Health & Fitness

Κορωνοϊός: Η βραζιλιάνικη μετάλλαξη δύο φορές πιο μεταδοτική

Μπορεί να μολύνει άτομα που έχουν ήδη περάσει Covid-19

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιατρός με μάσκα
Γιατρός με μάσκα © Unsplash/ Bermix Studio

Βραζιλιάνικη παραλλαγή του κορωνοϊού: Τι δείχνει έρευνα για τη μετάδοσή της - Έχει εντοπιστεί σε 25 χώρες.

Νέα έρευνα επιστημόνων από τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ συμπεραίνει ότι η βραζιλιάνικη μετάλλαξη Ρ.1 του κορωνοϊού είναι 1,4 έως 2,2 φορές πιο μεταδοτική σε σχέση με άλλες παραλλαγές και επιπλέον φαίνεται ικανή να διαφεύγει σε ένα βαθμό από τη φυσική ανοσία, καθώς μολύνει ξανά ακόμη και ανθρώπους που είχαν περάσει κορωνοϊό στο παρελθόν. 

Η βραζιλιάνικη παραλλαγή εντοπίστηκε αρχικά τον Νοέμβριο στη Βραζιλία και μέχρι σήμερα έχει εξαπλωθεί σε περίπου 25 χώρες.

Σύμφωνα με τους «Financial Times» και τους «New York Times», στη συγκεκριμένη έρευνα εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή «είναι ικανή να διαφεύγει από το 26% ως 61% της προστατευτικής ανοσίας μετά από προηγούμενη λοίμωξη με άλλη παραλλαγή Covid-19». Επιπλέον, σημειώνεται ότι κάτι τέτοιο ίσως αποτελεί ένδειξη πως και τα υπάρχοντα εμβόλια  έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα εναντίον της, κάτι που πρέπει να διερευνηθεί. «Μελέτες που θα αξιολογούν την εμβολιαστική αποτελεσματικότητα σε πραγματικές συνθήκες έναντι της Ρ.1 χρειάζονται επειγόντως».

«Δεν έχουμε καμία ένδειξη πως μέχρι στιγμής η Ρ.1 δεν θα ανταποκριθεί στα εμβόλια, τουλάχιστον για την αποτροπή της βαριάς νόσου. Τα ευρήματα ισχύουν για την πόλη του Μανάους και δεν ξέρω αν έχουν ισχύ και σε άλλα μέρη», δήλωσε ο δρ. Φαρία. 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη βραζιλιάνικη πόλη Μανάους στον Αμαζόνιο η παραλλαγή από μηδενική παρουσία στα κρούσματα, έφθασε το 87% μέσα σε μόνο επτά εβδομάδες στις αρχές Ιανουαρίου, ενώ σήμερα αποτελεί πια σχεδόν το 100%.

Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι τα νέα κρούσματα είναι 10% έως 80% πιθανότερο να οδηγήσουν σε θάνατο στο Μανάους μετά την εμφάνιση της Ρ.1. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μένει να αποδειχτεί κατά πόσο αυτό οφείλεται στο ότι η νέα παραλλαγή είναι πιο θανατηφόρα ή αν οι αυξημένοι θάνατοι οφείλονται στο υπό σχεδόν κατάρρευση σύστημα υγείας της πόλης που δέχεται τρομερή πίεση από τα αυξημένα περιστατικά.

Η Ρ.1 έχει συνολικά περισσότερες από 17 μεταλλάξεις σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού που είχε ανιχνευθεί στην κινεζική Γουχάν.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ