- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αντιμετωπίστε τα ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
Πώς η επιστήμη της Φαρμακολογίας μπορεί να προσφέρει ανακούφιση και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
Εμμηνόπαυση: Ο δρ. Χάρης Χ. Χηνιάδης, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, εξηγεί πως να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μεσω της Φαρμακολογίας
Είναι γνωστό ότι η γυναίκα γεννιέται με έναν συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων, τα οποία βρίσκονται «αποθηκευμένα» στις ωοθήκες της, οι οποίες παράγουν οιστραδιόλη και προγεστερόνη, ορμόνες που ρυθμίζουν την εμμηνορρυσία και την ωορρηξία. Εμμηνόπαυση ονομάζουμε την κατάσταση κατά την οποία οι ωοθήκες δεν «απελευθερώνουν» ένα ωάριο ανά μήνα και η εμμηνορρυσία σταματά, εξηγεί ο δρ. Χάρης Χ. Χηνιάδης, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος με εξειδίκευση στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και τη Λαπαροσκοπική Χειρουργική, συνεργάτης στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Μαιευτηρίου ΜΗΤΕΡΑ.
Η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής ικανότητας της γυναίκας και συνοδεύεται από μια ευρεία γκάμα σωματικών και συναισθηματικών συμπτωμάτων. Έρχεται κατά μέσο όρο στα 50,8 έτη και αποτελεί μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης του γυναικείου οργανισμού. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου η εμμηνόπαυση είναι συνέπεια χειρουργικών διαδικασιών, όπως η υστερεκτομή ή γενετικών ή ανοσολογικών διαταραχών ή απόρροια ασθενειών όπως ο καρκίνος.
Η φυσιολογική εμμηνόπαυση διακρίνεται σε τρία στάδια: την περιεμμηνόπαυση, όπου ένα με δύο χρόνια πριν την εμμηνόπαυση μειώνεται η έκκριση οιστρογόνων από τις ωοθήκες, την εμμηνόπαυση, όπου οι ωοθήκες έχουν πλέον σταματήσει να απελευθερώνουν ωάρια και η εμμηνορρυσία έχει παύσει για τουλάχιστον 12 μήνες και τη μετεμμηνόπαυση, την περίοδο δηλαδή που έχουν υποχωρήσει πλέον τα σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα που προκαλεί η απουσία των οιστρογόνων στον γυναικείο οργανισμό.
Ο «εφιάλτης» των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης
Αν και η πλειοψηφία των γυναικών αναφέρει ως το πιο ενοχλητικό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης τις εξάψεις, οι οποίες προκαλούν ερυθρότητα και εφίδρωση, άλλα χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι η αϋπνία, η κόπωση, οι μεταβολές στη διάθεση, η ευερεθιστότητα, η κατάθλιψη, η μεταβολή στην κατανομή του βάρους, οι ταχυπαλμίες, η αύξηση του βάρους, ο πονοκέφαλος, οι πόνοι στις αρθρώσεις, η ξηρότητα στον κόλπο, η ξηρότητα στα μαλλιά, η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας και οι διαταραχές της ούρησης.
Η επιστήμη της Φαρμακολογίας προσφέρει στη σύγχρονη γυναίκα, η οποία καλείται να είναι λειτουργική εκπληρώνοντας πολλαπλούς ρόλους σε όλες τις φάσεις της ζωής της, τη βοήθεια που χρειάζεται ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Καινοτόμοι συνδυασμοί συστατικών, όπως του υαλουρονικού οξέως με ισοφλαβόνες, έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι είναι κατάλληλοι για όλες τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, προσφέροντας αποδεδειγμένα ανακούφιση από τα συμπτώματα που τη συνοδεύουν.
Κλινικές μελέτες απέδειξαν ότι ο φαρμακευτικός συνδυασμός υαλουρονικού οξέος και ισοφλαβονών, σε μορφή δισκίου, όταν λαμβάνεται μια φορά την ημέρα παρέχει την ιδανική υποστήριξη στη γυναίκα και στα τρία στάδια της εμμηνόπαυσης.
Συζητήστε με τον μαιευτήρα-γυναικολόγο σας για τα διαθέσιμα φαρμακευτικά σκευάσματα που αμβλύνουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και κάντε την περίοδο αυτή την πιο δημιουργική της ζωής σας.
Στις κλινικές μελέτες οι συμμετέχουσες ανέφεραν εξίσου σημαντικές βελτιώσεις ως προς την κόπωση (56,1%), την κυκλοθυμία (65,8%) αλλά και τις διαταραχές του ύπνου (70,6%). Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), αφού έλαβε υπόψη της όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, απεφάνθη ότι δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις του συνδυασμού υαλουρονικού οξέως και ισοφλαβονών σε ορμονοεξαρτώμενους ιστούς, όπως ο μαστός, η μήτρα ή ο θυρεοειδής αδένας. Δηλαδή, δεν υπάρχει κίνδυνος νεοπλασιών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.