Health & Fitness

Μελέτη: Γιατί το να τρως αργά πρωινό συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Έρευνα του Χάρβαρντ δείχνει ότι η ώρα που τρώμε πρωινό μπορεί να αποτελεί δείκτη υγείας και μακροζωίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μελέτη του Χάρβαρντ δείχνει ότι κάθε ώρα καθυστέρησης στο πρωινό γεύμα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 10% σε μεγαλύτερους ενήλικες.
Το καθυστερημένο πρωινό συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μελέτη © Unsplash+/Getty Images

Μελέτη του Χάρβαρντ δείχνει ότι κάθε ώρα καθυστέρησης στο πρωινό γεύμα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 10% σε μεγαλύτερους ενήλικες.

Το πρωινό θεωρείται το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, όμως μια νέα μελέτη δείχνει πως η ώρα που το καταναλώνουμε παίζει καθοριστικό ρόλο.

Σύμφωνα με τον Δρ. Χασάν Ντάσντι, ειδικό στη διατροφή και τη βιολογία του κιρκαδικού ρυθμού στο Harvard Medical School και το Massachusetts General Hospital, οι μεγαλύτεροι ενήλικες που τρώνε πρωινό αργότερα μέσα στην ημέρα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου.

Η έρευνα ανέλυσε δεδομένα σχεδόν 3.000 ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο, με μέσο όρο ηλικίας τα 64 έτη, στο πλαίσιο της Longitudinal Study of Cognition in Normal Healthy Old Age του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. Οι συμμετέχοντες κατέγραφαν ώρες γευμάτων, καθώς και στοιχεία υγείας και τρόπου ζωής για πολλά χρόνια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο οι άνθρωποι γερνούν, τείνουν να καθυστερούν το πρωινό και το δείπνο τους. Η καθυστέρηση σχετίστηκε με κόπωση, προβλήματα στοματικής υγείας, κατάθλιψη, άγχος, αλλά και με αυξημένο κίνδυνο θανάτου μέσα σε δεκαετή περίοδο παρακολούθησης.

Ακόμα και αφού λήφθηκαν υπόψη παράγοντες όπως ηλικία, φύλο, μόρφωση και τρόπος ζωής, διαπιστώθηκε ότι κάθε ώρα καθυστέρησης στο πρωινό αύξανε τον κίνδυνο θανάτου κατά 10%.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι πρόκειται για συσχέτιση και όχι για άμεση αιτία. Δηλαδή, το αργοπορημένο πρωινό δεν «σκοτώνει», αλλά μπορεί να αποτελεί ένδειξη υποκείμενων προβλημάτων υγείας ή βιολογικών διαφορών.

«Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε λίγα για το πώς η ώρα των γευμάτων επηρεάζει την υγεία στην τρίτη ηλικία», εξήγησε ο Ντάσντι. «Τα ευρήματά μας δίνουν νέο νόημα στη φράση “το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας”».

Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν να γίνουν νέες κλινικές δοκιμές ώστε να διερευνηθεί αν η ώρα των γευμάτων μπορεί να αξιοποιηθεί ως στρατηγική για τη μακροζωία.

(Πηγή: Independent)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY