- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Το Πάσχα είναι ένα μεγάλο γευστικό πανηγύρι. Από τη φύση του έχει πληθωρικό χαρακτήρα και στο τραπέζι του χωράει όλα τα καλά. Στα ζητήματα γεύσης όμως, πάντα υπάρχει χώρος για αυτό το «κάτι παραπάνω»… Ορίστε λοιπόν μερικές πινελιές, που μπορείς να προσθέσεις άφοβα στο γευστικό πίνακα του πασχαλινού σου τραπεζιού και να μεταμορφώσεις αριστουργηματικά τα συνηθισμένα.
Όλα τα ελληνικά τυριά είναι εξαιρετικά, κάποια ξεπερνούν τις προσδοκίες. Το ανθότυρο του Μπαμπούνη (οικογενειακό τυροκομείο στη Νάξο) είναι υπέροχα βουτυράτο, έχει έντονη πικάντικη γεύση, τρώγεται σκέτο ή μεταμορφώνει το μακαρόνι και τη χυλοπίτα σε γευστικό παράδεισο (€17,80/κιλό).

Ξίδι βαλσαμικό με πετιμέζι και άρωμα μαύρης τρούφας από τη Δίρφυς, σε μπουκαλάκι με σπρέι. Ιδανικό για πράσινες σαλάτες και τα πασχαλινά αυγά! Δεν ήξερες τι να τα κάνεις τόσα τσουγκρισμένα; Βρήκες. (€6,90/100 ml)
Το Αφρίνα Fleur de Sel (λουλούδι της θάλασσας) του Τρικαλινού είναι εξαιρετικής ποιότητας, προέρχεται από τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, έχει αρωματική γεύση, μεταμορφώνει και την πιο απλή γεύση. (€5,65/100 γρ.)

Το καλύτερο γλυκό για το πασχαλινό τραπέζι είναι ένα ωραίο, ελληνικό γιαούρτι. Βάλε επάνω μια παχιά στρώση από γλυκό κουταλιού με φλούδες χιώτικου μανταρινιού της Citrus και θα ξετρελαθείς. Ανοίγεις το βαζάκι και μεταφέρεσαι στον Κάμπο της Χίου και τις ξελιγωτικές μυρωδιές του. Βάλ’ το και σε παξιμάδι, σε ψωμί, σε τσουρέκι… Όπως και να το φας θα μας θυμηθείς! (€6,20/400γρ.)

Ο Χρυσάφης είναι ένας εξαιρετικός παραγωγός από τη Λήμνο, πασίγνωστος για το καλαθάκι Λήμνου. Εξαιρετικό όμως και το καινούργιο κατσικίσιο Λήμνου. Το δοκιμάσαμε και είναι μούρλια…(€12,80/κιλό)

Η οικοτεχνία Παπαγιαννίδη φημίζεται για τις μαρμελάδες και τις υπέροχες σάλτσες που φτιάχνει ακολουθώντας παραδοσιακές συνταγές, που κρατούν από τον 19ο αιώνα. Μάλιστα, κάποια από τα προϊόντα που παράγει έχουν βραβευτεί στο διαγωνισμό Great Taste Award. Η μαρμελάδα με πορτοκάλι και σοκολάτα (ου-α-ο!) δεν περιέχει καθόλου συντηρητικά ή χρωστικές ουσίες. Μια κουταλιά στο πασχαλινό τσουρεκάκι αρκεί για να γλείφεις τα μουστάκια σου (€4,80/480 γρ.).

Το Θαύμα Θεών της Μελισσοκομικής Δωδεκανήσου, είναι ίσως το χαβιάρι των ελληνικών μελιών. Παράγεται από το καλύτερο θυμαρίσιο μέλι, που συλλέγεται από τη Ρόδο, την Κάλυμνο, τη Χάλκη και την Τήλο. Η μοναδική του γεύση και η εξαιρετική του ποιότητα, του έχει χαρίσει πολλές φορές διεθνή βραβεία (από €6,50).

Μπορεί ποτέ σου να μην είχες φανταστεί ότι υπάρχει πράσινη κέτσαπ, στη Yiam όμως, όχι μόνο το φαντάστηκαν αλλά το έκαναν και πράξη. Η πράσινη κέτσαπ της Yiam φτιάχνεται από άγουρες ντομάτες, ξίδι βαλσάμικο, διάφορα μυρωδικά και είναι η ελληνική απάντηση στην κόκκινη αντίζηλό της. Ταιριάζει τέλεια με ψητά κρεατικά, θαλασσινά ή ό,τι άλλο βάλεις με το μυαλό σου (€5,65/200γρ.).

Η μουστάρδα με καρύδια της Elli& Manos είναι για τα πουλερικά αυτό που λέμε «κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι». Μα ταιριάζει τόσο πολύ, βρε παιδί μου! Ακόμα όμως, απογειώνει τα σάντουιτς, μεταμορφώνει τις σαλάτες, δίνει άλλη χάρη στα ψητά λαχανικά ενώ είναι τόσο νόστιμη που τρώγεται μια χαρά και σκέτη απλά βουτώντας μέσα κρακεράκια (€3,40/190γρ.)

Στο Αγρόκτημα Καράμπαμπας, ό,τι καλλιεργούν είναι απόλυτα βιολογικό, αφού ακολουθούν τις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας, χωρίς την παραμικρή χρήση χημικών. Το καταλάβαμε όταν ανοίξαμε το βαζάκι από το Πατέ Κάπαρης (με μπουμπούκι κάπαρης ελεύθερης συλλογής, σκόρδο, ελαιόλαδο, βασιλικό και πιπέρι) και μας πήραν τα αρώματα του ελληνικού κάμπου! Εννοείται ότι δεν περιέχει συντηρητικά…(€6/190γρ.)

Το Chutney με βερίκοκο και τζίντζερ της Geodi περιέχει βερύκοκο, λευκό ξίδι από σταφύλια, λευκό μπαλσάμικο, ζάχαρη, κρεμμύδι, ελαιόλαδο, λεμόνι, αλάτι, τζίντζερ, κόκκινο πιπέρι και σκόρδο. Όλα αυτά δηλαδή που συνοδεύουν τέλεια το κρέας, τα πουλερικά και τα μπλε τυριά. Θα σε κάνει να δεις με άλλο μάτι από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα πιάτα (€4,70/180γρ.).

Το τυροκομείο Κρεβασάρα του Νίκου Ασούτη βρίσκεται έξω κοντά στο Κόρθι της Άνδρου. Εδώ φτιάχνουν πολλά και εξαιρετικά είδη τυριών, χρησιμοποιώντας ως επί το πλείστον γάλα από τις δικές τους αγελάδες και για αυτό είναι αγνά και πεντανόστιμα. Δικό τους και το Μαραθότυρο, χλωρό τυρί από αγελαδινό γάλα με γεύση σκόρδου και επικάλυψη μάραθου. Έχει γεύση έντονη και εντελώς ξεχωριστή (€16,70/κιλό).

*Τη μαρμελάδα με σοκολάτα και πορτοκάλι της οικοτεχνίας Παπαγιαννίδη, καθώς και το Θαύμα Θεών της Μελισσοκομικής Δωδεκανήσου θα τα βρείτε στο «Στάζει Μέλι» (Σόλωνος 18, Κολωνάκι, 213 0331774), ενώ όλα τα υπόλοιπα στο Παντοπωλείο Μεσογειακής Διατροφής (Σοφοκλέους 1, 210 3628738).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.