Health & Fitness

Να τι συμβαίνει στο σώμα όταν κόβεις το κάπνισμα

Ναι, πιάνεται και το ηλεκτρικό τσιγάρο

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
340845-708968.jpg

Tι ακριβώς αλλάζει στο σώμα ενός καπνιστή όταν κόβει το κάπνισμα.

Ίσως φταίει η υπερβολική αύξηση στις τιμές των τσιγάρων και του καπνού ή ίσως ο κόσμος νιώθει πώς πρέπει να κάνει κάτι καλό για τον εαυτό του. Μπορεί και τίποτα από αυτά, όμως τον τελευταίο καιρό, ακούω όλο και περισσότερους γνωστούς να προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα. Λέω προσπαθούν γιατί ο καθένας το χειρίζεται διαφορετικά, άλλοι το μειώνουν, άλλοι το κόβουν για κάποιες μέρες και επανέρχονται, άλλοι το αντικαθιστούν με ηλεκτρικό τσιγάρο και πάει λέγοντας. Η αλήθεια είναι πως το μόνο κίνητρο για να ξεφορτωθεί κάποιος οριστικά το πακέτο του, θα έπρεπε να είναι τα οφέλη στην υγεία του. Το πρώτο διάστημα αποχής από το κάπνισμα είναι δύσκολο να αντιληφθείς τις θετικές αλλαγές στον οργανισμό σου, αφού η έλλειψη νικοτίνης προκαλεί στερητικό σύνδρομο με ενοχλητικά συμπτώματα. Να όμως που κυκλοφόρησε αυτό το βίντεο που εξηγεί τι ακριβώς αλλάζει στο σώμα ενός καπνιστή όταν κόβει το κάπνισμα και μετράει ήδη πάνω από 2 εκ. προβολές.

Λοιπόν...

Στα 20 λεπτά:

Οι καρδιακοί παλμοί και η αρτηριακή πίεση επανέρχονται στο φυσιολογικό ( η επινεφρίνη και η νορεπινεφρίνη ανεβάζουν τους παλμούς και προκαλούν συστολή των αγγείων). Το αίσθημα ψυχρών άκρων που προκαλεί η νικοτίνη επιστρέφει στο κανονικό.

Στις 2 ώρες:

Η έλλειψη νικοτίνης αρχίζει να φαίνεται και προκαλεί κακή διάθεση, υπνηλία ή δυσκολία στον ύπνο. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της μείωσης ντοπαμίνης, η οποία απελευθερώνεται από τη νικοτίνη.

Στις 8 ώρες:

Τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα επανέρχονται στο φυσιολογικό, αφού η εισπνοή καθαρίζει το μονοξείδιο του άνθρακα.

Στις 24 ώρες:

Ο βήχας αυξάνεται καθώς το σώμα καθαρίζει τις τοξίνες από τους πνεύμονες. Ο κίνδυνος ανάπτυξης ασθενειών της στεφανιαίας αρτηρίας μειώνεται.

Στις 48 ώρες:

Η νικοτίνη και οι μεταβολίτες της εξαλείφονται εντελώς από το σώμα. Οι κατεστραμμένες νευρικές απολήξεις αρχίζουν να αναγεννιούνται. Οι γευστικοί κάλυκες που υπέστησαν ζημιές από την πίσσα και τα χημικά αρχίζουν να ανακτούν την ευαισθησία τους ( το φαγητό μοιάζει πιο νόστιμο).

Στις 72 ώρες:

Η έλλειψη νικοτίνης κορυφώνεται προκαλώντας πονοκεφάλους, ναυτία, κράμπες, άγχος ή κατάθλιψη.

Στον 1 μήνα:

Ο κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων μειώνεται.

Στους 3 με 9 μήνες:

Οι κατεστραμμένες δομές των πνευμόνων που απομακρύνουν τη σκόνη έχουν επιδιορθωθεί. Συμπτώματα όπως ο βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή έχουν σχεδόν εξαλειφθεί.

Στον 1 χρόνο:

Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρδιακών ασθενειών ως αποτέλεσμα αποθεμάτων λίπους ή συνδετικού ιστού μειώνεται στο 50%.

Στα 10 χρόνια:

Οι πιθανότητες να εμφανιστεί καρκίνος των πνευμόνων μειώνεται στο 50% συγκριτικά με τις πιθανότητες κάποιου που δεν το έχει κόψει.

Και στα 15 χρόνια...

Ο κίνδυνος εμφράγματος επιστρέφει στις τιμές κάποιου που δεν έχει καπνίσει ποτέ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ