Health & Fitness

Eσύ το ξέρεις πως υπάρχουν φακοί πρεσβυωπίας;

Όχι μόνο υπάρχουν αλλά είναι βολικοί και πολύ χρήσιμοι

114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
atk_7050.jpg

Air Optix Plus Hydraglyde Multifocal: Μηνιαίοι φακοί επαφής από την Alcon για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας

Μερικά χρόνια πριν, όταν ήμουν μικρή, ήθελα να βάλω γυαλιά. Παρόλο που δεν ήξερα τι σημαίνει μυωπία, πρεσβυωπία, υπερμετρωπία, βασικά δεν είχα ιδέα γιατί φορούσαν κάποιοι γυαλιά, ακόμα και συμμαθητές μου, απλά μου άρεσε σαν εικόνα. Έκανα λοιπόν ό,τι περνούσε από το χέρι μου ή μάλλον από το μάτι μου. Μια έκανα πως δεν βλέπω μακριά, μια ότι δεν διάβαζα καλά τα γράμματα. Βλέπεις, σαν παιδί και εγώ νόμιζα ότι μπορώ να ξεγελάσω τους μεγάλους. Το «κούραζα» αρκετό καιρό και, όπως ήταν φυσικό, η μητέρα μου για να βεβαιωθεί και να  ξεφορτωθεί την γκρίνια μου με πήγε στον οφθαλμίατρο.

Αφού έγινε η κλασική εξέταση, ήρθε και η διάγνωση ότι δεν έχουν τίποτα τα μάτια μου πέρα από μια μικρή αλλεργία, αλλά όχι κάτι που θα έπρεπε να «μας απασχολήσει». Μεγάλη απογοήτευση. Μα να μην μπορεί αυτός ο γιατρός να γράψει ένα ζευγάρι γυαλιά έστω για αυτήν τη μικρή αλλεργία; Τελικά η μητέρα μου, η γλυκιά μου, μου έφτιαξε ένα ζευγάρι με σκέτο τζάμι και μου είπε πως μπορώ να το φοράω για λίγο στο σπίτι. Αυτό ήταν, σε μία εβδομάδα μου πέρασε η επιθυμία. Δεν ξέρω αν το έκανε σκόπιμα, αλλά ήταν πολύ βαρύς ο σκελετός και με ενοχλούσαν.

Μετά από χρόνια και ενώ δούλευα αρκετές ώρες στον υπολογιστή, θυμήθηκα πόσο ήθελα να φορέσω γυαλιά (πολλοί συνάδελφοι φορούσαν άλλωστε), αλλά ευτυχώς τα μάτια μου έβλεπαν πολύ καλά και ήμουν πανευτυχής με αυτό το χάρισμα.

Αλλά η ζωή προχωράει και δεν ξεχνάει. Μυωπία δεν έχω, όμως πριν μερικά χρόνια, όχι πολλά η αλήθεια είναι -ακόμα και σε αυτό στάθηκα τυχερή-, και παρ' όλες τις άπειρες ώρες στον υπολογιστή, ξεκίνησε σιγά σιγά η πρεσβυωπία. Τώρα βέβαια το «σιγά σιγά» είναι λιγάκι σχετικό.

Στην αρχή πήρα ένα ζευγάρι έτοιμα γυαλιά, γιατί δυσκολευόμουν το βράδυ να διαβάσω. Μετά τα φόρεσα λιγάκι στη δουλειά, γιατί είχα αρχίσει να δουλεύω κάνοντας γκριμάτσες στην οθόνη. Ξέρεις, όταν δεν βλέπεις και σουφρώνεις μάτια, μύτη, χείλη και όλοι αντιλαμβάνονται την προσπάθεια, το ίδιο και το δέρμα. Το δέρμα και οι πιθανές ρυτίδες του ήταν που τελικά με έκαναν να πάω στον οφθαλμίατρο τρέχοντας, αυτή τη φορά αληθινά, για να φτιάξω ένα ζευγάρι γυαλιά πρεσβυωπίας σαν αυτά που τόσο ήθελα κάποτε, αλλά όχι πια.

Η ζωή με γυαλιά!

Δεν μπορούσα να φανταστώ πόσο θα μου δυσκόλευε τη ζωή η πρεσβυωπία. Ας αφήσουμε στην άκρη το ψυχολογικό -μεγαλώνω-, μια άλλη σχέση ξεκινάει. Πέρα από το κινητό, τα κλειδιά και την κάρτα, δεν μπορείς να πας πουθενά χωρίς τα γυαλιά. Αλλάζουν εντελώς τα δεδομένα σου. Δεν βλέπεις κοντά και ως εκ τούτου αρκετές καθημερινές σου συνήθειες, που άλλοτε δεν σε απασχολούσαν, όπως τι περιέχει αυτή η σαλτσούλα με την ωραία συσκευασία στο σούπερ μάρκετ, ξαφνικά έγιναν βραχνάς.

Το να φορέσεις ένα ζευγάρι γυαλιά πρεσβυωπίας το βράδυ για να διαβάσεις ένα βιβλίο σε κάνει και λίγο πιο σοφιστικέ, αισθάνεσαι κάτι από κουλτούρα, είναι θέμα στιλ της ηλικίας, ένα αστείο μεταξύ των -άντα και κάπως σου αρέσει. Όμως την ημέρα θέλεις να είσαι άνετη, να μην προβληματίζεσαι, να βάφεσαι - τι πιο απλό. Να βλέπεις και να βάφεσαι - πιο σημαντικό.

Προσπάθησα να το διασκεδάσω. Έφτιαξα ένα ωραιότατο γυαλί από ταρταρούγα, αφού πρώτα επισκέφτηκα τον οφθαλμίατρο για να σιγουρευτώ για τους βαθμούς. Προσπάθησα να το κάνω μέρος του ίματζ μου, αλλά δύσκολο ειδικά άμα έχεις συνηθίσει τον εαυτό σου χωρίς γυαλιά τόσα χρόνια. Και τελικά βαρέθηκα, και δεν μπορώ να βαφτώ καλά φορώντας γυαλιά, και πώς μου συνέβη τώρα αυτό.

Έξαλλη με τον -ποιον ακριβώς;- τον χρόνο, πήγα στην οπτικό μου, Άννα την λένε, να κλαφτώ και αφού με άκουσε στωικά -τι τραβάει αυτή η κοπέλα με όλες εμάς- μου είπε το μαγικό. Γιατί δεν βάζεις φακούς; Ορίστε; Τι άκουσα μόλις τώρα; Μα υπάρχουν φακοί για πρεσβυωπία; Αλήθεια; Και πώς δεν το ξέρω εγώ αυτό; Θα μου πεις το μόνο είναι; Τόσο γκουγκλάρισμα, ένα για αυτό δεν έκανα. Ήμουν τόσο σίγουρη ότι δεν υπήρχαν, λες και δεν έχουμε φτάσει στον Άρη...

Και εσύ γιατί δεν λες κάτι, Άννα μου, να βοηθήσεις την κατάσταση. Και βέβαια μετά από μία ώρα και παραπάνω τα έμαθα όλα.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι, οι πιο άνετοι, ακόμη και για όσους έχουν ξηροφθαλμία, ποιοι προσφέρουν ενυδάτωση, κρατούν έναν ολόκληρο μήνα, είναι πολυεστιακοί, μαλακοί και φυσικά αόρατοι. Μόνο εσύ ξέρεις ότι τους φοράς.

atk_7052.jpg

Και το όνομα αυτού Air Optix plus HydraGlyde*.

Οι φακοί μου είναι κατασκευασμένοι από υλικό που αναπνέει, το οποίο επιτρέπει στο οξυγόνο του περιβάλλοντος να ρέει συνεχώς μέσα από τον φακό για καθαρά, λευκά και υγιή μάτια.

Και τώρα πώς θα βάλω τους φακούς; «Παντού βλέπεις ένα πρόβλημα» μου λέει η Άννα. Εγώ, όχι βέβαια. Ίσα ίσα, τόσες φίλες φοράνε χρόνια τώρα, ακόμα και οι ανιψιές μου. Πόσο δύσκολο είναι;

atk_7454.jpg

«Θα σου μάθω εγώ για να είμαστε σίγουρες» μου λέει η Άννα και μου άνοιξε τα μάτια κυριολεκτικά και μου έμαθε όχι μόνο ότι υπάρχουν φακοί αλλά και όλη τη διαδικασία. Καθαρισμό, φύλαξη, τα πάντα.

atk_7055.jpg

Και είδομεν το φως το αληθινό. Λες και έκανα μπότοξ. Αισθάνομαι πιο νέα και είμαι, βάφομαι όπως παλιά, τα μάτια μου δεν φαίνονται τεράστια λόγω των γυαλιών, αλλά το πιο βασικό είναι ότι βλέπω, τα πάντα, συνέχεια, χωρίς βάλε βγάλε. Βλέπω την ταμπέλα με το νούμερο στο μπλουζάκι (πού βρέθηκαν ξαφνικά τόσα medium), στέλνω sms σε όλους από τη χαρά μου, ψωνίζω άρα υπάρχω, και δεν αισθάνομαι καμία ενόχληση στα μάτια μου, παρότι έναν φόβο τον είχα. Ξένο σώμα στο σώμα και μάλιστα στο μάτι, κάτι δεν θα έπρεπε να νιώθω; Τεχνολογία, παιδί μου, ωραίο πράγμα η ανάπτυξη.

atk_7054.jpg

Πήρα τρία κουτιά. Να έχω. Από εκείνη την ώρα έχω ένα ζευγάρι στα μάτια και ένα στην τσάντα. Έχω ακούσει μερικές φίλες που λένε «αχ, μου έπεσε ο φακός», και δεν έχω καμία διάθεση να φορέσω τα γυαλιά μου, ειδικά τη μέρα. Είμαι ξανά όπως παλιά, χωρίς να σκέφτομαι να βγάλω τα γυαλιά από την τσάντα για να διαβάσω την ταμπέλα ή την τιμή στο σόπινγκ.

atk_7049.jpg

*Air Optix Plus Hydraglyde Multifocal: Μηνιαίοι φακοί επαφής από την Alcon για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας

Είναι οι πρώτοι φακοί επαφής που συνδυάζουν δύο προηγμένες τεχνολογίες (SMARTSHIELD TECHNOLOGY, για να διατηρούνται καθαροί για μεγαλύτερο διάστημα, & HYDRAGLYDE *MOISTURE MATRIX, για να παραμένουν ενυδατωμένοι όσο διαρκεί η ημέρα σας)

Ειδικά σχεδιασμένοι για:

  1. Μεγαλύτερης διάρκειας ενυδάτωση, παραμένοντας ενυδατωμένοι καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  2. Σταθερή προστασία από τις εναποθέσεις που προκαλούν ερεθισμούς.
  3. Εξαιρετική ποιότητα όρασης και άνεση όλη μέρα, κάθε μέρα.

Βρείτε τους στο πλησιέστερο οπτικό κατάστημα – κλικ εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ