- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Η μελέτη που «θορύβησε» τους ramen lovers: Σύνδεση συχνής κατανάλωσης με αυξημένο κίνδυνο θανάτου
Eίναι ήδη στο στόχαστρο παλαιότερων ερευνών λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αλάτι
Η μελέτη που «θορύβησε» τους ramen lovers: Σύνδεση συχνής κατανάλωσης με αυξημένο κίνδυνο θανάτου
Ένα από τα πιο δημοφιλή comfort foods του πλανήτη, το ramen, μπαίνει ξανά στο μικροσκόπιο επιστημόνων, αυτή τη φορά με ανησυχητικά ευρήματα. Νέα ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition, Health & Aging δείχνει ότι η συχνή κατανάλωση ramen — τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα — συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ιδιαίτερα για άνδρες κάτω των 70 ετών.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στην επαρχία Yamagata με περισσότερους από 6.700 συμμετέχοντες άνω των 40 ετών, κατέγραψε 145 θανάτους σε διάστημα τεσσάρων έως πέντε ετών. Από αυτούς, οι περισσότεροι σχετίζονταν με καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις. Οι επιστήμονες εντόπισαν ότι όσοι κατανάλωναν ramen σε τακτική βάση — και ειδικά όσοι έπιναν και τον πλούσιο σε νάτριο ζωμό ή συνδύαζαν το πιάτο με αλκοόλ — εμφάνιζαν σημαντικά υψηλότερο δείκτη κινδύνου.
Παρά τις εντυπώσεις που προκαλούν τα αποτελέσματα, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πρόκειται για παρατηρητική μελέτη: δεν αποδεικνύει αιτιώδη σχέση, αλλά καταγράφει μια στατιστική συσχέτιση. Επιπλέον, όσοι τρώνε συχνά ramen τείνουν να συγκεντρώνουν και άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως κάπνισμα, υπέρταση, παχυσαρκία και διαβήτη.
Το ramen είναι ήδη στο στόχαστρο παλαιότερων ερευνών λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αλάτι, που έχει συσχετιστεί με καρκίνο στομάχου και καρδιοπάθειες. Η νέα μελέτη επαναφέρει τη συζήτηση, με τους επιστήμονες να συνιστούν μετριοπάθεια: «Δεν είναι το περιστασιακό μπολ που σκοτώνει, αλλά η συστηματική υπερκατανάλωση», σημειώνουν.
Η Ιαπωνία, πατρίδα του ramen, φιλοξενεί πάνω από 30.000 ramen shops, ενώ η παγκόσμια αγορά των instant noodles ξεπερνά τα 120 δισ. μερίδες ετησίως. Τα ευρήματα λοιπόν αφορούν όχι μόνο τους ντόπιους λάτρεις, αλλά και εκατομμύρια καταναλωτές διεθνώς.
Πηγές: Journal of Nutrition, Health & Aging, South China Morning Post, The Independent, Straits Times, Economic Times
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ξεκινά το πρόγραμμα τοποθέτησης πρωτοποριακής ΑΙ λύσης
Πώς η ψυχική ανθεκτικότητα γίνεται το πιο hot επαγγελματικό skill στην Ελλάδα του 2025
Μια συζήτηση με την ψυχολόγο και διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών
Ούτε εσωστρεφείς ούτε εξωστρεφείς – απλώς έχετε κάποια πολύ πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά
Η σημασία της ισορροπίας ανάμεσα στις ελεύθερες ρίζες και τα αντιοξειδωτικά
Μελέτη αποκαλύπτει ότι το κοιλιακό λίπος συνδέεται με επιβλαβείς αλλαγές στην καρδιά
«Οι σχέσεις δεν είναι μόνο συναισθηματική ασφάλεια, αλλά βιολογικός παράγοντας υγείας»
Από τα ζεστά αφεψήματα μέχρι την παραδοσιακή ιατρική, αποδεικνύεται πολύτιμο για υγεία και ευεξία
Δες πώς ένας δεκάλεπτος περίπατος μπορεί να βελτιώσει την υγεία και τη διάθεσή σου
Το μυαλό τρέχει σε σκέψεις και αρνητικά σενάρια κι εμείς βουλιάζουμε σαν να βρισκόμαστε σε μια κινούμενη άμμο
Δεν είναι σεξιστικό το ζήτημα, αλλά αφορά τη διαφορετική λειτουργία του οργανισμού των δύο φύλων
Συνομιλία με τον γιατρό-διδάκτορα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης Γιώργο Μπούτλα
Υπολογίζεται ότι το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από αυτό
Η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως μέσω σωματικών υγρών
Αν είσαι γυναίκα, τα αθλητικά σου παπούτσια έχουν πρόβλημα και ίσως το είχες καταλάβει
Δύο οπτικές από την Gilead Sciences: Πώς η ιατρική επιστήμη και η επικοινωνία γίνονται σύμμαχοι στη μάχη κατά του κοινωνικού φόβου
Ναι, το ''δωράκι'' που κρύβει η πρώτη πάνα αποκαλύπτει πολλά περισσότερα απ΄όσα ξέραμε μέχρι σήμερα
Πώς η σαρκοπενία οδηγεί σε μειωμένη ενέργεια και κινητικότητα
Ανοίγει τον διάλογο για τον εμβολιασμό κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.