Health & Fitness

Success story η ακτινοθεραπεία για τους ογκολογικούς ασθενείς στην Ελλάδα

Την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τη συνταγογράφηση των βιοδεικτών ζητούν οι ασθενείς

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ακτινοθεραπεία προς τους ογκολογικούς ασθενείς στην Ελλάδα - ελπιδοφόρο success story - Κομβικός ο ρόλος του ΕΟΠΥΥ - Τα συμπεράσματα διαδικτυακής ημερίδας.
Ένα εντυπωσιακό και ελπιδοφόρο success story αποτελεί η ακτινοθεραπεία για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους ογκολογικούς ασθενείς στη χώρα μας © Unsplash+

Ακτινοθεραπεία προς τους ογκολογικούς ασθενείς στην Ελλάδα: Ελπιδοφόρο success story - Κομβικός ο ρόλος του ΕΟΠΥΥ - Τα συμπεράσματα διαδικτυακής ημερίδας.

Ένα εντυπωσιακό και ελπιδοφόρο success story αποτελεί η ακτινοθεραπεία για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους ογκολογικούς ασθενείς στη χώρα μας, ενώ ως κομβικός αναδεικνύεται ο ρόλος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στην αξιολόγηση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών Υγείας, με στόχο τη βελτίωσή τους και τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.

Και όλα αυτά, τη στιγμή κατά την οποία σημαντικά αυξητική είναι η τάση των επενδύσεων σε ογκολογικά προϊόντα, τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως, καθώς υπολογίζεται ότι η συνολική φαρμακευτική δαπάνη στον καρκίνο, για το 2027, θα αγγίξει τα 375 δις. δολάρια παγκοσμίως από 196 δις το 2022…

Αυτά τα σημαντικά συμπεράσματα προέκυψαν, μεταξύ άλλων, από την διαδικτυακή ημερίδα, την οποία διοργάνωσε πριν από λίγες ημέρες η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).

Πάντως, οι ομιλητές επεσήμαναν επίσης ότι επιβεβλημένη είναι η αναθεώρηση του πλαισίου για την έγκριση, την αποζημίωση και την συνταγογράφηση των βιοδεικτών, με βάση κανόνες που θα καθορίζουν τις προυποθέσεις, τη συχνότητα και τον τρόπο ανάπτυξης των σχετικών διαδικασιών, ενώ καθοριστικής σημασίας για τη διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών Υγείας προς τους ογκολογικούς ασθενείς είναι οι συνέργειες και η ενεργή συμμετοχή των εκπροσώπων τους στην αξιολόγηση και την λήψη των σχετικών αποφάσεων.

Τέλος, οι ομιλητές τόνισαν ακόμη, κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ότι ο υψηλός αριθμός κλινικών μελετών για τον καρκίνο αναμένεται να φέρει νέες, καινοτόμες θεραπευτικές επιλογές στην ογκολογία για τα επόμενα χρόνια, τη στιγμή κατά την οποίαν η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών Υγείας σε όλους τους ασθενείς με καρκίνο, με τις απαραίτητες επενδύσεις στον τομέα της Υγείας, θα πρέπει να αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της πολιτείας, ενώ οι ψυχοκοινωνικές συνέπειες των θεραπειών στην ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο, στην Ελλάδα, αναδεικνύουν την ανάγκη για μία ολιστική προσέγγισή τους, πάντα με τις κατάλληλες παρεμβάσεις.

Οι παρεμβάσεις

Η ημερίδα ξεκίνησε με την παρουσίαση της “ποιοτικής επανάστασης στην Ακτινοθεραπεία”, από τον Γιώργο Πισσάκα, Συντονιστή Διευθυντή του Τμήματος Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στο Γ.Ν.Α. “Αλεξάνδρα”. Ο κος Πισσάκας εστίασε στην καταλυτική συνδρομή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η οποία σε συνδυασμό με τη συμβολή της επιστημονικής κοινότητας και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κατάφερε να αλλάξει τελείως το τοπίο στην ακτινοθεραπεία στη χώρα μας, καθιστώντας την ένα μοναδικό παράδειγμα προς μίμηση για την ογκολογική περίθαλψη στην Ελλάδα.

Ο Ιωάννης Υφαντόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α., παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης της All.Can Greece σχετικά με την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη μελέτη, βασική επίδραση στην ποιότητα ζωής των ασθενών, εκτός των σωματικών επιπτώσεων των θεραπειών, έχουν οι ψυχολογικοί παράγοντες, με το άγχος και την κατάθλιψη να αγγίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά. Η μελέτη αναδεικνύει τη σημασία μιας ολιστικής προσέγγισης των ασθενών, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει και παρεμβάσεις εκπαίδευσης και ενημέρωσης.

Ο Θεόδωρος Β. Πασχάλης, Ακτινοφυσικός Ιατρικής και Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της διαρκούς αξιολόγησης της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, καθώς και τον καθοριστικό ρόλο που έχει ο Οργανισμός, αλλά και εκείνον που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΛΛΟΚ ως εκπρόσωπος των ογκολογικών ασθενών στη διαδικασία αυτή, με στόχο τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και τη βέλτιστη κατανομή των υφιστάμενων πόρων.

Ο Νίκος Κικίλιας, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Συμβάσεων Ε.Ο.Π.Υ.Υ., τόνισε τη σημασία της συνεργασίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με την επιτροπή διαπραγμάτευσης και αξιολόγησης, την ΗΔΙΚΑ, τις επιστημονικές εταιρείες και τους εκπροσώπους των ασθενών,  με στόχο τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού πλαισίου για την έγκριση, αποζημίωση και συνταγογράφηση βιοδεικτών, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες που επιβάλουν οι εξατομικευμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις στην ογκολογία. Παράλληλα τόνισε ότι η διεξαγωγή ελέγχου βιοδεικτών αποκλειστικά από διαπιστευμένα διαγνωστικά κέντρα αποτελεί μονόδρομο για την εξασφάλισης της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών.

Η Μαρία Καλογεροπούλου, Διευθύντρια Value Access, Health Policy & RWE της IQVIA, παρουσίασε αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον της ογκολογικής περίθαλψης, λόγω της ραγδαίας αύξησης επενδύσεων στην ογκολογία, καθώς η συνολική φαρμακευτική δαπάνη στον καρκίνο αναμένεται σε πέντε χρόνια να αγγίξει τα 375 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης της IQVIA. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι και τα ευρήματα της μελέτης που αναδεικνύουν ότι διαρκώς αυξάνεται το πλήθος των κλινικών μελετών που διεξάγονται για ογκολογικά σκευάσματα, ενώ παράλληλα μελετώνται τεχνολογίες νέας γενιάς, που θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη νέων, καινοτόμων θεραπειών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ