Wine & Spirits

Χάρτης των γεύσεων, το μεγάλο οινικό ραντεβού του Βορρά

Επέστρεψε η μεγάλη οινική εκδήλωση της Θεσσαλονίκης

alexandra-mpaspanelou.jpg
Αλεξάνδρα Μπασπανέλου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπουκάλι κρασί
Φωτογραφία: Map of Flavours

Παραγωγοί, άνθρωποι του κρασιού και καταναλωτές ήρθαν κοντά με τα κρασιά όλης της Ελλάδας στην οινική εκδήλωση «Ο Χάρτης των γεύσεων»

Το περασμένο Σαββατοκύριακο 27 και 28 Νοεμβρίου, επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και στο Ίδρυμα «Ιωάννης Βελλίδης» ο Χάρτης των γεύσεων, η μεγάλη οινική εκδήλωση που κάθε χρόνο φέρνει το ελληνικό κρασί πιο κοντά στον μέσο καταναλωτή, προσφέροντάς του εικόνες και γεύσεις από όλη την Ελλάδα. Οινόφιλοι, καταναλωτές και οινοποιοί βρέθηκαν και πάλι μαζί μετά από περίπου 2 χρόνια, φυσικά τηρώντας αυστηρά όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστασίας. Δεν μπορούσα να λείπω από αυτή τη διοργάνωση, καθώς δεν θα το κρύψω πως την περίμενα πώς και πώς!

Ο «Χάρτης των Γεύσεων» και οι άνθρωποί του

Μαρία Νέτσικα
Μαρία Νέτσικα/ Φωτογραφία: Map of Flavours

Πρόκειται για το καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού των οινόφιλων, και όχι μόνο. Η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε σταυροδρόμι των γεύσεων, αγκαλιάζοντας όλο τον οινικό κόσμο της χώρας. Η πρώτη διοργάνωση έγινε το 2003 από μια δραστήρια γυναίκα του κρασιού. Ο λόγος για τη χημικό-οινολόγο και ιδρύτρια της οινικής εταιρίας Wine Plus, Μαρία Νέτσικα, η οποία εδώ και χρόνια δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία σε προγράμματα και εκδηλώσεις προώθησης οίνου και γαστρονομίας. Στόχος της είναι η επικοινωνία του μέσου καταναλωτή και οινόφιλου με το ελληνικό κρασί και κατ’ επέκταση η δημιουργία οινικής παιδείας στην Ελλάδα.

Η οινική μου εμπειρία και δυο λόγια από τους ανθρώπους του κρασιού

Μπαίνοντας στον χώρο της έκθεσης είδα παντού χαμόγελα και καλωσορίσματα, ανθρώπους χαρούμενους που ξαναβρέθηκαν, ανθρώπους που τους ενώνει η αγάπη τους για το κρασί αλλά και εκείνους που ήρθαν για να ανακαλύψουν το κρασί. Κάπου ανάμεσα στους εκθεσιακούς πάγκους συνάντησα και Μαρία Νέτσικα να παρατηρεί και να απολαμβάνει τον ενθουσιασμό επισκεπτών και εκθετών. Ο «Χάρτης των γεύσεων» είναι ο χώρος που οι οινοποιοί από κάθε άκρη της Ελλάδας, μοιράζονται το πάθος τους για το κρασί. Φέτος συμμετείχαν 125 παραγωγοί, με περίπου 3000 κρασιά ενώ παράλληλα «έτρεχαν» 20 εκδηλώσεις που έβαλαν την πόλη σε ρυθμούς γιορτής! Συνάντησα πολλούς φίλους απ΄ τον χώρο. Ανταλλάξαμε απόψεις και οινικές εμπειρίες, απολαμβάνοντας μαζί μετά από καιρό ένα ποτήρι κρασί! Στο μεταξύ δοκίμασα εκπληκτικές ελληνικές ετικέτες. Μια από αυτές η «Κυδωνίτσα Τσιμπίδη» από την Οινοποιητική Μονεμβασίας, με την αξιοπρόσεχτη μινιμαλιστική ετικέτα. Γεύτηκα 3 διαδοχικές χρονιές βλέποντας στον χρόνο την εκπληκτική εξέλιξη αυτής της πολυδυναμικής λευκής ποικιλίας. Η οικογένεια Τσιμπίδη κατά τη συζήτησή μας αναφέρθηκε στον ενθουσιασμό της για τον φετινό Χάρτη των Γεύσεων ως εξής: «Χαιρόμαστε πολύ που βρεθήκαμε στον Χάρτη των Γεύσεων μετά από δύο χρόνια. Συναντήσαμε ξανά τους ανθρώπους της Θεσσαλονίκης που αγαπούν το κρασί, όσο εμείς».

Η Αναστασία Τσιμπίδη από την Οινοποιητική Μονεμβασιάς την ώρα που σερβίρει
Η Αναστασία Τσιμπίδη από την Οινοποιητική Μονεμβασιάς την ώρα που σερβίρει

Η διαδρομή των αρωμάτων προς τη μύτη  και το στόμα, μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις για τη Μαλαγουζιά «Διαδρομές» από το οινοποιείο «Στροφιλιά». Η Μαρία Μαλτέζου με καλωσόρισε εγκάρδια και μου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο φετινός Χάρτης των Γεύσεων σηματοδοτεί για τους οινοποιούς την επιστροφή στην κανονικότητα. Η προσέλευση του κόσμου ήταν όπως πάντα μεγάλη σε μια άλλωστε εξαιρετική διοργάνωση που σκοπό έχει να αναδείξει τον ελληνικό αμπελώνα».

H Μαρία Μαλτέζου από το Οινοποιείο Στροφιλιά
H Μαρία Μαλτέζου από το Οινοποιείο Στροφιλιά

Λίγο πιο δίπλα το «Κτήμα Γεροβασιλείου» και η υπέροχη ομάδα του. Ανυπομονούσα τόσο να δοκιμάσω την νέα σοδειά του κτήματος, «Κτήμα Λευκό» και «Μαλαγουζιά» 2021, άλλωστε φέτος συμμετείχα και η ίδια ενεργά στην παραγωγή τους! Για το τέλος άφησα το μεθυστικό «Evangelo», ανταλλάσσοντας ταυτόχρονα δυο κουβέντες με τη Βασιλική Γεροβασιλείου: «Μια πολύ ωραία διοργάνωση που φανερά μας είχε λείψει. Ανυπομονούσαμε να την ξαναζήσουμε αλλά και να δοκιμάσουμε τις νέες και τρέχουσες σοδειές με τους φίλους του Κτήματος».

H Αλεξάνδρα Μπασπανέλου με την υπεροχη ομαδα του Κτηματος Γεροβασιλειου
H Αλεξάνδρα Μπασπανέλου με την υπεροχη ομαδα του Κτηματος Γεροβασιλειου

Περνώντας στα ροζέ, θα παραδεχθώ πως λάτρεψα στην κυριολεξία το «Mount Cloud» από το «Navitas Winery». Η νεαρή οινοποιός Μαρία Δημητριάδη με ξενάγησε γευστικά στους πρόποδες του Ολύμπου. Μεταξύ άλλων μου ανέφερε: «Ήταν η πρώτη μας έκθεση. Όλα πρωτόγνωρα και έντονα. Στο τέλος μου έμεινε μια υπέροχη αίσθηση έχοντας παρουσιάσει για πρώτη φορά τη δουλειά μας δίπλα σε τόσα αξιόλογα οινοποιεία, καθώς επίσης και η συγκινητική ενέργεια που έδωσε ο κόσμος με τον τρόπο που υποδέχτηκε τα πρώτα μας κρασιά».

H ομάδα του οινοποιείου Χατζηδάκη
H ομάδα του οινοποιείου Χατζηδάκη

Η επίσκεψη στην αγαπημένη μου Στέλλα Χατζηδάκη μου άφησε μια υπέροχη επίγευση. Ακαταμάχητες εκδοχές του Ασύρτικου και το μεγαλείο του «Vinsanto 2004», κυριολεκτικά με ενθουσίασαν. Στη συζήτησή μας η Στέλλα μου εξομολογήθηκε: «Μία από τις αγαπημένες μου στιγμές στην έκθεση είναι η ανακοίνωση της Κυριακής, η οποία σηματοδοτεί την ανανέωση του ραντεβού για την επόμενη χρονιά. Τέτοιου είδους γεγονότα τα προσμένουμε ιδίως στις μέρες μας, καθώς όλοι μας έχουμε μεγάλη ανάγκη την επικοινωνία και την ανθρώπινη επαφή. Οι επισκέπτες μας συγκίνησαν με το ενδιαφέρον για τα κρασιά μας, δείχνοντας να ξεχωρίζουν τη «Σκυτάλη 2019» και το «Νυχτέρι 2019».

H οργανωτική ομάδα του Χάρτη των Γεύσεων, φωτογραφία Map of Flavours
H οργανωτική ομάδα του Χάρτη των Γεύσεων, φωτογραφία Map of Flavours

Στον απόηχο της εκδήλωσης η Μαρία Νέτσικα μίλησε στην Athens Voice για τις εντυπώσεις και τα συναισθήματα που της άφησε ο φετινός Χάρτης των Γεύσεων: «Προσωπικά, αλλά και όλοι όσοι εμπλεκόμαστε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Χάρτη των Γεύσεων είμαστε πολύ χαρούμενοι και υπερήφανοι με τη επιτυχία της φετινής, πολύ απαιτητικής, διοργάνωσής του. Ήταν το ξανα-αντάμωμα όλου του οινικού κλάδου της χώρας - και όχι μόνο- μετά από σχεδόν δύο χρόνια και απέδειξε ότι με τις κατάλληλες συνθήκες οι μεγάλες οινικές εκδηλώσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν με ασφάλεια. Και μιλώντας για συνθήκες εννοώ, καταρχάς, τον σωστό χώρο, το Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης στη συγκεκριμένη περίπτωση, που διαθέτει μία, στην κυριολεξία, τεράστια αίθουσα, εξοπλισμένη με τα αναγκαία συστήματα εξαερισμού. Και βεβαίως, εννοώ την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας. Και θέλω να ευχαριστήσω πολύ τόσο τους συμμετέχοντες οινοποιούς, αποσταγματοποιούς και άλλους εκθέτες, τους επισκέπτες, επαγγελματίες και οινόφιλους, τους χορηγούς και συνεργάτες μας για την εμπιστοσύνη, την υποστήριξη και τη συμβολή στην επιτυχία. Ανανεώνουμε το rendez-vous μας για τον 19ο Χάρτη, στις 3 και 4 Δεκεμβρίου 2022!».

Και του χρόνου!

Χάρτης των Γεύσεων πραγματοποιείται από τη Wine Plus με την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ Γαστρονομίας Θεσσαλονίκης, της ΔΕΘ-Helexpo, της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου και της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ