Θεματα

Γιατί τα λαχανικά τουρσί είναι από τα ευφυέστερα κόλπα της κουζίνας;

Η ανάγκη γέννησε κάποιες από τις πιο μερακλίδικες γεύσεις της Σαρακοστής (και όχι μόνο)

115054-643439.jpg
Γεωργία Σκαμάγκα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιατί τα λαχανικά τουρσί είναι από τα ευφυέστερα κόλπα της κουζίνας;

Το τουρσί δεν δίνει απλώς στα λαχανικά μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά τα μετατρέπει σε πικάντικους, θρεπτικούς θησαυρούς που μπορείς να απολαύσεις και εκτός εποχής

Για τους μη μυημένους, το τουρσί είναι μια πανάρχαια διαδικασία συντήρησης που χρονολογείται από το 2400 π.Χ. Είτε διαλέξεις τον παραδοσιακό τρόπο ζύμωσης (η κορεάτικη κουζίνα έχει το ξακουστό κίμτσι της) που προσομοιάζει τις πιο χρονοβόρες πρακτικές κονσερβοποίησης, είτε κάποιον πιο γρήγορο, το αποτέλεσμα παραμένει: τραγανές, πικάντικες μπουκιές λαχανικών που μπορούν να αντέξουν σίγουρα πολύ περισσότερο από τα φρέσκα λαχανικά

Η παρατεταμένη διάρκεια ζωής των λαχανικών τουρσί οφείλεται στην περιεκτικότητά τους σε αλάτι αλλά και στις ιδιότητες του ξυδιού, αφού και τα δυο δημιουργούν ένα περιβάλλον εχθρικό και αφιλόξενο σε μικροοργανισμούς που αλλοιώνουν το τρόφιμο. Αυτός ο τρόπος συντήρησης επιτρέπει στα λαχανικά να παραμένουν ασφαλή για κατανάλωση για εβδομάδες ή και μήνες (ανάλογα με τη μέθοδο) ενώ σού δίνει την ευκαιρία να εντάξεις στη διατροφή σου μια κατηγορία τροφών που στην αρχική της μορφή ίσως να μην την προτιμάς ιδιαίτερα. Στην άλλη όχθη, αν αγαπάς τα λαχανικά, κάνοντάς τα τουρσί, μπορείς να απολαμβάνεις τη γεύση και το χρώμα τους στα πιάτα όλο τον χρόνο, ανεξαρτήτως εποχικότητας, γνωρίζοντας ότι παραμένουν το ίδιο θρεπτικά με τα φρέσκα.

Ποια λαχανικά μπορούν να γίνουν τουρσί;

Γιατί τα λαχανικά τουρσί είναι από τα ευφυέστερα κόλπα της κουζίνας;
Φωτογραφία: Brooke Lark/ Unsplash

Μπορεί τα αγγουράκια να κυριαρχούν στο βασίλειο της «οξάλμης», όμως σχεδόν όλα όσα καλλιεργούνται στο χώμα γίνονται τουρσί. Έχεις ανθούς κουνουπιδιού στο ψυγείο; Ρίξ’ τους στο βάζο. Τα ραπανάκια σού φαίνονται να έχουν μαλακώσει επικίνδυνα; Βάλ’ τα στο βάζο. Καρότα, σπαράγγια κάπαρη, πιπεριές γλυκές ή καυτερές, παντζάρια, κουνουπίδι, κρεμμύδια, αγκινάρες, τοματίνια, όλα αξίζουν το θεαματικό make over της άλμης. Στα όσπρια (της νηστείας) αλλά και σε σούπες, στα ψητά και το ψάρι, είτε ως συνοδευτικά, ως γαρνιτούρες ή ακόμη και ως σνακ, τα λαχανικά τουρσί με την εθιστική τους αψάδα, μετατρέπουν καθημερινά πιάτα σε λαχταριστούς πειρασμούς.  

Ξύδι κι αλάτι

Γιατί τα λαχανικά τουρσί είναι από τα ευφυέστερα κόλπα της κουζίνας;
Φωτογραφία: Reka Biro-Horvath/ Unsplash

Η φιλοσοφία πίσω από τη συντήρηση των λαχανικών είναι το γαλακτικό οξύ, το οποίο παράγεται από τα βακτήρια που αναπτύσσονται κατά τη διαδικασία ζύμωσης. Παραδοσιακά αυτό γίνεται με την προσθήκη αλατιού (μόνο) που επιτρέπει φυσική ζύμωση, ενώ σε άλλη περίπτωση, τα λαχανικά «εμβαπτίζονται» στο ξύδι όπου προστίθεται νερό, αλάτι  -ενίοτε και ζάχαρη - και μπαχαρικά. Από μια εβδομάδα έως και έναν μήνα, ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας ποικίλει ανάλογα τις θερμοκρασιακές συνθήκες και τον ουρανίσκο σου.

Στο δια ταύτα: σου κάνουν καλό;

Γιατί τα λαχανικά τουρσί είναι από τα ευφυέστερα κόλπα της κουζίνας;
Φωτογραφία: hello aesthe/ Unsplash

Εδώ είναι που το ταπεινό τουρσί αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον. Πέρα από τη σαφώς μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τους και την καλύτερη -για κάποιους- γεύση τους, τα λαχανικά τουρσί προσφέρουν εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία σου:

-Το ξύδι, για παράδειγμα, βοηθά στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα επιβραδύνοντας την απορρόφηση των υδατανθράκων, προσφέροντας ένα συν στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης. Η κατανάλωση λαχανικών τουρσί συνδέεται έτσι με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, παχυσαρκίας και φλεγμονών. Αν πάλι προσέχεις τη σιλουέτα σου, το οξικό οξύ του ξυδιού παίζει, επίσης, ρόλο σημαντικό στον τρόπο αφομοίωσης του άμυλου από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα καλύτερο έλεγχο στην πρόσληψη θερμίδων.

-Οι βιταμίνες, οι φυτικές ίνες, τα αντιοξειδωτικά και όλα τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών δεν επηρεάζονται κατά τη ζύμωση, έτσι η κατανάλωση λαχανικών τουρσί εμπλουτίζει τη διατροφή σου με πλήθος σημαντικών και απαραίτητων συστατικών.

Γιατί τα λαχανικά τουρσί είναι από τα ευφυέστερα κόλπα της κουζίνας;

-Κατά τη διαδικασία της φυσικής ζύμωσης προκύπτουν προβιοτικά -τα «καλά» βακτήρια των λαχανικών- που αποδεδειγμένα υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου, βελτιώνουν την πέψη, δυναμώνουν το ανοσοποιητικό, αλλά και βοηθούν στην απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων από άλλες τροφές.

-Αν και με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, η κατανάλωση λαχανικών τουρσί δεν επηρεάζει την αρτηριακή πίεση, αντίθετα βοηθά στον έλεγχό της, κάτι που αποδίδεται στο θρεπτικό ισοζύγιο των λαχανικών, όπως οι φυτικές ίνες και τα διάφορα μέταλλα, που διατηρούν την ιδανική ισορροπία.

-Η κατακράτηση υγρών, για την οποία «στοχοποιείται» το αλάτι, είναι στην περίπτωση όσων γυμνάζονται εντατικά, αρκετά χρήσιμη, καθώς αναπληρώνονται οι ηλεκτρολύτες που χάνονται με τον ιδρώτα, προστατεύοντας από αφυδάτωση και κράμπες.

Πρόσθετα οφέλη των λαχανικών τουρσί

Γιατί τα λαχανικά τουρσί είναι από τα ευφυέστερα κόλπα της κουζίνας;
Φωτογραφία: Stanislav Kondratiev/ Pexels

Η μείωση της σπατάλης τροφίμων! Εκείνο το μισό λάχανο που περίσσεψε ή αυτά τα σχεδόν μαλακά καρότα που έμειναν στο ψυγείο, δεν χρειάζεται να καταλήξουν στον  κάδο απορριμμάτων. Όταν σχεδόν ένα 40% των τροφίμων πετιέται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εσύ κλείνεις στο βάζο τα λαχανικά που μοιάζουν να «αργοπεθαίνουν» και τα μετατρέπεις σε λαχανικά που «ανυπομονείς να φας».

Έχεις βάζα;

Πειραματίσου με ανάμεικτα (ή και όχι) λαχανικά που μένουν ανεκμετάλλευτα στο ψυγείο σου. Θα χρειαστείς τα λαχανικά σου πλυμένα και κομμένα στο μέγεθος που προτιμάς, νερό κι αλάτι ή ξύδι-νερό-αλάτι και μπαχαρικά -από σπόρους μουστάρδας και κόκκους μαύρου πιπεριού, μέχρι κόλιανδρο, φύλλα δάφνης, θυμάρι, σκόρδο… μια κατσαρόλα και καθαρά, αποστειρωμένα βάζα. Συνταγές εύκολες (σχετικά) και σε παραλλαγές διάφορες θα βρεις πολλές και η Σαρακοστή πλησιάζει…

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY