- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Fileri Fumé, ένα υπέροχο κρασί από μία μοναδική ποικιλία
Ιδανικό για να συνοδεύσει τα γιορτινά γεύματα που έρχονται
Fileri Fumé, το νέο κρασί του οινοποιείου Nestor Wines δημιουργείται από την ποικιλία Φιλέρι
Στην Τριφυλία, αυτή την εύφορη περιοχή της Μεσσηνίας, συναντάς αμπελώνες ως εκεί που φτάνει το μάτι. Η αμπελουργική δραστηριότητα σε αυτά τα εδάφη δεν είναι ούτε κάτι καινούργιο, ούτε κάτι τυχαίο. Είναι περισσότερο τρόπος ζωής, αφού ταξιδεύει αιώνες πίσω μέχρι να βρει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Εδώ ακριβώς καλλιεργείται και το Φιλέρι, μία απολύτως μοναδική, γηγενής ποικιλία με τεράστια ιστορική σημασία καθώς θεωρείται ο πρόγονος των πιο διαδεδομένων ποικιλιών που μας αρέσουν σήμερα, όπως το Μοσχοφίλερο.
Μία από τις καλύτερες εκφάνσεις αυτής της μοναδικής ποικιλίας θα βρούμε στα κρασιά του οινοποιείου Nestor Wines. Το οινοποιείο αυτό, που βρίσκεται σε μία από τις πιο γόνιμες περιοχές της νοτιοδυτικής Μεσσηνίας στον Πύργο Τριφυλίας και περιβάλλεται από αμπελώνες και ελαιώνες, έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στο Φιλέρι, με σκοπό όχι μόνο να παράγει μερικά (πραγματικά) εξαιρετικά κρασιά από αυτό, αλλά επίσης να το μελετήσει και να το αναδείξει, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη του ιστορικότητα.
Η ποικιλία Φιλέρι, δίνει σχετικά χαμηλές αποδόσεις σε παραγωγή, όμως η ιδιαίτερη πολυπλοκότητά της, η σπανιότητα και η μοναδικότητά της, την κάνουν να ξεχωρίζει. Σε μία προσπάθεια να αναδείξει όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της το οινοποιείο Nestor Wines έχει δημιουργήσει τη σειρά κρασιών ΦΙΛΕΡΙ με διαφορετικές οινοποιήσεις. Η πιο πρόσφατη από αυτές είναι το Fileri Fumé, ένα υπέροχο μονοποικιλιακό κρασί, που παραμένει σε δρύινο καπνιστό βαρέλι (για αυτό άλλωστε κι ονομάστηκε “Fumé”).
Το Fileri Fumé είναι ένα πραγματικά ιδιαίτερο κρασί και φέρει την ένδειξη Π.Γ.Ε Τριφυλία (είναι το μοναδικό μονοποικιλιακό Φιλέρι στην Ελλάδα με αυτή τη γεωγραφική ένδειξη). Στη μύτη θα βρούμε έναν βοτανικό χαρακτήρα, μαζί με έντονα καπνικά στοιχεία. Σε δεύτερο επίπεδο θα ανακαλύψουμε την παρουσία εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων, το άρωμα της κερήθρας και τη μυρωδιά των ξηρών καρπών. Το στόμα δεν αποδεικνύεται πολύ διαφορετικό, έπειτα από αυτή την πρώτη γνωριμία με τη μύτη. Θα αισθανθούμε αρώματα από φλούδα πορτοκαλιού, ζουμερά πυρηνόκαρπα, λίγο μήλο ή κυδώνι. Αισθητές είναι επίσης οι νότες φουντουκιού και αμυγδάλου, το μέλι, τα φύλλα πούρου, το γιαούρτι και το φρυγανισμένο ψωμί. Πρόκειται για ένα ξηρό κρασί, με τραγανή οξύτητα και ένα πλούσιο σώμα που δίνει μία μακρά, απολαυστική επίγευση.
Το Fileri Fumé βρίσκει το ιδανικό του ταίρι στα λιπαρά σκληρά ή ημίσκληρα τυριά (όπως το ροκφόρ, το καμαμπέρ και η παρμεζάνα), σε φίνα αλλαντικά (όπως το προσούτο), σε όσπρια. Θα συνοδεύσει υπέροχα ένα καπνιστό ψάρι, όπως και λευκά ή κόκκινα κρέατα (σ.σ. ας πούμε, ταιριάζει άψογα με ένα λεμονάτο κοτόπουλο). Σερβίρεται στους 10ο C – 12ο C και βγαίνει σε περιορισμένες φιάλες – μόλις 3.000. Αν ψάχνετε ένα ιδιαίτερο κρασί για να δωρίσετε ή να στολίσετε το γιορτινό σας τραπέζι, μόλις το βρήκατε.
www.nestorwines.gr, Fb: Nestor Wines, Instagram: @nestor_wines
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για να συνδυάσεις τη σαμπάνια με τα ψώνια στην Ερμού
Οχτώ ερυθρές ετικέτες για ζεστές βραδιές
Με μεγάλη συλλογή αλκοολούχων ποτών, οίνων και ζύθων χωρίς αλκοόλ
Ο Θωμάς και ο Βαγγέλης Γάτσιος ακολουθούν ακόμα κατά γράμμα τη συνταγή του προπάππου τους για το τέλεια ισορροπημένο ούζο
Οι άνθρωποι του οινοποιείου είναι παραγωγοί με πραγματικό πάθος για τη γη
Ένα οινοποιείο που ενώνει τον μύθο με τη γεύση, την παράδοση με τη διεθνή αναγνώριση
Η ανάδειξη του ελληνικού αμπελώνα μέσα από μία δημοπρασία
Τα βράδια πίνουμε και τρώμε. Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.
Νέο σημείο αναφοράς στη γειτονιά για την craft κουλτούρα
Εννιά διαφορετικές κάνουλες και πάνω από 60 ετικέτες μπίρας σε περιμένουν στα Ιλίσια
Στην καρδιά του Βόλου υπάρχει ένα μπαρ καθόλου συνηθισμένο
Ένα σημείο συνάντησης για όσους ζουν το κρασί με πάθος
Εμφιαλώθηκε στους 42,7% αλκοολικούς βαθμούς και περιγράφεται ως ένα hyper-aged single malt
Από τη Μικρά Ασία, στα κυριακάτικα τραπέζια μας
«Beaujolais Nouveau est arrivé» και θα το βροντοφωνάξω, και θα το πιω!
Γαρνιτούρες από μύρτιλα και μούρα μέχρι βρώσιμα λουλούδια
Τέλειο για μια έξοδο πριν ή μετά το θέατρο!
Η καρδιά του φυσικού κρασιού χτυπά στο Ωδείο Αθηνών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.