Health & Fitness

Γιατροί στην Πάτρα: Έτσι πολεμάμε τον κορωνοϊό

«Πηγαίνουμε σε μία μάχη χωρίς όπλα»

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νοσοκομείο Ρίου
Νοσοκομείο Ρίου © EUROKINISSI / ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Γιατροί, νοσηλευτές και προσωπικό του νοσοκομείου της Πάτρας μιλούν για τις μάχες που δίνουν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

«Μάχες» μέρα και νύχτα δίνουν τις τελευταίες 10 ημέρες γιατροί, νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πάτρας, βρισκόμενοι στο πλευρό των ασθενών, για να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά με κορωνοϊό, καθώς και όλα τα άλλα περιστατικά που φθάνουν στην νοσηλευτική μονάδα. 

Επικεφαλής αυτής της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται στο νοσοκομείο, είναι ο καθηγητής Παθολογίας και λοιμωξιολόγος, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τονίζει ότι «έχοντας έναν επιτελικό ρόλο βιώνω την προσπάθεια που κάνουμε για να μπορέσουμε να βάλουμε τα πράγματα σε μία τάξη, εμπνέοντας και όλους τους υπόλοιπους και παράλληλα να καθησυχάσουμε όλες τις ομάδες που φροντίζουν τους ασθενείς, δηλαδή τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό».

Συνεχίζοντας ο Χαράλαμπος Γώγος επισημαίνει ότι «ταυτόχρονα προσπαθούμε να μη γίνει κάποιο λάθος, αλλά να γίνουν όλα όπως πρέπει και να μην εκτεθούν άνθρωποι». Όπως εξηγεί, «αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολα σε αυτές τις περιπτώσεις, όπου έχουμε επιδημικές νόσους με νοσηλεία σε δύο πτέρυγες, αλλά μέχρι τώρα καλά πάνε τα πράγματα».

«Καταβάλλουμε  μεγάλη προσπάθεια»

Σχετικά με το αν υπάρχει ανησυχία, ο καθηγητής εξηγεί ότι «πάντα υπάρχει ανησυχία σε κάτι που είναι πρωτόγνωρο, αλλά καταβάλλουμε  μεγάλη προσπάθεια και μπορώ να πω ότι σιγά - σιγά φεύγει αυτή η ανησυχία, γιατί έχουμε μεγάλη ομάδα που ασχολείται». Όπως σημειώνει, «έχουμε έμπειρες νοσηλεύτριες λοιμώξεων, καθώς και ψυχολόγους και όλοι μαζί βοηθούν σε αυτό» και προσθέτει:  «Συνηθίζοντας σιγά-σιγά ο κόσμος για το τι γίνεται, βοηθιέται και στην αντιμετώπιση των ψυχολογικών συνεπειών». 

Σε αυτό το σημείο ο Χαράλαμπος Γώγος λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία για το πώς λειτουργούμε, δηλαδή κάθε πρωί συναντιόμαστε όλοι οι εμπλεκόμενοι, ενώ κάθε μεσημέρι κοιτάμε τα προβλήματα που προέκυψαν». Όπως εξηγεί, «υπάρχει μια ενορχήστρωση διαφόρων ενεργειών που έχουν σκοπό όχι μόνο την αντιμετώπιση των ασθενών, κάτι που είναι πολύ βασικό, αλλά και την ενίσχυση του προσωπικού, διότι βιώνει δύσκολες καταστάσεις και συνθήκες με βάρδιες, εξοπλισμένοι με στολές, μάσκες γυαλιά και γάντια».

Όπως προσθέτει, «υπάρχει μία ένταση στη διαδικασία, αφού πρέπει να προσέχουν και αυτό κουράζει λίγο τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά, ενώ τις τελευταίες ημέρες υπάρχει περαιτέρω βοήθεια, αφού έχουν έλθει κάποιοι καινούργιοι, ενώ παράλληλα επέστρεψαν όσοι είχαν μπει σε καραντίνα τον προηγούμενο καιρό, οι οποίοι ήσαν τελικά αρνητικοί στον κορωνοϊό».

«Είμαστε μία γροθιά σε αυτή την κρίση»

«Υπάρχει η διάθεση, το φιλότιμο και η προσπάθεια να συνεισφέρουν όλοι» λέει από την πλευρά του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γιατρός παθολόγος που υπηρετεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο και πρόεδρος της ένωσης ιατρών νοσοκομείων Αχαΐας, Δημήτρης Ζιαζιάς, ενώ οι Γρηγόρης Ευαγγελάτος και Απόστολος Αθανασόπουλος, πρόεδρος και γραμματέας του ΔΣ των εργαζομένων αντίστοιχα, τονίζουν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «είμαστε μία γροθιά σε αυτή την κρίση και λειτουργούμε με αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης».

Ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλιμό

Πάντως και οι τρεις θέτουν ζητήματα ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό, ζητώντας από την πολιτεία να δώσει άμεσα λύσεις.

Ειδικότερα, ο Δημήτρης Ζιαζιάς, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ για το πώς αντιμετωπίζουν οι γιατροί τα περιστατικά που φθάνουν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, λέει ότι «οι προσπάθειες γίνονται σε δύο κατευθύνσεις» και εξηγεί: «Πρώτον, γίνεται προσπάθεια διαχείρισης των ασθενών και των περιστατικών που δεν είναι ύποπτα, ούτε επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, προκειμένου να εξασφαλίσουμε, ότι όσοι δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν και να πάρουν κάποια θεραπεία και αγωγή, να πάνε όσο δυνατόν γρηγορότερα σπίτι τους, για την δική τους προστασία». «Η δεύτερη κατεύθυνση», συνεχίζει, «είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων και των κρουσμάτων που είναι επιβεβαιωμένη η λοίμωξη από τον κορωνοϊό και η αντιμετώπιση όσων ασθενών νοσηλεύονται».

Μάλιστα, όσον αφορά στους γιατρούς, επισημαίνει ότι «είναι συνεχής η προσπάθεια να βοηθήσουν ακόμα και πέραν του ωραρίου τους, αφού ουσιαστικά δεν υφίσταται η έννοια του ωραρίου». Παράλληλα, ο Δημήτρης Ζιαζιάς προθέτει πως «καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες και οι γιατροί που βρίσκονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις, αφού εξετάζουν καθημερινά δεκάδες ασθενείς που πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού ή είναι ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού».

Επίσης, αναφέρει ότι «είναι αναγκασμένοι να απαντούν σε τηλέφωνα γιατρών που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΔΥ και ως εκ τούτου αναγκάζονται να απευθύνονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών».

Πηγαίνουμε σε μία μάχη χωρίς όπλα

Όσον αφορά στα προβλήματα που υπάρχουν, ο Δημήτρης Ζιαζιάς λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «το βασικό είναι πως προσωπικό και νοσηλευτές πηγαίνουμε σε μία μάχη χωρίς όπλα, ξέρουμε περίπου τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε, αλλά δεν υπάρχει επάρκεια ιατρικού νοσηλευτικού και υπόλοιπου προσωπικού».

Όπως παρατηρεί, «υπάρχουν 170 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, για τις οποίες γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν με προσωρινές συμβάσεις και μεταφορά προσωπικού». Σχετικά με το ιατρικό προσωπικό, λέει ότι «υπάρχουν περίπου 55 κενές οργανικές θέσεις μονίμων γιατρών του ΕΣΥ και 110 ειδικευόμενων».  

Επίσης, παρατηρεί ότι «ενώ υπάρχει η διάθεση, το φιλότιμο και η προσπάθεια να συνεισφέρουν όλοι, δεν υπάρχει αντίστοιχη τη στήριξη από την πλευρά του υπουργείου Υγείας και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα συγκεκριμένο σχέδιο ,το οποίο να βοηθάει το πανεπιστημιακό νοσοκομείο, ως νοσοκομείο αναφοράς, για την σχετική αποσυμφόρησή του».

Ταυτόχρονα, προσθέτει ότι «όσον αφορά στην αύξηση των κρεβατιών των ΜΕΘ στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο και στο νοσοκομείο του ‘Αγίου Ανδρέα’  υπάρχει σχέδιο να ανοίξουν συνολικά 10 καινούργια κρεβάτια, αλλά έχουν γίνει ελάχιστες ενέργειες».

Ακόμη σημειώνει ότι «θα έπρεπε να είχε επαναλειτουργήσει το νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος και να νοσηλεύονται εκεί μόνο ασθενείς με λοίμωξη από κορωνοϊό».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΣ των εργαζομένων στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, Γρηγόρης Ευαγγελάτος, λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ  ότι «οι υγειονομικοί λειτουργούμε με αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης, ενώ παράλληλα δημιουργούμε τις προϋποθέσεις κοινωνικής συνευθύνης, βρισκόμενοι  στην πρώτη γραμμή της μάχης και τούτη τη φορά.»

«Ζούμε μέσα στην φωτιά τούτη την στιγμή και προσπαθούμε το καλύτερο για τους υπόλοιπους», λέει ο Απόστολος Αθανασόπουλος, προσθέτοντας ότι  «η υγεία είναι εκείνο το αγαθό που η πολιτεία πρέπει να προσφέρει και ο πολίτης να απολαμβάνει, αλλά αυτήν την ώρα της μάχης οφείλουμε να είμαστε όλοι ενωμένοι με ατομική και συλλογική ευθύνη.»

Επίσης, τονίζει ότι «βλέπουμε μία ιατρική κοινότητα να είναι πάνω κατά πάνω και να δίνει μία μάχη, η οποία πιστεύω να έχει όσο το δυνατόν καλύτερο και θετικότερο αποτέλεσμα.»

Συνεχίζοντας ο Γρηγόρης Ευαγγελάτος, σημειώνει ότι «έχουμε εμπιστοσύνη στους συναδέλφους μας της πρώτης γραμμής και παράλληλα οφείλουμε και πρέπει να τηρούμε απαραίτητα τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, προκειμένου τούτη η μάχη να είναι αποτελεσματική.»

«Την ώρα της μάχης που το προσωπικό του πανεπιστημιακού νοσοκομείου αντιμετωπίζει και αυτή την κρίση, η πολιτεία» λέει ο Γρηγόρης Ευαγγελάτος,  «οφείλει να ελαχιστοποιήσει τις εφημερίες και να αναλάβουν και τα περιφερειακά νοσοκομεία, ώστε το πανεπιστημιακό νοσοκομείο να επικεντρωθεί στο ρόλο του, ως νοσοκομείο αναφοράς για τον ιό».

Ακόμη, ο Απόστολος Αθανασόπουλος λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «η πολιτεία οφείλει μεταξύ άλλων να προχωρήσει σε προσλήψεις γιατρών, να μετατρέψει τις συμβάσεις  ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου, να ανοίξουν έξι κλίνες ΜΕΘ και να τεθεί σε λειτουργία  ακτινολογικό επειγόντων περιστατικών». 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.