Health & Fitness

10 τρόποι να αντιμετωπίσεις φυσικά τις αλλεργίες σου

Όταν τα φάρμακα δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, πρέπει να δοκιμάσεις και κάτι ακόμα

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
ΤΕΥΧΟΣ 774
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
τρόποι να αντιμετωπίσεις φυσικά τις αλλεργίες σου
© cenczi / Pixabay

Εποχικές αλλεργίες: Συμβουλές και tips για φυσική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αλλεργίας την Άνοιξη.

Σε αυτή τη ζωή υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι: οι άτυχοι και οι τυχεροί. Και μιλάω φυσικά για όσους έχουν αλλεργίες και υποφέρουν κάθε Άνοιξη μένοντας όσο το δυνατόν κλεισμένοι στο σπίτι και για όσους μπορούν και κυλιούνται στα λιβάδια ανέμελοι μαζεύοντας λουλούδια χωρίς καν να βλεφαρίσουν. Όταν, δηλαδή, μπορούσε ακόμα ο κόσμος να κάνει εκδρομές στην εξοχή. Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία, η εικόνα σού είναι γνώριμη: χαρτομάντηλα στο χέρι, στην τσέπη, στο τραπέζι, στην τσάντα, στα σκουπίδια. Το «αααατσού» γίνεται κουπλέ και το ρούφηγμα της μύτης ρεφρέν στον ανοιξιάτικο σκοπό που σφυρίζει για σένα η γύρη μόλις κάνει την πρώτη της εμφάνιση. Μια τσάντα χάπια, κολλύρια και σπρέι, και ακόμα δυσκολεύεσαι να ανοίξεις το παράθυρο του σπιτιού να μπει καθαρός αέρας, γιατί ξέρεις ότι θα υποφέρεις.

Φτάνει φυσικά μια στιγμή που έχεις κουραστεί να παίρνεις φάρμακα και να μη βλέπεις το αποτέλεσμα που θέλεις. Θα πρέπει να θυμάσαι ότι κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και αντιδράει αλλιώς στις θεραπείες. Κάτι που δούλεψε για τον φίλο σου ή τον ξάδερφό σου δεν σημαίνει ότι θα δουλέψει και για σένα. Καλό θα είναι να επισκεφθείς έναν αλλεργιολόγο, ώστε μαζί να βρείτε την κατάλληλη θεραπεία που μπορεί να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό φαρμάκων και εναλλακτικών αγωγών, όπως η ομοιοπαθητική ή ο βελονισμός. Βέβαια, υπάρχουν και κάποιοι φυσικοί τρόποι που μπορείς να δοκιμάσεις και ίσως σε βοηθήσουν στο πρόβλημά σου – σε κάθε περίπτωση, δεν χάνεις τίποτα να δοκιμάσεις.

Διατροφή

Σκόρδο
Το σκόρδο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και είναι ευρέως γνωστό ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ακόμη, θεωρείται ότι βοηθάει στις αλλεργίες γιατί περιέχει την αντιοξειδωτική ουσία κερκιτίνη, η οποία αναστέλλει την έκκριση ισταμίνης. Αν δεν σου αρέσει ιδιαίτερα το σκόρδο, υπάρχουν και συμπληρώματα διατροφής με κερκιτίνη, όμως σαν το φρέσκο σίγουρα δεν είναι!

Δεντρολίβανο
Ποιος θα το έλεγε ότι ένα από τα αγαπημένα βότανα της κουζίνας μπορεί να έχει και τόσα οφέλη για τον οργανισμό; Διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και κάποιες έρευνες έδειξαν ότι μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα άσθματος, ενώ μια άλλη έρευνα αποφάνθηκε ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες και στις αλλεργίες.

Κουρκουμάς
Η κουρκουμίνη είναι μια εξαιρετική ουσία με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μια έρευνα του 2016 σε 240 ασθενείς, έδειξε ότι όσοι λάμβαναν συμπλήρωμα κουρκουμίνης για δύο μήνες παρατήρησαν μείωση των συμπτωμάτων αλλεργικής ρινίτιδας. Λιγότερη ρινική συμφόρηση και λιγότερος ερεθισμός στους ρινικούς αεραγωγούς θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά την καθημερινότητά σου.

Νερό
Η έλλειψη νερού ή η αφυδάτωση μπορεί να επιδεινώσει ή και να προκαλέσει μια φλεγμονή. Επομένως είναι σημαντικό, όχι μόνο την Άνοιξη αλλά πάντα, να φροντίζεις να πίνεις αρκετό νερό, δηλαδή περίπου 6 με 8 ποτήρια την ημέρα. Μην αντικαθιστάς τα ποτήρια νερό με αναψυκτικά και σιγουρέψου ότι στη διατροφή σου βρίσκονται και τρόφιμα πλούσια σε νερό όπως φρούτα και λαχανικά.

Εσπεριδοειδή
Ξέρεις ήδη ότι η βιταμίνη C μπορεί να κάνει θαύματα στο ανοσοποιητικό σου. Όλα τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C, βιοφλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά που είναι ικανά να μειώσουν τα συμπτώματα των εποχικών αλλεργιών. Προτίμησε ωστόσο να τα τρως και όχι να τα πίνεις σε χυμούς, αφού στην αρχική του μορφή τα φρούτα είναι πολύ πιο θρεπτικά.

Την περίοδο των αλλεργιών καλό θα είναι να κάνεις πρωί και βράδυ πλύσεις στη μύτη σου με αλατόνερο. Μπορεί να μην είναι ευχάριστο, όμως βοηθάει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και των αλλεργιογόνων από τις κοιλότητες της μύτης

Φροντίδα

Πλύσεις
Την περίοδο των αλλεργιών σου καλό θα είναι να κάνεις πρωί και βράδυ πλύσεις στη μύτη σου με αλατόνερο. Μπορεί να μην είναι ευχάριστο, όμως βοηθάει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και των αλλεργιογόνων από τις κοιλότητες της μύτης. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα παγιδεύονται μέσα οι ερεθιστικοί για το αναπνευστικό σου σύστημα παράγοντες και θα διευκολύνεται η αναπνοή σου απαλλάσσοντάς σε από τον ενοχλητικό πονοκέφαλο που δημιουργείται, όταν δεν αναπνέεις καλά ή φυσάς συνέχεια τη μύτη σου.

Ενυδάτωση
Η εκτεταμένη χρήση χαρτομάντηλων και ρινικών σπρέι μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στην περιοχή, που με τη σειρά της απλά θα επιδεινώσει το πρόβλημα με περισσότερη φαγούρα, τσούξιμο και κοκκίνισμα. Φρόντισε να απλώνεις στα εξωτερικά πτερύγια της μύτης σου ένα απαλό balm ώστε να την προστατέψεις.

Άλλες πρακτικές συμβουλές

Οι μέρες που φυσάει είναι χειρότερες για όσους έχουν αλλεργίες, αφού η γύρη μπορεί να ταξιδέψει για χιλιόμετρα με τον αέρα και να σε βρει παντού. Φρόντισε να παρακολουθείς το δελτίο καιρού και απόφυγε τις περιττές εξόδους αυτές τις ημέρες.

Όταν επιστρέφεις στο σπίτι, βάλε τα ρούχα σου για πλύσιμο και κάνε μπάνιο ώστε να φύγει όση γύρη μπορεί να έχει κάτσει στο δέρμα ή τα μαλλιά σου.

Μην απλώνεις τα ρούχα σου έξω αυτή την περίοδο, καθώς είναι πολύ εύκολο να κολλήσει η γύρη στα σεντόνια και τις πετσέτες

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ