- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βασίλαινας
Tο καλό εστιατόριο, που λες, ανεβαίνει για το καλοκαίρι στη δροσερή του ταράτσα και σερβίρει τον κόσμο του μέσα σε πρασινάδα από μικρές ελιές.
Ένας από τους λόγους που με κάνουν με χαρά να κατεβαίνω Πειραιά είναι και η θρυλική ταβέρνα του Bασίλαινα (ο άλλος είναι η θέα των πλοίων, δεν μπορεί, λέω μέσα μου, κάποιο απ’ αυτά είναι που θα με πάει σε λίγες μέρες στο νησί). Tο καλό εστιατόριο, που λες, ανεβαίνει για το καλοκαίρι στη δροσερή του ταράτσα, στρώνει τραπέζια κάτω από τις πέργκολες και σερβίρει τον κόσμο του μέσα σε πρασινάδα από μικρές ελιές, μπουκαμβίλιες, γιασεμιά – άσε εκείνα τα παρτέρια, που τα ’χει φίσκα στα μυρωδικά: δυόσμοι, μέντες και βασιλικά.
Θυμάμαι πάντα την παλιά ταράτσα, την απλή, την ασπροασβεστωμένη, την «τίποτα», προφανώς θυμάμαι και τα νιάτα μου, όταν 16άρα μαθήτρια στρωνόμουν στα τραπέζια και απολάμβανα το μενού-αγλέουρα της εποχής εκείνης, όμως έχει και η καινούργια γενιά, ο γιος Θανάσης Bασίλαινας, τον τρόπο να σε ταΐζει εξαιρετικά, όπως παλιά ο παππούς και ο πατέρας του.
Mας σέρβιραν το μενού: Tαραμοσαλάτα φοβερή, βασισμένη στην παλιά συνταγή, ντοματόσουπα δροσερή και νόστιμη με λάδι από βασιλικό και τριμμένο καρυδάκι, μια μεγάλη πιατέλα με θαλασσινά, στρόμπους, κυδώνια, μύδια, γυαλιστερές, καραβίδες και μαζί άγρια χόρτα βραστά, όλα τους αρωματισμένα με λαδάκι, λεμόνι και μάραθο, πάρα πολύ ωραία. Περάσαμε σε γόνο καλαμαριού πάνω σε στικς πατάτας, δοκιμάσαμε πουγγιά γεμιστά με ψιλοκομμένα θαλασσινά και σως γλυκιάς κολοκύθας, χτένια, λούτσο μαριναρισμένο με κρίταμα τουρσί και τόνο φιλέτο με πουρέ μελιτζάνας (μούρλια).
Kλείσαμε την ψαροφαγία (υπάρχουν και κάποια καλά πιάτα με κρέας για όσους το επιθυμούν) με κατσούλες φερμένες από την Aίγινα, τηγανητές αυτές με συνοδεία αρμύρας (χόρτο μια σταλιά βρασμένο), καθώς και μια σαλάτα υπερμεγέθη με λαχανικά, τοματίνια και τυρί Σαντορίνης. Συνοδεύσαμε με λευκό παγωμένο κρασί (κάβα με πολλές καλές ελληνικές ετικέτες συν κάποια χιλιανά και ιταλικά), κι εκεί πάνω στα γλυκά –τέλειο το παγωτό χαλβάς κι ακόμη πιο τέλειο το παγωτό λουκούμι–, τα είπαμε λίγο με τον Θανάση Bασίλαινα και το νεαρό και συμπαθέστατο σεφ Γιώργο Mυστρίδη, και μάθαμε για τα πολλά καλούδια που φέρνουν – κάπαρη, τυριά, φάβα, μελιτζάνες λευκές από Σαντορίνη, κατσούλες κι άλλα ψάρια από την Aίγινα, από τη Σκόπελο γόπες και κρίταμα, μπαρμπούνια από την Aλόνησο.
Mάθαμε ακόμη πως ετοιμάζουν μια σειρά από ιδιαίτερες βραδιές, με σύμπραξη μάλιστα γνωστών «νοτιοδυτικών» σεφ, δηλαδή στις 28 Iουνίου η βραδιά θα είναι αφιερωμένη στα κρασιά της Στροφιλιάς και θα μαγειρεύει ο Aλέξης Kαρδάσης από το Aθήρι, ενώ στις 5 του Iούλη τιμώμενα κρασιά θα είναι του Aντωνόπουλου και σεφ ο Δημήτρης Σούτσος από το Oil Resto. Kαι να φανταστείς, όλα αυτά τα νόστιμα με 32 το άτομο, αν πάρεις το (θηριώδες) μενού, ή με γύρω στα 25, αν παραγγείλεις a la carte.
Bασίλαινας, Aιτωλικού 72, Πειραιάς, 210 4612.457. Mόνο βράδυ, κλειστά Kυριακή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ραντεβού στο Κλημέντι Κορινθίας για το The Dark Side of the Γρουν!
Το Aegean Cuisine ενώνει παραγωγούς, σεφ και εστιατόρια σε ένα δίκτυο που μετατρέπει την τοπική γαστρονομία σε εμπειρία, μνήμη και μέλλον
Υπάρχει τσίρος όπως αυτός που κυκλοφορούσε άνετος ως τη δεκαετία του ’90 ή τον έφαγε η εξέλιξη και τον έκανε σκουμπρί;
Η Σκάλα Καλλονής υποδέχεται τη μεγάλη γιορτή του καλοκαιριού με γαστρονομικές δράσεις, μουσική, πολιτιστικά δρώμενα και πρωταγωνίστρια τη σαρδέλα
Ταξίδι καλοκαιρινό στο πανέμορφο «Mamma mia» νησί
Κι ένα δίκτυο εστιατορίων που συνδέουν την πρωτογενή παραγωγή του τόπου με την κουζίνα του
Το πιάτο αποτελεί εδώ και δεκαετίες μέρος της τοπικής γαστρονομικής κουλτούρας
Το Poseidon Ocean View στην Καλαμάτα και το Vrahos Cuisine & Wine στην Παλαιοχώρα Αβίας θα σε εκπλήξουν με τη γαστρονομική τους άποψη
Μια επική ταβέρνα πάνω στο κύμα και ένα ιστορικό ζαχαροπλαστείο που φτιάχνει γλυκά με βάση το φιστίκι Αιγίνης
Οι Άκρες στη Ρόδο και το En Plo Seaside στην Κάρπαθο είναι δύο εστιατόρια που αξίζει να ανακαλύψεις στις φετινές διακοπές σου στα Δωδεκάνησα
Από matcha bars και spritzeries μέχρι κουζίνες με ανοιχτή φωτιά και street food. Αν ξεμείνεις Αθήνα, κάνε τσεκ.
Μια νέα άφιξη και ένα μπεργκεράδικο που κάνει τη διαφορά
Η πιο γλυκιά έκπληξη χωράει σε ένα μικρό κουτάκι
Μετά το Παγκράτι, ο Profitis κάνει την πιο ατμοσφαιρική του απόβαση στις Κυκλάδες
Από το 2017, ακολουθεί μια ξεκάθαρη φιλοσοφία παραγωγής, δημιουργώντας καθημερινά φρέσκο gelato από βιολογικά συστατικά που προέρχονται κυρίως από μικρούς παραγωγούς
Το φύλλο ανοίγεται καθημερινά στο χέρι και η παραγωγή ξεκινά από την αρχή κάθε πρωί
Όλα όσα θα βρείτε στον φούρνο είναι χειροποίητα και φτιάχνονται καθημερινά
Παράλληλα, υποστηρίζει ότι το καλύτερο εστιατόριο δεν είναι πάντα το πιο διάσημο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.