Health & Fitness

Ρεμδεσιβίρη έναντι του SARS-CoV-2

Τι έδειξε ελληνική μελέτη για τη ρεμδεσιβίρη ως θεραπεία της COVID-19

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
ΤΕΥΧΟΣ 830
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
dimitri-karastelev-g9bydoibjq0-unsplash.jpg

Ρεμδεσιβίρη: Ελληνική μελέτη επιβεβαιώνει ότι αποτρέπει την επιδείνωση της COVID-19.

Η άμεση χορήγηση της ρεμδεσιβίρης, εντός των πρώτων δύο ημερών από την εισαγωγή για τους ασθενείς για νοσηλεία, αυξάνει τις πιθανότητες ταχύτερης εξόδου από το νοσοκομείο κατά 56%, σύμφωνα με ελληνική μελέτη που παρουσιάστηκε στο 21ο  Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων στην Αθήνα, που πραγματοποιήθηκε από 6 έως 8 Μαΐου 2022. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο της Λοιμωξιολογίας, με ιδιαίτερη έμφαση στη βασική έρευνα, την επιδημιολογία, τη διάγνωση και τη θεραπεία της COVID-19, αλλά και του συνδρόμου post-COVID.

Ελληνική μελέτη επιβεβαιώνει ότι η ρεμδεσιβίρη αποτρέπει την επιδείνωση της COVID-19
Και ενώ βρισκόμαστε στον τρίτο χρόνο της πανδημίας με τα μέτρα λόγω καλοκαιριού και τουριστικής περιόδου να χαλαρώνουν, γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν έχει κριθεί, καθώς ακολουθεί το φθινόπωρο –έχουμε και το περσινό παράδειγμα–, που δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει.

Βέβαια, μέσα στην ανησυχία και την αβεβαιότητα για την πορεία της πανδημίας μπορούμε να είμαστε και αισιόδοξοι. Θετικές εξελίξεις και ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του 21ου  Πανελλήνιου Συνεδρίου Λοιμώξεων. Μια από τις πιο σημαντικές ανακοινώσεις ήταν και η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης ΡεΑΑ, των ελληνικών δεδομένων από την καθημερινή κλινική πρακτική (Real World Evidence - RWE) για τη χορήγηση της ρεμδεσιβίρης.

Η μελέτη «Ρεμδεσιβίρη: Αποτελεσματικότητα και Ασφάλεια σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 (ΡεΑΑ)» ήταν μια αναδρομική μελέτη παρατήρησης καταγραφής ενήλικων ασθενών που νοσηλεύθηκαν για COVID-19, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με τη ρεμδεσιβίρη ο χρόνος βελτίωσης και εξόδου των ασθενών από το νοσοκομείο μειώνεται σημαντικά στους ασθενείς με πνευμονία εξαιτίας του κορωνοϊού.

Η αναδρομική μελέτη παρατήρησης ενήλικων ανθρώπων που εισήχθησαν για νοσηλεία από COVID-19 και έλαβαν ρεμδεσιβίρη βάσει θεραπευτικού αλγορίθμου, πραγματοποιήθηκε στο 2ο κύμα πανδημίας από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021.
Στη μελέτη ΡεΑΑ συμμετείχαν και συνεργάστηκαν οκτώ κλινικά και ερευνητικά ιδρύµατα της χώρας: Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδηµιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ σε συνεργασία µε κλινικές και ειδικές µονάδες των Νοσοκοµείων «Αττικόν», «Ευαγγελισµός», «Σωτηρία», ΠΓΝ Ιωαννίνων, ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης και ΠΓΝ Πατρών.

Η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της ρεμδεσιβίρης ανάλογα με τον χρόνο χορήγησής της από την έναρξη νοσηλείας
Η ρεμδεσιβίρη και η αντι-ιική ικανότητά της από την πρώτη στιγμή της επιδημίας αποτέλεσε πολύτιμο θεραπευτικό «όπλο», είτε ως μονοθεραπεία είτε συνδυαστικά με άλλα σκευάσματα έναντι του κορωνοϊού. Η αποτελεσματικότητα και ασφάλεια σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 επιβεβαιώνεται και σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης επιταχύνει την ανάρρωση των ασθενών, βοηθώντας έτσι και το Σύστημα Υγείας.

Τι έδειξε αξιολόγηση της ρεμδεσιβίρης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με κορωνοϊό
Η έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τα δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών που οδήγησαν στην έγκριση του φαρμάκου και στην καθ’ ημέρα κλινική πράξη. Στη μελέτη συμπεριελήφθησαν 1.000 ενήλικες ασθενείς με μέση ηλικία τα 61 έτη. Εξ αυτών, 396 γυναίκες και 882 άνδρες, με θετικό αποτέλεσμα σε έλεγχο PCR για SARS-CoV-2. Από παχυσαρκία, ιστορικό ΧΑΠ, σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση και στεφανιαία νόσο έπασχαν οι ασθενείς οποίοι νοσηλεύτηκαν σε έξι κέντρα στα μεγαλύτερα νοσοκομεία στην Ελλάδα. Η πλειοψηφία των νοσηλευόμενων ασθενών έλαβαν, κατά την περίοδο καταγραφής, ρεμδεσιβίρη κατά το πρώτο 48ωρο της νοσηλείας τους με διάρκεια χορήγησης 5 ημέρες.

Η μελέτη κατέδειξε ότι η άμεση χορήγηση της ρεμδεσιβίρης, εντός των πρώτων δυο ημερών από την εισαγωγή αυξάνει τις πιθανότητες ταχύτερης εξόδου από το νοσοκομείο κατά 56%, καθώς και ότι η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της ρεμδεσιβίρης από την καθημερινή κλινική πράξη είναι συμβατά με τα αποτελέσματα των εγκριτικών, τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών για τη χορήγηση της ρεμδεσιβίρης. 
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ