Health & Fitness

Το debate για το φάσκιωμα: Είναι επικίνδυνο τελικά;

Μερικά tips για την ασφάλεια του βρέφους στον ύπνο

mommy-logo-1-1_copy.jpg
mommy.gr
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
av-1_1.jpg

Στο παρελθόν οι γυναίκες συνήθιζαν να φασκιώνουν τα μωρά τους. Με τη λέξη φάσκιωμα που πιθανόν οι νεότερες μητέρες να μην γνωρίζουν, ορίζεται το τύλιγμα του μωρού με σεντόνι ή κουβερτάκι, με τρόπο που ακινητοποιούνται τα χέρια του και τα πόδια του αφού είναι και αυτά τυλιγμένα μέσα. Σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ το φάσκιωμα θεωρείται παράνομο στα κέντρα βρεφών ενώ και στη χώρα μας είναι κάτι που πλέον δεν συνηθίζεται. Το debate για το φάσκιωμα ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει. Κάποιοι το συνιστούν ως εξαιρετική λύση προκειμένου να νιώσει το μωρό ασφάλεια και να ηρεμήσει ενώ άλλοι λένε πως πρόκειται για απολύτως λανθασμένη πρακτική που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στον αιφνίδιο θάνατο του βρέφους.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως το φάσκιωμα του βρέφους σε υπερβολή, μπορεί να είναι επικίνδυνο. Σκεφθείτε ότι σε ορισμένες συνθήκες το βρέφος μπορεί να ζεσταίνεται υπερβολικά, αλλά και να νιώθει νευρικότητα αφού δεν μπορεί να κινηθεί. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δεν έχει πάρει επίσημη θέση και αναφέρει ότι το φάσκιωμα θα μπορούσε να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος προκειμένου να ηρεμήσει ένα βρέφος ειδικά κατά τους 3 πρώτους μήνες της ζωής του.

Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση και κανένας δεν μπορεί να πάρει ξεκάθαρη θέση σχετικά με το φάσκιωμα ενός βρέφους. Την ίδια ώρα που ένα φασκιωμένο μωρό –ειδικά αν είναι νεογέννητο- μπορεί να ηρεμήσει και να κοιμηθεί, αρκετοί λένε ότι το φασκιωμένο μωρό είναι ασφαλές στον ύπνο μόνο αν είναι τοποθετημένο ανάσκελα. Έχουν καταγραφεί, δηλαδή, αιφνίδιοι θάνατοι βρεφών που βρέθηκαν να κοιμούνται στο πλάι ενώ ήταν φασκιωμένα.

Σε κάθε περίπτωση εμείς ας δούμε tips για την ασφάλεια του βρέφους στον ύπνο:

  • Το μωρό πρέπει να είναι τοποθετημένο ανάσκελα και να υπάρχει πάντα ενδοεπικοινωνία με το δωμάτιό του.
  • Καλό είναι να μην υπάρχει κουβέρτα χαλαρά ριγμένη στην κούνια του ώστε να μην μπερδευτεί μέσα σε αυτήν με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναπνεύσει.
  • Το μωρό κάνει έναν ασφαλή ύπνο στο δικό του κρεβατάκι, δηλαδή στην κούνια του και όχι στο κρεβάτι ανάμεσα στη μαμά και τον μπαμπά. Ούτε καν με έναν μόνο από τους δύο γονείς.
  • Η κούνια του μωρού πρέπει να είναι τοποθετημένη σε χώρο που δεν πλησιάζει ο καπνός του τσιγάρου ή η μυρωδιά από το τζάκι.
  • Αν αποφασίσετε να φασκιώσετε το μωρό σας τους πρώτους μήνες της ζωής του, βεβαιωθείτε ότι το κάνετε σωστά και ότι το μωρό σας δεν ασφυκτιά και δεν ζεσταίνεται υπερβολικά μέσα στο σεντόνι ή το κουβερτάκι του.

Πηγή: mommy.gr 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ