Δύο νέα κρασιά δίνουν άρωμα στο φετινό καλοκαίρι
Μιλάμε με τον Λεωνίδα Νασιάκο, τον άνθρωπο πίσω από τα κρασιά του βραβευμένου Οινοποιείου Semeli
Στα 600 μέτρα μια πλαγιά με αμπέλια. Δεν είναι μόνο οι ζουμεροί καρποί που σε ηρεμούν σαν να σου ψιθυρίζουν ότι όλα θα πάνε καλά, η δημιουργία έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν τελειώνει… Είναι και αυτή η ασυναγώνιστη θέα, καθόλου τυχαία. Οι αμπελώνες του Οινοποιείου Semeli έχουν στρατηγική θέση. Εδώ, στο Κούτσι της Νεμέας, πάντα ευδοκιμούσαν σταφύλια κορυφαίας ποιότητας.
Αυτό το μοναδικό terroir, λοιπόν, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας, σε συνδυασμό με το υπερσύγχρονο οινοποιείο της Semeli, «ευθύνονται» για αυτά τα μοναδικά κρασιά που έχουμε την ευκαιρία να απολαμβάνουμε από το 1979. Μόνο; Όχι. Κρασί δεν είναι μόνο η γη, είναι και ο άνθρωπος. Και ο άνθρωπος της Semeli είναι ένας από τους πιο παθιασμένους οινολόγους στην Ελλάδα.
Ο Λεωνίδας Νασιάκος μπορεί να γεννήθηκε στο Τορόντο του Καναδά, μεγάλωσε όμως πολύ κοντά στη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας. Από τα πρώτα του χρόνια μέχρι και σήμερα κατοικεί στην Τρίπολη. Αφού σπούδασε χημικός στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, ειδικεύτηκε στην Οινολογία. Για 6 χρόνια ήταν ο Χημικός-Οινολόγος στον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό της Νεμέας, ενώ από το 2002 είναι ο γενικός διευθυντής και Διευθυντής Παραγωγής της Semeli. Η έμπνευση και η επιμονή του δημιούργησε τους πολυβραβευμένους διεθνώς οίνους «ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ» και «ΝΕΜΕΑ» ταξιδεύοντας μαζί και τον τόπο καταγωγής του σε όλο τον κόσμο.
Παθιασμένος με τον κόσμο του κρασιού, αλλά ταυτόχρονα ένας βαθύς γνώστης με διορατική ματιά, ο Λεωνίδας Νασιάκος μάς συστήνει δύο νέα κρασιά του οινοποιείου που θα δώσουν τη δροσιά της γεύσης σε αυτό το καλοκαίρι.
Το SEMELI AETHERIA ROSE 2017, που κέρδισε* τον τίτλο του «Καλύτερου Ροζέ Ξηρού Οίνου» στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης, αποτελείται από δύο γαλλικές ποικιλίες (Syrah και Grenache Rouge), από δύο διαφορετικές περιοχές (την Ορεινή Κορινθία και τις πλαγιές του Κιθαιρώνα). Αυτός ο συνδυασμός έχει σαν αποτέλεσμα ένα κρασί έντονα φρουτώδες, σαγηνευτικό και ευκολόπιοτο, όπως ακριβώς πρέπει να είναι ένα ροζέ κρασί.
Η δεύτερη άφιξη είναι το SEMELI GEWÜRZTRAMINER 2017, που προέρχεται από τον ιδιόκτητο Single Vineyard της Semeli. Εδώ, σε υψόμετρο 650 μέτρων καλλιεργούνται τα σταφύλια που δίνουν αυτό το ελκυστικό κρασί. Σφριγηλό στόμα, όμορφα δομημένο, οξύτητα που εκφράζεται ευχάριστα μέσα από την παρουσία των εσπεριδοειδών αρωμάτων και μακρά αρωματική επίγευση.
*Φέτος, εκτός από το SEMELI AETHERIA ROSE 2017 βραβεύτηκε και το: SEMELI OΡΕΙΝΟΣ ΗΛΙΟΣ ΡΟΖΕ 2017 Οίνος Ροζέ Ξηρός, Αγιωργίτικο από τη Νεμέα, Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Κορινθία, ως ο Καλύτερος Ροζέ Οίνος του Διαγωνισμού
The Best Rose of 2018, International Rosé Championship 2018
Οινοποιείο Semeli, Κούτσι, Νεμέα, www.semeliwines.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.