Κατοικιδια

Η ταχύπνοια στους σκύλους

Η προληπτική φροντίδα και η ενημέρωση για την υγεία του κατοικίδιου μας είναι πάντα ο πιο σημαντικός παράγοντας

Αναστασία Στουπάκη
Αναστασία Στουπάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η ταχύπνοια στους σκύλους
© Andreas Schnabl / Pexels

Σκύλος: Το ζήτημα της ταχύπνοιας στους τετράποδους φίλους μας και πώς μπορούμε να την αναγνωρίσουμε αρχικά και έπειτα να την αντιμετωπίσουμε

Σήμερα θα μιλήσουμε για την ταχύπνοια. Όταν το σκυλί μας αναπνέει πιο έντονα από το κανονικό, μπορεί να μας ανησυχήσει, αλλά δεν χρειάζεται να πανικοβληθούμε. Η έντονη και γρήγορη αναπνοή έχει πολλές αιτίες, όπως η επιστροφή από μια βόλτα σε μια ζεστή μέρα ή ο φόβος από τα πυροτεχνήματα. Ενώ η αυξημένη θερμοκρασία του σώματος είναι ένας χρήσιμος δείκτης για σοβαρά προβλήματα στα σκυλιά, ο αριθμός των αναπνοών είναι ο βασικός τρόπος για να καταλάβουμε αν υπάρχει πράγματι πολύ γρήγορη αναπνοή.

Είναι γνωστό ότι τα βραχυκεφαλικά σκυλιά, όπως τα Γαλλικά Μπουλντόγκ, τα Αγγλικά Μπουλντόγκ και τα Παγκς, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη ζέστη γενικώς όπως και την έντονη άσκηση, λόγω των πλακουτσωτών μουσούδων τους.

Ο κανονικός ρυθμός αναπνοής για ένα σκύλο είναι περίπου 10 έως 20 αναπνοές ανά λεπτό. Αν ο αριθμός των αναπνοών είναι πάνω από αυτό, το σκυλί μας έχει ταχύπνοια.

Οι αιτίες της ταχύπνοιας μπορεί να περιλαμβάνουν θερμοπληξία, άγχος, αναπνευστικές διαταραχές, τραυματισμό ή πόνο, το σύνδρομο Cushing (ορμονική διαταραχή όπου παράγεται υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης, γνωστή ως η ορμόνη του άγχους και ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων), όπως και συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές που μπορεί να το προκαλέσουν.

Ο τρόπος αντιμετώπισής της εξαρτάται από το που προέρχεται. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της θερμοπληξίας, είναι σημαντικό να βγάλουμε το σκυλί μας από τον ήλιο και να το τοποθετήσουμε σε δροσερό χώρο (τώρα που έχουμε κρύο, για την ώρα αποκλείουμε αυτό το ενδεχόμενο). Σε περίπτωση άγχους όμως, μπορεί να χρειαστεί αλλάξουμε περιβάλλον στο ζώο, να ζητήσουμε τη συμβουλή κάποιου εκπαιδευτή ή ακόμα και να ξεκινήσουμε φαρμακευτική αγωγή στις πιο σοβαρές περιπτώσεις. Για τα αναπνευστικά προβλήματα, η θεραπεία εξαρτάται από τη συγκεκριμένη κατάσταση ή διαταραχή που μπορεί να έχει ο τετράποδος φίλος μας.

Πριν ξεκινήσουμε τα τηλέφωνα, πρέπει να δούμε αν μπορούμε να βρούμε την αιτία που το προκαλεί, να μετρήσουμε τις αναπνοές του και ελέγξουμε τη θερμοκρασία του, αν γνωρίζουμε φυσικά τον τρόπο. Αν κάποιο από τα παραπάνω δεν είναι όπως προβλέπεται (δηλαδή 10-20 αναπνοές ανά λεπτό και θερμοκρασία 38.3-39.2 •C). Τότε ερχόμαστε σε επικοινωνία με τον κτηνίατρό μας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι, αν και οι καθημερινές του δραστηριότητες μπορούν να προκαλέσουν μια σύντομη αύξηση στην αναπνοή του σκύλου μας, πρέπει πάντα να είμαστε ενήμεροι για τυχόν αλλαγές που δεν φαίνεται να έχουν εξήγηση.

Μην ξεχνάμε πως η ταχύπνοια μπορεί να είναι φυσιολογική για ένα ζώο, όταν όμως γίνεται πολύ έντονα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τότε πρέπει να ζητήσουμε τη συμβουλή του κτηνιάτρου μας για να αποτρέψουμε σοβαρά ή ακόμη και θανατηφόρα προβλήματα.

Μπορούμε να πούμε πως η προληπτική φροντίδα και η ενημέρωση για την υγεία του κατοικίδιου μας είναι πάντα ο πιο σημαντικός παράγοντας. Αν έχετε την οποιαδήποτε απορία για το μικρό σας φίλο μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τυχόν προειδοποιητικά σημάδια επικείμενων προβλημάτων. Όπως λέμε σχεδόν σε κάθε άρθρο η υγεία και η ευημερία του σκύλου μας εξαρτάται από την προσοχή και την φροντίδα που του προσφέρουμε.

Αγγελίες VetnPet: Υιοθέτησε ένα ζωάκι

Δεν πρέπει να μένουμε στα λόγια αλλά να περάσουμε και σε πράξεις. Γι’ αυτό η στήλη VetnPet θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Τη δική σου!

Ο Μιμίκος είναι ένα από τα μωρά πού προσπαθούσε να επιβιώσει σε μια γατοαποικία που πήγαμε για μαζικές στειρώσεις .Ενα...

Posted by Eleni Kalimniou on Wednesday, December 6, 2023

‼️ For Adoption ‼️ Αυτός είναι ο Γκέιμπ! 🤎🐶 Ένα γλυκό μεγαλόσωμο αγόρι, πιθανόν ημίαιμο Bloodhound, άνω των 5 ετών. ⭐️...

Posted by Save the Strays Of Samos on Tuesday, December 12, 2023

Ο ΕΠΙΣΤΡΟΦΟΥΛΗΣ. Μάνα με επτά κουτάβια σε χωράφι στα Σπάτα. Κάποιοι πέρασαν και διάλεξαν τον μικρό όπως διαλέγουμε ένα...

Posted by Katerina Stefanopoulou on Tuesday, December 12, 2023

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ