- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Φαρμακοβιομήχανοι: Δυσβάσταχτο και άδικο το clawback, δεν μπορούμε να το πληρώσουμε
«Οδηγεί σε άμεση και έμμεση φορολόγηση των εταιρειών άνω του 70%»
Το ασφυκτικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις φαρμάκου μετά τις δραματικές μειώσεις τιμών και την επιβολή των τεράστιων ποσών των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), επεσήμανε από το βήμα του συνεδρίου της «Ναυτεμπορικής» για τον κλάδο της Υγείας ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων.
«Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες δεν μπορούν να αντέξουν τα τεράστια ποσά του clawback, τα οποία οδηγούν σε άμεση και έμμεση φορολόγηση των εταιρειών άνω του 70%! Εταιρείες που έχουν φάρμακα με λιανική τιμή 6-7 ευρώ αδυνατούν να πληρώσουν. Πουθενά αλλού στο κόσμο δεν επιβάλλεται clawback σε γενόσημα και οικονομικά φάρμακα. Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, είναι ανεπαρκέστατη και το ύψος του clawback θα πρέπει να μειωθεί συνολικά και να καταμεριστεί δικαιότερα» εξήγησε ο κ. Τρύφων, καλώντας τόσο την κυβέρνηση όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση να λάβουν σοβαρά υπ' όψιν το θέμα αυτό.
Σημείωσε, δε, ότι σε ένα νέο σύστημα υπολογισμού του clawback θα πρέπει συνεκτιμηθεί και «η προστιθέμενη αξία που δημιουργεί η φαρμακοβιομηχανία στην οικονομία με όρους επενδύσεων σε έρευνα και νέων θέσεων εργασίας».
Επίσης, ο πρόεδρος της ΠΕΦ έθεσε εκ νέου το θέμα της ανατιμολόγησης των φαρμάκων, επισημαίνοντας ότι «είχαμε το μοναδικό σύστημα στην Ευρώπη που, κινούμενο στα όρια της νομικής αυθαιρεσίας, πραγματοποιούσε δύο ανατιμολογήσεις κάθε έτος, εστιάζοντας μονόπλευρα και άδικα σε μειώσεις μόνο στα παλαιά και οικονομικά φάρμακα».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, επανέλαβε την πάγια θέση της βιομηχανίας ότι η «Ελλάδα πρέπει να χρησιμοποιεί αυτά που παράγει» καθώς, όπως εξήγησε, είναι ο μόνος τρόπος να τονωθεί η εθνική οικονομία και να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων και της υπερχρέωσης.
Παρόντες στο συνέδριο ήταν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο τομεάρχης Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βασίλης Οικονόμου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δερματολόγος εξηγεί τις επιπτώσεις στην υγεία του δέρματος και την ιδανική συχνότητα
Τι αποκαλύπτει μεγάλη μελέτη σε 204 χώρες για τις επιπτώσεις σε καρδιά και αναπνευστικό
Το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 10.00 με 13.00
Τι έδειξαν τα ευρήματα μελέτης στη Φιλανδία
Με κυτισινικλίνη, δραστική ουσία φυτικής προέλευσης, το TOKOVYS υποστηρίζει την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος
Η ηλικία αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα
Μια νέα παρέμβαση δημόσιας υγείας από τον σύλλογο Προμηθέα
Πότε η συμπεριφορά αυτή θα πρέπει να ανησυχήσει τους γονείς
Ποια σημάδια πρέπει να προσέξουν οι γονείς
Από τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, στο 5ο The Chios Festival
Τι ισχύει για τα εγκαύματα
Η διαφορά φάνηκε και στον χρόνο αποκατάστασης
Οι αδένες που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη ρύθμιση του ασβεστίου
Αφιερωμένη στα καρδιαγγειακά νοσήματα και στο αγγειακό εγκεφαλικό
Μια γυναικολόγος διασκεδάζει τους μύθους γύρω από τη διατροφή και την επίδρασή της στο μικροβίωμα της περιοχής
Οι πολλαπλοί συναισθηματικοί κίνδυνοι και η επανάληψη τραυματικών συμπεριφορών
Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.