- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας, μίλησε για τον κορωνοϊό και όλα τα επίκαιρα ζητήματα σχετικά με την πανδημία - Μέτρα - Τουρισμός - Παραλίες.
Ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ για την πορεία του κορωνοϊού, τα μέτρα και το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown. Παράλληλα, ο κ. Σύψας σχολίασε τους κινδύνους που υπάρχουν από τις εισροές τουριστών στη χώρα το καλοκαίρι.
Οι πολίτες θα ζουν με μέτρα για τουλάχιστον ένα χρόνο μέχρι να έρθει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό ξεκαθάρισε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας. Και του χρόνου το καλοκαίρι θα έχουμε τα μέτρα, χρειάζεται 1 με 1,5 χρόνος για το εμβόλιο εκτίμησε.
«Το πιο πιθανό σενάριο είναι να έχουμε το δεύτερο κύμα τον επόμενο χειμώνα, ελπίζουμε να είναι ηπιότερο από το κύμα της άνοιξης. Θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Ελπίζω να μη χρειαστεί να ξανακλειστούμε σπίτι» σημείωσε.
Για το ενδεχόμενο επιστροφής στην καραντίνα, το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι «ξεκινάμε από πολύ καλές προϋποθέσεις. Έχουμε R0 κάτω από το μισό, πολύ κάλο καιρό που κατά πασά πιθανότητα δεν ευνοεί τη μετάδοση του ιού, αλλά ο ιός δεν συγχωρεί τα λάθη… Αν συνεχίζουμε να συνωστιζόμαστε σε μεγάλους βαθμούς μπορεί να έχουμε πισωγυρίσματα ή μπορεί να έχουμε ακόμη και επάνοδο του λοκντάουν».
Σύψας για τουρισμό και κινδύνους
«To κομβικό σημείο στον τουρισμό είναι οι αεροπορικές συγκοινωνίες ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το πώς θα λειτουργήσουν οι ευρωπαϊκές. Αν δεν υπάρξουν ευρωπαϊκές, θα υπάρχουν διμερείς αποφάσεις. Δεν τέθηκε θέμα τεστ πριν την επιβίβαση στο αεροπλάνο και προφανώς είναι τεχνικά δύσκολο. Το ιδανικό αυτόν θα ήταν. Αλλά είναι οικονομικά ασύμφορο εκατομμύρια τεστ για εκατομμύρια τουρίστες».
Για τον τουρισμό ανέφερε ότι θα υπάρχει χρήση μάσκας στις αεροπορικές συγκοινωνίες, διαφορετικός τρόπος που θα προσέρχονται οι τουρίστες στο αεροδρόμιο, καινούργια φίλτρα στον εξαερισμό του αεροσκάφους, παρόλα αυτά θα υπάρχει ένας σχετικός κίνδυνος εισροής τουριστών που θα είναι φορείς. «Θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αυτό στον τουρισμό μας» είπε ο κ. Σύψας. Για το γεγονός ότι τα αεροπλάνα δεν θα ταξιδεύουν με τους μισούς επιβάτες όπως τα πλοία, εκτίμησε ότι ο βασικός λόγος είναι οικονομικός.
Για τις παραλίες ανέφερε ότι «όλα είναι θέμα συνηθείας. Το βασικό είναι το μπάνιο, το ότι στριμωχνόμαστε σε ένα μπιτς μπαρ θα το στερηθούμε για ένα καλοκαίρι. Πρέπει να προσέξουμε το συνωστισμό στις παραλίες, για να μην ξανακλείσουν. Το αντισηπτικό αρκεί. Ο ιός δεν μεταδίδεται από τη θάλασσα ή από το νερό.
»Το πλαίσιο ασφαλείας δεν είναι τόσο δύσκολα εφαρμόσιμο, το ξενοδοχείο δεν μετατρέπεται σε νοσοκομείο, υπάρχουν κανόνες, αλλά σχετικά απλοί και εύκολα εφαρμόσιμοι για τα ελληνικά ξενοδοχεία» δήλωσε ο Νίκος Σύψας.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μελέτη αποκαλύπτει ότι το κοιλιακό λίπος συνδέεται με επιβλαβείς αλλαγές στην καρδιά
«Οι σχέσεις δεν είναι μόνο συναισθηματική ασφάλεια, αλλά βιολογικός παράγοντας υγείας»
Από τα ζεστά αφεψήματα μέχρι την παραδοσιακή ιατρική, αποδεικνύεται πολύτιμο για υγεία και ευεξία
Δες πώς ένας δεκάλεπτος περίπατος μπορεί να βελτιώσει την υγεία και τη διάθεσή σου
Το μυαλό τρέχει σε σκέψεις και αρνητικά σενάρια κι εμείς βουλιάζουμε σαν να βρισκόμαστε σε μια κινούμενη άμμο
Δεν είναι σεξιστικό το ζήτημα, αλλά αφορά τη διαφορετική λειτουργία του οργανισμού των δύο φύλων
Συνομιλία με τον γιατρό-διδάκτορα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης Γιώργο Μπούτλα
Υπολογίζεται ότι το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από αυτό
Η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως μέσω σωματικών υγρών
Αν είσαι γυναίκα, τα αθλητικά σου παπούτσια έχουν πρόβλημα και ίσως το είχες καταλάβει
Δύο οπτικές από την Gilead Sciences: Πώς η ιατρική επιστήμη και η επικοινωνία γίνονται σύμμαχοι στη μάχη κατά του κοινωνικού φόβου
Ναι, το ''δωράκι'' που κρύβει η πρώτη πάνα αποκαλύπτει πολλά περισσότερα απ΄όσα ξέραμε μέχρι σήμερα
Πώς η σαρκοπενία οδηγεί σε μειωμένη ενέργεια και κινητικότητα
Ανοίγει τον διάλογο για τον εμβολιασμό κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων
Πρωτοποριακές, πολυλειτουργικές πλατφόρμες απεικόνισης
Στη Μαδρίτη, με Έλληνα ογκολόγο μεταξύ των συμμετεχόντων
Ταινία μικρού μήκους για τις σπάνιες παθήσεις
Τι έδειξε πρόσφατη μελέτη
Ο πρώτος παράγοντας είναι ο κιρκάδιος ρυθμός, το εσωτερικό μας ρολόι
Οι δεξιότητες που παραμένουν αποκλειστικά ανθρώπινες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.