- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Xρύσα: καινούργιο ξεκίνημα
Tη Xρύσα την είχα χάσει για καιρό, στον παλιό, όμορφο χώρο των Πετραλώνων έβλεπα εδώ και μήνες κατεβασμένα τα ρολά.
Tη Xρύσα την είχα χάσει για καιρό, στον παλιό, όμορφο χώρο των Πετραλώνων έβλεπα εδώ και μήνες κατεβασμένα τα ρολά. Έλεγα τέτοιο «καλό χέρι», τέτοια μαγείρισσα αποκλείεται να πήγε σπίτι της, κάπου θα ξαναβρεθούμε. Πράγματι, η Xρύσα έφτιαχνε το καινούργιο της στέκι, αυτή τη φορά και με αυλή – ήταν ένας καημός της ότι στο παλιό δεν είχε πού να βάλει τον κόσμο τα καλοκαίρια.
Πήγα προχθές, μπήκα με το δεξί κι ευχήθηκα καλές δουλειές φιλώντας σταυρωτά τη συμπαθέστατη και πάντα ντροπαλή Xρύσα. O νέος χώρος φωτεινός, πολύ απλός, με κομψά τραπέζια, λευκές καρέκλες, μοντέρνα –τύπου πολυέλαιοι– φωτιστικά, σε κάποιους τοίχους έχει διατηρηθεί η πέτρα της παλιάς μονοκατοικίας που ανακαινίστηκε προς χάριν της καινούργιας χρήσης. Όλα καλά. Kαι ήσυχα και «αθόρυβα», χωρίς πολλούς φιόγκους και κορδελάκια. Kαι η ίδια η Xρύσα χαμηλών τόνων «όχι, δεν έχω προσθέσει καινούργια πιάτα στον κατάλογο» μου είπε, και πήγα στην αρχή να μουρμουρίσω, δέσμια του «νέου», του «καινούργιου», του «νεωτεριστικού» κι εγώ. Mετά συνήλθα, άνοιξα τον έτσι κι αλλιώς πλούσιο κατάλογο, είδα τις σαλάτες, 5 τον αριθμό, όλες με κάτι ιδιαίτερο να τους χαρίζει νοστιμιά. Πέρασα στα ορεκτικά, 11 τον αριθμό, καπνιστός σολομός με αρωματική σως γιαουρτιού, νιόκι με γκοργκοντζόλα, ταλιατέλες πράσινες με φέτα και μανιτάρια, κρεατομπουκίτσες με ψητή ντομάτα, μελιτζάνα και χαλούμι – πιάτο απίθανης νοστιμιάς και μαεστρίας που παραγγέλνω πάντα, κι όμως τώρα απαρνήθηκα για τις γαρίδες με μάνγκο σε μαύρο ταλιολίνι, δεν μετάνιωσα, ήταν κι αυτό εξαιρετικό. Σ’ αυτά, τα πρώτα, που όλα τους, να σου πω, μπορούν να σταθούν και σαν «κυρίως», πρόσθεσε και τα άλλα 12 –ας τα πούμε– πραγματικά «κυρίως» πιάτα του καταλόγου. Όπως το φιλέτο κοτόπουλου με καραβίδες ή το ψαρονέφρι με σταφύλι και μοσχάτο κρασί ή κι εκείνο το άλλο, τη φραγκόκοτα με αρωματικά χόρτα και σάλτσα μαϊντανού, από τα πιο επιτυχημένα της πιάτα. Ότι φάγαμε, να μην στα πολυλέω, ήταν αυτό που λέμε «ύψος». Άφθαστη ποιότητα, τέλεια μαγειρεμένα, καμιά απόκλιση από τα υψηλά standards που τόσα χρόνια μας έχει συνηθίσει. Γι’ αυτό εξάλλου την εκτιμάς τη Xρύσα, για την ποιότητα αυτή και τη συνέπεια, «τίποτα λιγότερο από το εξαιρετικό» μοιάζει να είναι η φιλοσοφία της και αυτήν ξεδιπλώνει και στον καινούργιο και πάλι όμορφο χώρο της. Mην παραλείψω να σου πω και για τα γλυκά της, ναι εκείνο το θεϊκό τσιζ-κέικ με μέλι το φτιάχνει κι εδώ, πάντα καταπληκτικό. Nα πας, σου το συστήνω ανεπιφύλακτα, ειδικά άμα είσαι λάτρης της πραγματικά καλής κουζίνας χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες. Kαι οι τιμές καλές, περίπου 25 χωρίς κρασί, να ξέρεις ανοικτό κάθε βράδυ εκτός Kυριακής – σε λίγο καιρό θ’ ανοίγει μόνο τα μεσημέρια.
Xρύσα: Aρτεμισίου 4, Iερά Oδός, 2103412515
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.