Health & Fitness

Παχυσαρκία: Βρετανοί & Γάλλοι πάχυναν στη διάρκεια της πανδημίας

Ένας στους πέντε Ευρωπαίους έχει περιττά κιλά - Πιο παχύσαρκοι οι Μαλτέζοι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
i-yunmai-5jctamjz21a-unsplash.jpg
© i yunmai / Unsplash

Βρετανία - Γαλλία: Αυξήθηκαν τα ποσοστά παχυσαρκίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας - Το μήνυμα του Μπόρις Τζόνσον για υγιεινό τρόπο ζωής.

Έκκληση για έλεγχο του σωματικού βάρους έκανε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του και, όπως είπε, δίνοντας ο ίδιος το καλό παράδειγμα. Όπως είναι γνωστό ο Τζόνσον προσβλήθηκε από Covid-19 και νοσηλεύτηκε όταν ήταν ακόμα «πολύ χοντρός» με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει περισσότερο η υγεία του. Σε σχετικό βίντεο, ο Μπόρις Τζόνσον ενθάρρυνε τους Βρετανούς να υιοθετήσουν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, να αθλούνται και να αποφεύγουν τα λίπη, ενώ ανακοίνωσε «εθνική στρατηγική καταπολέμησης της παχυσαρκίας» με ενημέρωση σχετικά με το junk food και τα σακχαρούχα αναψυκτικά.

Johnson to announce new anti-obesity measures amid fears of coronavirus second wave

Η επιδείνωση της παχυσαρκίας ήταν μια από τις επιπτώσεις της πανδημίας στις περισσότερες χώρες του κόσμου αλλά, όπως αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Υγείας, το ποσοστό παχύσαρκων και υπέρβαρων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ξεπεράσει σήμερα το  27% για τους άνδρες και το 29% για τις γυναίκες. Από το 1993, το ποσοστό των παχύσαρκων επταπλασιάστηκε για τους άνδρες και τριπλασιάστηκε για τις γυναίκες: οι γυναίκες τείνουν να είναι περισσότερο «υπέρβαρες» (15-25 παραπανίσια κιλά) παρά «παχύσαρκες» (πάνω από 30 παραπανίσια κιλά), ενώ ρόλο παίζει, όπως είναι αναμενόμενο, ο ταξικός παράγοντας ― στις φτωχότερες περιοχές της Βρετανίας (βορράς, Ουαλία, Δυτική Μεσαγγλία) το πρόβλημα του βάρους αφορά πάνω από το 40% των γυναικών έναντι 23% στις πιο εύπορες (νοτιοανατολική Αγγλία, Λονδίνο).

Ομοίως στη Γαλλία, που δεν έχει παράδοση κακής διατροφής και παχυσαρκίας, ήδη από το 2017 οι παιδίατροι εξέφρασαν ανησυχία για την αύξηση του βάρους των παιδιών τα οποία περνούν όλο και περισσότερο χρόνο μπροστά σε οθόνες. Τα τελευταία επτά χρόνια, ο καθιστικός χρόνος μπροστά στις οθόνες έφτασε τις τρεις ώρες ημερησίως με αποτέλεσμα 4% «σοβαρή» παχυσαρκία στα παιδιά η οποία επιδεινώθηκε τον τελευταίο ενάμισι χρόνο εξαιτίας της πανδημίας. Στους ενηλίκους υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των περιοχών: πρώτη σε παχύσαρκους έρχεται η Κυανή Ακτή και γενικότερα η Νότια Γαλλία ― στη Μασσαλία το 17% των ενηλίκων θεωρούνται παχύσαρκοι, ένα ποσοστό χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (23,3%) που ωστόσο έχει αυξηθεί θεαματικά από το 11% το 2012.

Οι πιο παχύσαρκες χώρες του ευρύτερου ευρωπαϊκού χώρου είναι η Τουρκία (32%) και η Μάλτα (29%) με τρίτη τη Βρετανία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ