Health & Fitness

Πόσο συχνά πρέπει να πλένεις τις πετσέτες σου;

Είναι από τα πιο επιβαρυμένα ίσως «αντικείμενα» στο σπίτι αλλά μάλλον δεν πλένονται τόσο συχνά όσο θα έπρεπε

115054-643439.jpg
Γεωργία Σκαμάγκα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόσο συχνά πρέπει να πλένεις τις πετσέτες που χρησιμοποιείς μέσα στο σπίτι
© Denny Müller / Unsplash

Πόσο συχνά πρέπει να πλένεις τις πετσέτες που χρησιμοποιείς μέσα στο σπίτι

Πλένεις τακτικά τα χέρια σου, απολυμαίνεις το ίδιο τακτικά (ίσως και με περισσότερη μανία) τις επιφάνειες στο σπίτι, τα πόμολα στις πόρτες, τους διακόπτες, τα αντικείμενα που συνήθως χρησιμοποιείς εκτός σπιτιού, κλειδιά, κινητό, τα λουριά της τσάντα σου... Είναι γεγονός πως έχεις βάλει σε πρώτη προτεραιότητα την προσωπική σου υγιεινή. Έχεις σκεφτεί όμως πόσα ακόμα βρίσκονται γύρω σου, μέσα στο σπίτι σου, το ασφαλές καταφύγιό σου, που χρειάζονται την ίδια φροντίδα; Για παράδειγμα, πότε ήταν η τελευταία φορά που έπλυνες τις πετσέτες στο μπάνιο ή τις πετσέτες της κουζίνας;

Οι πετσέτες είναι αυτή τη στιγμή τα πιο επιβαρυμένα ίσως «αντικείμενα» μέσα στο σπίτι σου, αφού αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον ανάπτυξης μικροβίων και επικίνδυνων βακτηρίων και μάλλον δεν πλένονται τόσο συχνά όσο θα έπρεπε.

Πόσο συχνά πρέπει να πλένεις τις πετσέτες που χρησιμοποιείς μέσα στο σπίτι

Οι πετσέτες του μπάνιου
Ο γενικός κανόνας λέει πως οι πετσέτες του μπάνιου πρέπει να πλένονται μια φορά τη βδομάδα. Ωστόσο, το ιδανικό είναι να αλλάζεις και να πλένεις τις πετσέτες που χρησιμοποιείς στο μπάνιο μετά από τρεις χρήσεις. Όχι, δεν θα αρρωστήσεις αν χρησιμοποιείς την ίδια πετσέτα για δυο βδομάδες, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Όσο και αν η παρομοίωση αυτή ακουστεί υπερβολική, θα φορούσες το ίδιο εσώρουχο μετά το μπάνιο σου; Είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα. Αν μάλιστα έχεις ήδη αρρωστήσει από κάποιο μικρόβιο, θα πρέπει να πλένεις τις πετσέτες του μπάνιου πιο συχνά, ώστε να αποφύγεις περαιτέρω μετάδοση των ιών ή να αρρωστήσεις ξανά.

Εάν χρησιμοποιείς πετσετούλα για να αφαιρείς το μακιγιάζ ή αντί σφουγγαριού στο μπάνιο, αυτή την πετσετούλα πρέπει να την πλένεις με σαπούνι και ζεστό νερό μετά από κάθε χρήση.

Η πετσέτα των χεριών
Όπως και οι πετσέτες του μπάνιου, έτσι και οι πετσέτες των χεριών προσφέρουν το ίδιο υγρό και ζεστό περιβάλλον που αγαπούν τα μικρόβια και πρέπει και αυτές να πλένονται τακτικά. Το καλύτερο θα ήταν να αλλάζεις και να πλένεις τις πετσέτες των χεριών κάθε μέρα. Αν, ωστόσο, τη χρησιμοποιείς πιο συχνά τώρα, πλένοντας συχνότερα τα χέρια σου, και είναι μονίμως βρεγμένη, ίσως να σκεφτείς να αλλάζεις περισσότερες από μια μέσα στην ημέρα – ειδικότερα εάν μοιράζεσαι αυτή την πετσέτα με άλλα μέλη της οικογένειας. Αν υπάρχει και άρρωστος στο σπίτι, τότε θα πρέπει να έχει ο καθένας τη δική του πετσέτα χεριών.

Να θυμάσαι: Για να διατηρείς τις πετσέτες σου όσο πιο καθαρές γίνεται μεταξύ των πλύσεων, θα πρέπει οπωσδήποτε να τις πλένεις στις υψηλότερες θερμοκρασίες του πλυντηρίου. Αν μάλιστα το πλυντήριό σου διαθέτει πρόγραμμα απολύμανσης, χρησιμοποίησέ το, αν όχι, χρησιμοποίησε απορρυπαντικό με απολυμαντική δράση.

Οι πετσέτες της κουζίνας
Οι πετσέτες της κουζίνας είναι το πιο χρηστικό αντικείμενο σε μια κουζίνα και κάνουν τα πάντα, από το να καθαρίζουν κάτι που πετάχτηκε από την κατσαρόλα μέχρι να στεγνώνουν τα πιάτα, άρα «καταπονούνται» και βρωμίζουν πολύ γρήγορα. Οι ειδικοί προτείνουν να αλλάζουμε πετσέτα στην κουζίνα κάθε μέρα – κάτι που μάλλον κανείς μας δεν κάνει και η σκέψη και μόνο για την ταχύτητα με την οποία συσσωρεύονται τα άπλυτα στο καλάθι μάς αγχώνει. Αν λοιπόν δεν μπορείς να πλένεις την πετσέτα της κουζίνας κάθε μέρα, μπορείς τουλάχιστον να φροντίζεις να στεγνώνει καλά μετά από κάθε χρήση, ώστε να αποφύγεις όσο μπορείς την ανάπτυξη βακτηρίων. Επίσης, θα μπορούσες να έχεις περισσότερες από μια πετσετούλες στην κουζίνα σου. Μία θα χρησιμοποιείς αποκλειστικά για να στεγνώνεις τα πιάτα και μία γενικής χρήσης, όταν μαγειρεύεις ή καθαρίζεις τον πάγκο ή σκουπίζεις τα χέρια σου, απλά πρέπει να είσαι έξτρα προσεκτική να μην τις μπερδεύεις.

Το χαλάκι του μπάνιου
Αυτό θα πρέπει να το πλένεις στο πλυντήριο σε υψηλή θερμοκρασία δύο φορές τη βδομάδα τουλάχιστον, για να απομακρύνονται αποτελεσματικά τα βακτήρια που μεταφέρουν τα βρεγμένα πόδια. Αν είναι πρακτικά δύσκολο, τουλάχιστον φρόντιζε να αερίζεται και να στεγνώνει καλά πριν το επόμενο μπάνιο σου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ