- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Veroni: το νέο βερμούτ που κρύβει μια παλιά ιστορία αγάπης
Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη υποδέχεται το καλοκαίρι με ένα υπέροχο, premium βερμούτ
Veroni: το νέο, premium βερμούτ από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη είναι εμπνευσμένο από μια παλιά ιστορία αγάπης
«Η θεία Βερώνη! Με το φουστάνι της, τα τακουνάκια της, ήταν πάντοτε κοκέτα». Η φωνή του Στέλλιου Μπουτάρη είναι ζεστή, φιλική όπως συνήθως, ακόμα κι όταν βγαίνει από τα έγκατα του laptop. Ίσως φταίει το φόντο από πίσω του που με κάνει να κοιτάω με ζήλια την οθόνη: στρέμματα και στρέμματα αμπέλια, εκεί ψηλά στη Νάουσα… Εδώ, ακριβώς, που πολλά χρόνια πριν έζησε μια ιστορία αγάπης απλή, καθημερινή και για αυτό αληθινή.
Ο Κώστας Νιτσιώτας (επονομαζόμενος και «Κωστάκης») γεννήθηκε και σπούδασε στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Δάσκαλος στο επάγγελμα αλλά με μεγάλη αγάπη στο κρασί, ήταν εκείνος που ανέλαβε την οινοποιία τη δεκαετία του ’20 μέχρι να ενηλικιωθεί ο παππούς του Στέλλιου Μπουτάρη, σημερινού ιδιοκτήτη του Κτήματος Κυρ-Γιάννη. Χάρη στον «Κωστάκη» η οινοποιία καταφέρνει να μείνει ζωντανή στα δύσκολα χρόνια του μεσοπολέμου, αλλά και να εδραιώσει μία σχέση πολύτιμη με οχτακόσιους και πλέον αμπελουργούς της Νάουσας, σχέση που η οινοποιία Κυρ-Γιάννη διατηρεί δυνατή μέχρι σήμερα.
Το 1925 ο Κωστάκης παντρεύεται την αγαπημένη του Βερώνη, μια τυπική γυναίκα της εποχής… Στη Βερώνη αρέσει να ανηφορίζει τις πλαγιές του Βερμίου και να μαζεύει βότανα. Της αρέσει όμως και να πίνει ένα ποτηράκι βερμούτ πού και πού. Παρακαλάει, λοιπόν, τον άντρα της να της φτιάξει ένα βερμούτ, καθώς όπως λέει ο Στέλλιος Μπουτάρης «...δεν μπορούσε να πιει το Ξινόμαυρο που έφτιαχνε η οινοποιία. Τα κρασιά εκείνης της εποχής ήταν πολύ βαριά». Ο Κωστάκης φυσικά και της κάνει το χατίρι. Εμπλουτίζει μάλιστα το βερμούτ με βότανα που μάζευε η ίδια η γυναίκα του από το Βέρμιο.
Από τότε έχουν περάσει 100 χρόνια και ήρθε ο καιρός η τρυφερή αυτή κίνηση του Κωστάκη προς την αγαπημένη του να ξαναζωντανέψει. Έτσι, το Κτήμα Κυρ-Γιάννη σε συνεργασία με τον έμπειρο αποσταγματοποιό Δημήτρη Μελισσανίδη παρουσιάζει το premium βερμούτ Veroni, αφιερωμένο στην αγάπη που η Βερώνη έζησε μέχρι να πεθάνει. Όπως τότε έτσι και τώρα τα περισσότερα βοτανικά συστατικά προέρχονται από ενδημικά φυτά του όρους Βερμίου. Αξίζει να πούμε ότι τα βότανα συλλέγονται, καθαρίζονται και στη συνέχεια αποξηραίνονται με φυσικές διαδικασίες ώστε να διασφαλιστεί η άριστη ποιότητα της πρώτης ύλης.
Και τα δύο βερμούτ πίνονται το ίδιο ευχάριστα είτε σκέτα με λίγο πάγο, είτε μέσα σε cocktail. Εγώ προτείνω να τα πιείτε σκέτα, να γευτείτε απερίσπαστοι την πλούσια γεύση τους και τα ξέγνοιαστα αρώματά τους, να χαλαρώσετε και να σκεφτείτε για μια στιγμή όλες εκείνες τις ιστορίες που επιβιώνουν στους αιώνες… Είναι οι μόνες που αξίζει να μας απασχολούν.
www.kiryianni.gr, Instagram: veronivermouth
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τους χάλκινους άμβυκες της Λέσβου μέχρι τα σύγχρονα ποτήρια, ένα ούζο που αφηγείται τη δική του ιστορία στο Αιγαίο.
Αυτή τη χρονιά η αγαπημένη οινική έκθεση θα γίνει στο Onassis Ready
Η «άγρια πλευρά» του κρασιού με ιδιαίτερα αρώματα και γεύσεις δίνει ραντεβού στην Κυψέλη
Ο Βασίλης Βλάχος ένωσε τις δύο του αγάπες και δημιούργησε έναν urban χώρο στην καρδιά της Αθήνας
Μια βραδιά wine pairing ελληνικών κρασιών από γαλλικές ποικιλίες με γαλλικά τυριά του Nora's Deli στο attica City Link
Δείχνουν την λαμπρή προοπτική των ελληνικών ποικιλιών
Μιλήσαμε με την οινοπαραγωγό που θέλει να βάλει το Ρέθυμνο στον χάρτη των παγκοσμίως γνωστών ζωνών οινοπαραγωγής
6 υπέροχα ελληνικά κρασιά για την πιο νόστιμη Δευτέρα του χρόνου
Η 8η φορά της έκθεσης που διοργανώνει ο Σπύρος Παππάς και η Cava 800
Με τη σωστή παρέα ή και μόνος/η σου
Σχάρες με κρεατικά που δίπλα τους θέλουν τα σωστά κρασιά
Κρασί ή μπίρα; Γιατί όχι και τα δύο;
Μία από τις πιο αγαπημένες οινικές εκδηλώσεις επιστρέφει στην πόλη
Μεσογειακή κουζίνα, καλές τιμές, ωραίες μουσικές
Αυτό το Σαββατοκύριακο στο Ζάππειο θα συναντήσουμε περισσότερα από 70 μικρά οινοποιεία
Αυτή τη Δευτέρα η Αίγλη Ζαππείου γεμίζει με τους αμπελώνες της Πελοποννήσου
Η κοινότητα δεν απευθύνεται μόνο σε «ειδικούς»
Ένα από τα αρχαιότερα κρασιά στον κόσμο, που ανήκει στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO
Πίνεις ένα ποτήρι, στη συνέχεια φτιάχνεις και ένα cocktail, έτσι πάει!
Ένα λευκό κρασί που γεννιέται από τη γη και τον χρόνο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.