- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Γιατί οι Αθηναίοι αγαπούν τα νέο-μπακάλικα;
6 delicatessen της Αθήνας που βρίσκεις όλη την Ελλάδα
Σύγκλινο Μάνης, απάκι Κρήτης, νούμπουλο Κέρκυρας, μαρμελάδες και chutney από φίνες μαγείρισσες σε κάποιο νησί του Αιγαίου… Από πού ξεφύτρωσαν όλα αυτά; Κάποτε περιμέναμε πώς και τι τις καλοκαιρινές διακοπές για να δοκιμάσουμε τις νοστιμιές του κάθε τόπου. Φεύγοντας γεμίζαμε τις βαλίτσες μας με αγνό μέλι και ντόπια τυριά, που τρώγαμε με φειδώ όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Σήμερα, όμως, όλα αυτά τα μακρινά και τόσο νόστιμα βρίσκονται λίγα μόλις βήματα από την πόρτα μας.
Τα delicatessen της πόλης είναι πολλά, έχουν τα άπαντα της ελληνικής υπαίθρου, ξεκινώντας από τα βιολογικά και φτάνοντας μέχρι τις υπερτροφές. Κάθε βόλτα σε ένα από αυτά, είναι ταυτόχρονα και μια περιήγηση ανά την Ελλάδα. Η εξέλιξη ήταν επόμενη: τα delicatessen έγιναν η νέα τάση (στο Κολωνάκι μόνο, έχουν ανοίξει 3 τον τελευταίο χρόνο) και μετέτρεψαν τις γωνιές της πόλης σε μικρούς γευστικούς παράδεισους.
Gusto di Grecia
Τρεις φίλοι με μεγάλη αγάπη για τα ελληνικά προϊόντα κρύβονται πίσω από την ωραία πρόσοψη του Gusto di Grecia, που μοιάζει με αυθεντικό μιλανέζικο deli, είναι όμως σε όλα του ελληνικό. Και τι δεν θα βρεις… τυριά, μακαρόνια, κρασιά, τσίπουρο, ρακή, λάδι, ελιές, παξιμάδια, όσπρια, μέλι, αλλαντικά, αυγοτάραχο, κρόκο Κοζάνης και πολλά (μα πολλά) ακόμα. Τα περισσότερα από αυτά φέρουν περήφανα τον τίτλο «ΠΟΠ», ενώ όλα είναι από μικρούς παραγωγούς που δίνουν μεγάλη έμφαση στη λέξη «ποιότητα». Όνειρό και φιλοδοξία των τριών ιδιοκτητών, να ανοίξουν αντίστοιχα καταστήματα στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να κάνουν τις ελληνικές νοστιμιές, γνωστές σε όλο τον κόσμο. Πινδάρου 16-20, Κολωνάκι, 210 3626809
Umami Tales
Ο Βασίλης Ακρίβος δεν είναι όποιος και όποιος. Με την εμπειρία του από το Ψάριστον, το εστιατόριο με μερικούς από τους πιο πρωτότυπους ψαρομεζέδες, παίζει το θέμα «γεύση» στα δάχτυλα. Μπορεί να έχει μεγάλη δύναμη στις διεθνείς νοστιμιές, αλλά και τα ελληνικά προϊόντα του είναι διαλεχτά. Θα βρεις τα πάντα από την Ελλάδα, για να αφήσεις φίλους και συγγενείς με το στόμα ανοιχτό στο επόμενο τραπέζι. Αρωματισμένες μαρμελάδες, σπιρτόζες σοκολάτες (με τσίλι), πικάντικες σάλτσες, ακόμα και καυτερούς ξηρούς καρπούς. Ναι σωστά το κατάλαβες. Αυτό το deli έχει αδυναμία στις… υψηλές θερμοκρασίες. Σοφοκλέους 18, 210 3314824
Παντοπωλείο της Στοάς Αθανάτων
Βρίσκεται στη στοά που ενώνει την οδό Σοφοκλέους με την Αρμοδίου, εκεί ακριβώς δηλαδή που χτυπά η καρδιά της αγοράς της Αθήνας. Από το 1957 που άνοιξε, έχει πολλές ιστορίες να σου πει και του κόσμου τις λιχουδιές για να γεμίσει το τραπέζι σου. Ελιές από τις καλύτερες ελληνικές ποικιλίες, ταραμάδες, σκουμπριά και αντσούγιες, ρέγκες, σπάνια ταραμόγλωσσα, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και κρασί (δικής τους παραγωγής), παραδοσιακά προϊόντα, βιολογικά ζυμαρικά, ούζα, τσίπουρα, γλυκά, μαρμελάδες, σάλτσες…η λίστα για τα ψώνια δεν έχει τελειωμό! Πρόσφατα μάλιστα απέκτησε και ηλεκτρονικό κατάστημα (www.stistoa.gr), για εσένα που το κέντρο σου πέφτει μακριά. Αρμοδίου 2, Βαρβάκειος, 210 3219855
Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής
Φέτος κλείνει τα δέκα του χρόνια και είναι ο φωτεινός παντογνώστης των ντέλι προϊόντων- δεν είναι τυχαίο που εδώ θέλει να εκθέσει τα προϊόντα του κάθε καινούργιος παραγωγός. Έχει σαν πυξίδα του τη Μεσογειακή Διατροφή και για αυτό γεμίζει τα ράφια του με αντίστοιχες λιχουδιές. Σπάνια αλλαντικά από κάθε περιοχή της Ελλάδας, εκλεκτά κυκλαδίτικα τυριά, παραδοσιακές πίτες, σπιτικές μαρμελάδες, κάθε είδος μελιού που μπορείς να φανταστείς (θυμαρίσιο, ελάτου, ανθέων, φασκομηλιάς, πεύκου κ.α.), βιολογικά ζυμαρικά και σάλτσες για να τα συνοδέψεις, μανιτάρια (και αποξηραμένα, και «μεζεδάκι», και τρούφα) και αλίπαστα που πάνε τέλεια με το ουζάκι που βρίσκεις στο διπλανό ράφι. Για να μην τα πολυπληκτρολογώ, με περισσότερα από 2.000 προϊόντα, δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρεις αυτό που ψάχνεις. Σοφοκλέους 1& Αριστείδου 11, 210 3234612
Τρόφιμα Αλεξανδρής
Ήταν το 1949 όταν ο Αλέκος Αλεξανδρής άνοιξε αυτή τη νόστιμη γωνιά. Μια που διατηρούσε και δικό του τυροκομείο, το παντοπωλείο δεν άργησε να γίνει γνωστό για τα εκλεκτά τυριά του, φήμη που το ακολουθεί μέχρι και σήμερα που τα ηνία έχει αναλάβει η επόμενη γενιά. Ο Θύμιος Αλεξανδρής (που σημειωτέον είναι πτυχιούχος της Ανωτάτης Βιομηχανικής με ειδίκευση στο λιανεμπόριο), μαζί με τη γυναίκα του Χαρά έχουν όντως μια από τις μεγαλύτερες ποικιλίες σε είδη τυριών. Μην μείνεις μόνο σε αυτά. Οι δυο τους έχουν ξετρυπώσει τα πιο αξιόλογα προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Ζυμαρικά, παξιμάδια, μέλια, μαρμελάδες, σάλτσες, όσπρια, ελιές, γαλακτομικά προϊόντα, αλίπαστα και άλλα πολλά. Αυτό που ξεχωρίζει όμως το συγκεκριμένο «μπακάλικο» είναι η ικανότητα του Θύμιου να σου προτείνει τους πιο φίνους συνδυασμούς τυριών και μαρμελάδας, σάλτσας ή chutney. Ακολούθησε τις συμβουλές του και δεν θα χάσεις. Ηρώων Πολυτεχνείου 30, Ηλιούπολη, 210 9918730\
Nora’s Deli
Το delicatessen της Νόρας στέκεται δίπλα σου σε κάθε περίσταση. Από τις απλές και καθημερινές σου ανάγκες μέχρι τα δώρα που θες να κάνεις στους φίλους που αγαπάνε τις gourmet γεύσεις. Θα χαζέψεις από γνωστά τυριά και αλλαντικά μέχρι γαλλικές σάλτσες, χαβιάρι, τρούφες και…πράσινα αυγά κυκλόπτερου! Αναγνωστοπούλου 11, Κολωνάκι, 210 3389349
Αρχική φωτογραφία: Gusto di Grecia
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.