την Θεσσαλία, από τις πλημμύρες. Θα ήθελα κάποιος θα συγκινηθεί, όχι επειδή είναι άσπρος κ...

Posted by Evi Hatzidaki on Thursday, November 30, 2023

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ