Health & Fitness

Δέρμα: «Ολική επαναφορά» μετά το καλοκαίρι

Πώς επιτυγχάνεται ανανέωση με μάσκες υδρογέλης

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δέρμα: «Ολική επαναφορά» μετά το καλοκαίρι

Ενυδάτωση και επούλωση μετά την έκθεση του δέρματος στον ήλιο το καλοκαίρι με μάσκες υδρογέλης

Στις πιο ανώδυνες και ευχάριστες ανήκουν οι μάσκες υδρογέλης, οι οποίες προσφέρουν στο δέρμα τα συστατικά που έχουν ανάγκη, αφήνοντάς το λαμπερό και σφριγηλό. Τα συστατικά αυτά είναι 100% φυτικά. Υπάρχουν δεκάδες μάσκες με διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και ξεχωριστές ιδιότητες. Έτσι, άλλες μάσκες υδρογέλης προσφέρουν ενυδάτωση, επούλωση, απολέπιση, άλλες έχουν αντιγηραντικές και καταπραϋντικές ιδιότητες και άλλες καταπολεμούν την ακμή και τη φωτογήρανση.

Η επιδερμίδα όσων λατρεύουν τον ήλιο και πέρασαν και αυτό το καλοκαίρι κολυμπώντας, κάνοντας ηλιοθεραπεία ή σπορ σε υπαίθριους χώρους είναι ταλαιπωρημένη, θαμπή, ξηρή και εμφανώς πιο γερασμένη. Η ηλιακή ακτινοβολία αναπόφευκτα έχει επιβαρύνει το δέρμα τους και είναι πιθανό να έχει προκαλέσει και σοβαρότερες βλάβες, όπως λεπτές ρυτίδες, σκούρες κηλίδες και χαλάρωση. Πολλοί έχουν υποστεί εγκαύματα, ενώ η θερμότητα έχει στεγνώνει τα σημεία του σώματός τους που μένουν ακάλυπτα και απροστάτευτα, έχοντας εξαντλήσει τα φυσικά λιπαντικά έλαιά του.

«Η έκθεση στον ήλιο προκαλεί μακροπρόθεσμες αλλαγές στο κολλαγόνο και στην ελαστίνη του δέρματος. Το κολλαγόνο είναι ένα είδος πρωτεΐνης που σχηματίζεται από τα κύτταρα και συμβάλει στη διατήρηση της σφριγηλότητάς του. Παράγεται καθ 'όλη τη διάρκεια ζωής, βοηθά τους ιστούς να είναι ελαστικοί και μειώνεται σταδιακά όσο ο άνθρωπος γερνά. Εκτός όμως από τη γήρανση υπάρχουν και εξωγενείς παράγοντες που επιβραδύνουν την παραγωγή του, και η υπεριώδης ακτινοβολία είναι ένας από αυτούς.

Η ελαστίνη είναι επίσης πρωτεΐνη και αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά του δέρματος. Οι ίνες της βρίσκονται μεταξύ των κυττάρων του και του δίνουν ελαστικότητα που είναι έως και εκατό φορές μεγαλύτερη από το κολλαγόνο. Καθώς το δέρμα γερνά, η παραγωγή της ελαστίνης διαταράσσεται. Όπως συμβαίνει και με το κολλαγόνο, η ηλιακή ακτινοβολία είναι “καταστροφική”, αφού μπορεί να προκαλέσει μεταλλάξεις στα γονίδια που ευθύνονται για την παραγωγή της και να οδηγήσει σε αλλαγές της δομής της. Συνέπεια αυτών είναι η μειωμένη ελαστικότητα και ο ευκολότερος σχηματισμός ρυτίδων» μας εξηγεί ο Γεώργιος Βελημβασάκης (https://antiagers.gr/), MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός.

«Ο ήλιος έχει άλλη μια σοβαρή επίπτωση στο δέρμα. Η χωρίς προφυλάξεις έκθεση στις ακτίνες του μειώνει την περιεκτικότητα του δέρματος σε υαλουρονικό οξύ, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ενυδάτωσης, της ελαστικότητας, αλλά και για την καταπολέμηση των φλεγμονών καθώς και για την επανόρθωσή του, οδηγώντας σε λεπτότερο και πιο εύθραυστο δέρμα», προσθέτει. Παρότι η βλάβη που προκαλείται όταν οι ακτίνες του ήλιου “χτυπούν” το δέρμα είναι βέβαιη, κάθε τύπος δέρματος αντιδρά διαφορετικά. Όσοι έχουν λιπαρό δέρμα προστατεύονται περισσότερο από εκείνους που έχουν ξηρό, καθώς ο ήλιος εντείνει την παραγωγή λιπαρών συστατικών. Αυτό οδηγεί πολλές φορές σε σμηγματόρροια. Τα ξηρά δέρματα γίνονται ακόμη ξηρότερα και αποκτούν μια ξεφλουδισμένη, ζαρωμένη και κουρασμένη όψη. Τα ευαίσθητα δέρματα τείνουν να εμφανίζουν εξανθήματα και φλεγμονές. Η ερυθρότητα και ο κνησμός είναι επίσης συχνά. Στα δέρματα που παρουσιάζεται φωτοτοξικότητα, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά, προκαλώντας βλάβες, φουσκάλες και εξανθήματα. Επομένως, η αντιμετώπισή τους είναι διαφορετική.

Αν και δεν είναι δυνατόν να αντιστραφούν όλες οι επιπτώσεις της μακροχρόνιας βλάβης από τον ήλιο, στη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος μπορεί να βοηθήσει η εφαρμογή ενυδατικών και θρεπτικών κρεμών. Ωστόσο, μόνο ένα ποσοστό των συστατικών τους απορροφάται. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί θεραπείες λιγότερο ή περισσότερο επεμβατικές που υπόσχονται και πραγματοποιούν την ανανέωση του δέρματος.

Στις πιο ανώδυνες και ευχάριστες ανήκουν οι μάσκες υδρογέλης, οι οποίες προσφέρουν στο δέρμα τα συστατικά που έχουν ανάγκη, αφήνοντάς το λαμπερό και σφριγηλό. Τα συστατικά αυτά είναι 100% φυτικά. Υπάρχουν δεκάδες μάσκες με διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και ξεχωριστές ιδιότητες. Έτσι, άλλες μάσκες υδρογέλης προσφέρουν ενυδάτωση, επούλωση, απολέπιση, άλλες έχουν αντιγηραντικές και καταπραϋντικές ιδιότητες και άλλες καταπολεμούν την ακμή και τη φωτογήρανση.

Απλώνονται σε καθαρό δέρμα και μόλις η αρχική υγρή υφή τους στεγνώνει, μετατρέπονται σε ένα σφικτό ζελέ, το οποίο βοηθά τα συστατικά να απορροφηθούν από την επιδερμίδα και να τη θρέψουν. Σε 15-20 λεπτά οι ηλεκτρολύτες (η ανισορροπία των οποίων είναι η βασική αιτία αφυδάτωσης του δέρματος) που περιέχουν έχουν απορροφηθεί. 

Τα αποτελέσματα είναι άμεσα και η διάρκεια αποθεραπείας είναι μηδενική. Δεν έχουν καμία αντένδειξη και είναι αποτελεσματικές ακόμα και σε δέρματα με έκζεμα, ψωρίαση ή ακμή. Για τα ακνεϊκά δέρματα μπορεί να συνδυαστούν με φωτοθεραπεία για ακόμα πιο θεαματικά αποτελέσματα.

Η φωτοθεραπεία είναι ένας πολυβραβευμένος φυσικός τρόπος ανανέωσης του προσώπου, που ενεργεί εκμεταλλευόμενη το φάσμα του φωτός. Στα πλεονεκτήματά της περιλαμβάνεται η ταχύτητα ανανέωσης των κυττάρων, η οποία είναι 200% πιο γρήγορη!

Η έκθεση σε διαφορετικά τμήματα του ορατού και υπέρυθρου τμήματος του φωτεινού φάσματος (400-760nm) προσφέρει διαφορετική θεραπευτική δράση:

  • στα 620-630nm (κόκκινο φως) διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης,
  • στα 465-470nm (μπλε φως) είναι το πλέον κατάλληλο για τη θεραπεία της ακμής, της ροδόχρου ακμής, του εκζέματος και της ψωρίασης. Παράλληλα καταπραΰνει την ερυθρότητα και τη φλεγμονή του δέρματος και εξισορροπεί τα επίπεδα του pH,
  • στα 515-525nm (πράσινο φως) είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση των δυσχρωμιών και των υπερμελαχρώσεων,
  • στα 565-590nm (κίτρινο φως) βοηθά στη θεραπεία της ακμής και στη λείανση των ρυτίδων,
  • στα 400-420nm (μωβ φως) έχει αντιγηραντική δράση και παράλληλα ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της ακμής και των διευρυμένων πόρων, και
  • στα 500-520nm (λευκό φως) επιταχύνει τον μεταβολισμό των κυττάρων.

Πρόκειται για μια θεραπεία απολύτως ανώδυνη, που τα αποτελέσματά της είναι άμεσα ορατά από την πρώτη συνεδρία. Αναλόγως του φωτός που θα εφαρμοστεί, μετά τη θεραπεία το δέρμα είναι πιο ενυδατωμένο, φωτεινό και λαμπερό, οι λεπτές ρυτίδες πιο απαλές, οι πόροι λιγότερο διεσταλμένοι, η ερυθρότητα μειωμένη.

«Παρότι οι μάσκες υδρογέλης και η φωτοθεραπεία λειτουργούν ανεξάρτητα και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές, ο συνδυασμός των δύο θεραπειών φέρνει εκθαμβωτικά αποτελέσματα. Επίσης, κάθε μια από αυτές μπορεί να εφαρμοστεί πριν ή μετά από άλλες, πιο επεμβατικές θεραπείες, όπως ενέσιμες μεσοθεραπείες ή microneedling, αλλά και μετά από nanopeeling, εξαιτίας των καθαριστικών και καταπραϋντικών ιδιοτήτων τους», καταλήγει ο ιατρός Γιώργος Βελημβασάκης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.