Health & Fitness

Άντονι Φάουτσι: Επιτακτική ανάγκη για ένα «σούπερ εμβόλιο»

Moderna και Ιάπωνες εργάζονται ήδη πάνω στο project

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Άντονι Φάουτσι © Alex Wong/Getty Images
Ο Άντονι Φάουτσι © Alex Wong/Getty Images/Ideal Image

Την ανάγκη να θωρακιστούμε έναντι των πιθανών νέων παραλλαγών της Covid επισήμανε ο επικεφαλής επιδημιολόγος της αμερικανικής κυβέρνησης Αντονι Φάουτσι.

O σύμβουλος της Αμερικανικής κυβέρνησης για τον κορωνοιό  Δρ. Άντονι Φάουτσι προειδοποίησε κατά την διάρκεια κατάθεσης του στη Γερουσία ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την επείγουσα ανάγκη για το λεγόμενο «σούπερ» εμβόλιο, το οποίο θα είναι σε θέση να «προλάβει» την εμφάνιση νέων παραλλαγών της Covid-19.

«Κοιτάζοντας το μέλλον, στο πλαίσιο της αναπόφευκτης συνεχούς εμφάνισης νέων παραλλαγών- γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η σημασία της ανάπτυξης ενός σούπερ εμβολίου για τους κορωνοϊούς, συγκεκριμένα ενός εμβολίου που θα ήταν αποτελεσματικό ενάντια σε όλες τις παραλλαγές του SARS-CoV-2 και ενάντια σε όλους τους κορωνοϊούς», είπε. 

Οι παρατηρήσεις του Φάουτσι έρχονται την ώρα που έχουν διατυπωθεί ανησυχίες από ειδικούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα της παραλλαγής Όμικρον να «αποφεύγει» την προστασία που παρέχει το εμβόλιο σε υψηλότερο ποσοστό συγκριτικά με άλλες παραλλαγές. 

Moderna και Ιάπωνες ερευνητές στην κούρσα για ένα «σούπερ εμβόλιο»

Ως γνωστόν αρκετές ερευνητικές ομάδες και φαρμακοβιομηχανίες ανά τον κόσμο εργάζονται πάνω σε ένα τέτοιο εμβόλιο. Toν Δεκέμβριο η Moderna έκανε γνωστό ότι προετοιμάζει ένα καινοτόμο «3 σε 1» εμβόλιο - υπερόπλο για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

«Ακόμα και πριν από την πανδημία Covid-19, περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι πέθαιναν κάθε χρόνο λόγω αναπνευστικών λοιμώξεων […] Στόχος μας είναι να μειώσουμε αυτό το βάρος με ένα ετήσιο αναμνηστικό εμβόλιο» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Στεφάν Μπανσέλ.

Παράλληλα η Moderna ανακοίνωσε και θετικά ενδιάμεσα δεδομένα από τη μελέτη Φάσης 1 του υποψηφίου εμβολίου της mRNA-1010 για την εποχική γρίπη. Η μελέτη Φάσης ΙΙ έχει συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό εθελοντών, και η προετοιμασία για τη μελέτη Φάσης 3 βρίσκεται σε εξέλιξη ανέφερε η εταιρεία.

Την ίδια ώρα, επιστήμονες από την Ιαπωνία έχουν ήδη δοκιμάσει εργαστηριακά ένα τέτοιο «φιλόδοξο» εμβόλιο σε ποντίκια και πρωτεύοντα (πιθήκους) και η παραγωγή του σχεδιάζεται για το 2023, όπως δήλωσε ο ερευνητής Michinori Kohara στην εφημερίδα Japan Times. Η έρευνα πραγματοποιείται στο Μητροπολιτικό Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών του Τόκιο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ