Ασφυκτικό το clawback στις εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων
Τι ζητά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παρόχων Υγείας
Όχι στην προκαταβολική είσπραξη του clawback από τις εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παρόχων Υγείας
Σημαντικές δυσλειτουργίες στην ομαλή δραστηριότητα των εταιρειών ιατροτεχνολογικών προϊόντων προκαλεί ο ΕΟΠΥΥ «με μια νέα αιφνιδιαστική κίνηση. Η απόφαση του οργανισμού να επιβάλλει την προείσπραξη - και μάλιστα σε ποσοστό 70%- της επικείμενης υπέρβασης δαπάνης (clawback) του 2021 για ιατροτεχνολογικά, οδηγεί σε αδιέξοδο τις εταιρίες – παρόχους του κλάδου».
Τα παραπάνω καταγγέλλει o Πανελλήνιος Σύλλογος Παρόχων Υγείας, τονίζοντας ότι: «Όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν δεχτεί ισχυρές πιέσεις μετά και την καθιέρωση του μέτρου του clawback από το 2017 και χωρίς καμία αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ ούτε κατά την περίοδο της πανδημίας, όπως έγινε σε άλλους πληττόμενους φορείς. Πλέον, είναι ορατός ο κίνδυνος να μπει λουκέτο σε έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό εταιριών ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Αν λοιπόν συνεχιστεί αυτή η αδιάλλακτη πολιτική αφαίμαξης των επιχειρήσεων, δεν θα υπάρξουν μόνο δραματικές συνέπειες στην υγιή επιχειρηματικότητα του κλάδου των προμηθευτών υγείας, αλλά θα υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στην κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων ασθενών.
Οι εταιρίες του κλάδου των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και βάζοντας την υγεία πάνω απ’ όλα, κάλυψαν και συνεχίζουν να καλύπτουν με προϊόντα, τη δύσκολη αυτή περίοδο της πανδημίας, τους ασθενείς καθώς και τα κέντρα παροχής υπηρεσιών υγείας (νοσοκομεία κ.α.), χωρίς ελλείψεις ή προβλήματα τις ανάγκες τους, παρά τις διαρκείς αυξήσεις στο κόστος των προϊόντων (π.χ. το κόστος των μεταφορικών αυξήθηκε κατά 300%)».
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παρόχων Υγείας δηλώνει πως πλέον είναι πέραν των δυνατοτήτων των εταιριών-παρόχων να ανταπεξέλθουν, στα υπέρογκα ποσά που προκύπτουν από το clawback.
Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιώργος Βιδάλης: «Θεωρούμε ότι αυτό είναι το τελικό χτύπημα από την Πολιτεία, που εξωθεί τις εταιρίες μας πέρα από τα όριά τους, με άμεσο τον κίνδυνο αδυναμίας παροχής προϊόντων οξυγονοθεραπείας στους ασθενείς του ΕΟΠΥΥ».
Ο Σύλλογος ζητά άμεσα από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ:
- Να αποσύρει την απόφαση για την προκαταβολική είσπραξη του clawback (υπ. αριθμ. 21248/12.8.21 «Έναρξη της διαδικασίας μηνιαίας προείσπραξης έτους 2021 σύμφωνα με τα οριζόμενα στο αρ. 72 του Ν. 4812/21 (ΦΕΚ Α'/110)).
- Να αυξήσει τον προϋπολογισμό που αφορά τις Κατηγορίες του κλάδου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια ημερίδα για τη λιγότερο ορατή, αλλά ουσιαστική διάσταση της ζωής των οικογενειών που ζουν με ένα σπάνιο νόσημα
Θεραπεία του πόνου: Θεμελιώδης πυλώνας της παρηγορικής φροντίδας
Συμπτώματα και χειρουργική αντιμετώπιση
Γιατί τα γλυκά μάς βάζουν σε πειρασμό
Πώς καθιερώθηκε το έθιμο των δώρων στα γενέθλια και τι ακριβώς συμβολίζει
H διατροφή μπορεί να συμβάλει θεαματικά στη διατήρηση της ελαστικότητας και την ενίσχυση του κολλαγόνου
Καμπάνια με τρία σύντομα εκπαιδευτικά βίντεο
Διαχείριση των εποχικών λοιμώξεων
Πώς μπορούμε να τα αποφύγουμε
Θεραπείες χωρίς χημειοθεραπεία και η υπόσχεση αποφυγής του χειρουργείου
Το διπλό στίγμα όσων υποβάλλονται σε φαρμακευτική θεραπεία απώλειας βάρους
O CEO της Waply και δημιουργός του MedWatch μιλάει για τις δυνατότητες, τις προκλήσεις και τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία και την ψηφιακή καθημερινότητα.
Τα οφέλη για το έντερο και τα οστά
Ποια πρωινά δεν μας χορταίνουν αρκετά
Στόχος είναι να εντοπίζονται νωρίτερα ασθενείς που χρειάζονται άμεση περαιτέρω διερεύνηση
Τι δείχνουν οι επιστημονικές έρευνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.