Wine & Spirits

7 νέες τάσεις στο κρασί στην Ελλάδα και διεθνώς

Τα σημεία αναφοράς στον χάρτη της οινογευσίας

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
ΤΕΥΧΟΣ 661
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
316.jpg

1. Κατανάλωση αφρωδών κρασιών 
Οι φυσαλίδες στήνουν μια μικρή γιορτή σε όλες τις καθημερινές μας στιγμές. Συμμετέχουν ιδανικά και στα κοκτέιλ.

2. Τα ροζέ κρασιά
«Γεφυρώνουν» τις γεύσεις σε διαφορετικά πιάτα, αρέσουν πολύ στα κορίτσια. Think pink!

3. Επιλογές σε ποτήρι
 Όσο πιο πολλές οι ετικέτες, τόσο μεγαλύτερη η εμπειρία και η απόλαυση.

4. Φιάλες Μάγκνουμ
 Όταν η παρέα είναι μεγάλη, η διάθεση γιορτινή, ή το κρασί σηκώνει παλαίωση.

5. The wine movement ABC (Αnything but Chardonnay)
 
Σύμφωνα με αυτό το «κίνημα» δεν πρέπει να είναι όλα τα κρασιά ομοιόμορφα ούτε να  θυμίζουν κάποιες βασικές ποικιλίες του εξωτερικού. Για να επιτευχθεί αυτό, η τάση τώρα είναι η βιοδυναμική καλλιέργεια, τα φυσικά κρασιά και οι άγριες ζύμες. Η βιοδυναμική καλλιέργεια ακολουθεί τον κύκλο της φύσης και έχει φανατικούς οπαδούς ανάμεσα στους οινοπαραγωγούς σε όλο τον κόσμο. Εκτός του ότι είναι βιολογική καλλιέργεια υιοθετεί και μία ολιστική προσέγγιση για τη γεωργία βασιζόμενη στην παρακολούθηση της πορείας των ουρανίων σωμάτων, του φεγγαριού, των πλανητών και των αστεριών. Η βιοδυναμική οινοποίηση επιτρέπει στα κρασιά να αναδείξουν την ποικιλία και το κλίμα της περιοχής. Τα φυσικά κρασιά είναι κρασιά με ελάχιστες παρεμβάσεις στην οινοποίηση με τη λογική δεν προσθέτουμε και δεν αφαιρούμε τίποτα.

6. «Ιδιαίτερα» κρασιά»
 Όπως διεθνώς έτσι και στην Ελλάδα υπάρχει η τάση στους καταναλωτές να αναζητούν «ιδιαίτερα» κρασιά. Αυτά είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα:

Λιάτικο Αμφορέα του Δουλουφάκη
Ρομπόλα του Μελισσηνού
Ροδίτης Τετραμύθου
Mυστήριο του Καραμολέγκου
Orange Wine του Ανατολικού
Οργίων του Σκλάβου
Ξινόμαυρο Roze Oenos Nature

7. Orange wines. Είναι επίσης μια νέα τάση που θέλει λευκές ποικιλίες να οινοποιούνται με τα κουκούτσια και τις φλούδες τους σαν να είναι κόκκινες. Το αποτέλεσμα είναι κρασιά με στυφή γεύση, με οξείδωση, που δεν μοιάζουν με τίποτα άλλο. Ελληνικά πορτοκαλί κρασιά είναι π.χ. τα:

ΜΕΤΑ 2011 Πιερία Ερατεινή (Πιερία Μαλαγουζιά)
Μηθυμναίων Πορτοκαλί - Γιάννης Λάμπρου (Λέσβος Χυδηριώτικο)
Τάτσης Ροδίτης (Γουμένισσα)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Winery Monsieur Nicolas: Το επισκέψιμο οινοποιείο με την ξεχωριστή ιστορία και τις μοναδικές ετικέτες κρασιού
Winery Monsieur Nicolas: Το επισκέψιμο οινοποιείο με την ξεχωριστή ιστορία και τις μοναδικές ετικέτες κρασιού

Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.