- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Daniel Boustany: «Η Dathènes είναι μια μπίρα για όσους θέλουν να γευθούν την Αθήνα»
Μιλήσαμε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deals για τη νέα craft lager μπίρα που «έχει γεύση» από ήλιο, θάλασσα και πόλη
Dathènes: Daniel Bustany, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deals μας μιλά για την πρώτη craft lager μπίρα της εταιρείας
Πάνω στο γραφείο του ένα κουτί ακαταμάχητα σοκολατάκια Valrhona. Ο Daniel Boustany μου προσφέρει χαμογελώντας γιατί ξέρει, ποτέ κανείς δεν μπορεί να τους αντισταθεί. Διευθύνων Σύμβουλος της Deals, μιας από τις κορυφαίες εταιρείες εισαγωγής και διανομής εκλεκτών γαστρονομικών προϊόντων από το 1986 στις κατηγορίες του κρασιού, της μπίρας, των οινοπνευματωδών ποτών, των τροφίμων και του εξοπλισμού, είναι ο άνθρωπος που «κρύβεται» πίσω από την πρώτη μπίρα της εταιρείας. Μια μπίρα που ονόμασε «Dathènes», η πρώτη craft lager μπίρα της πόλης.
«Dathènes»: H πρώτη craft lager μπίρα της πόλης
Ο Daniel Boustany είναι ευγενικός, δυναμικός, φιλικός και με υποδέχεται στο μοντέρνο γραφείο της επιχείρησης του στις Αχαρνές. Η «Dathènes», που κυκλοφόρησε στις 26 Μαΐου, είναι η μπίρα που τον ταξιδεύει στο χωριό του, τον Άγιο Νικήτα Λευκάδας. Μια εικόνα που τον βοήθησε να φτάσει η μπίρα στην τελική της μορφή είναι εκείνη η ανάμνησή του από τα καλοκαιριά στη Λευκάδα, μ’ ένα μπουκάλι μπίρα στο χέρι και τα πόδια του να βυθίζονται στην άμμο και στο νερό. Να τον χαϊδεύει το κύμα την ώρα που ο ήλιος σιγά σιγά να αρχίζει να δύει.
«Κανονικά δεν κάνει να πίνουμε την μπίρα από το μπουκάλι» μου λέει με πλατύ χαμόγελο, «αλλά η απόλαυση έχει πολλές πτυχές. Η Dathènes είναι μια νέα craft lager μπίρα, αργής ζυθοποίησης φτιαγμένη για τις ημέρες που απολαμβάνουμε αδιάκοπα τον ήλιο, για τις στιγμές που ατενίζουμε τη θάλασσα, για όλους τους λόγους που μας οδηγούν να ανακαλύψουμε την πόλη. Προορίζεται για εκείνους που θέλουν να γευτούν την Αθήνα και να γνωρίσουν το φως και τον χαρακτήρα της». Εκείνος, όπως μου ομολογεί, την απολαμβάνει «κάπου κεντρικά ή νότια» με την παρέα του.
Ο Daniel Boustany σπούδασε Διοίκηση επιχειρήσεων και χρηματοοικονομικά στην Γαλλία. Όταν όμως, ξεκίνησε η κρίση -την συγκεκριμένη περίοδο έτυχε να επιστρέψει στην Ελλάδα-, ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση. «Η εταιρεία ασχολείται με την μπίρα από το 1993, ξεκινήσαμε να φέρνουμε πρώτα γαλλικές μπύρες. Προοδευτικά ανοίχτηκε το portfolio, συναναστραφήκαμε με άλλες εταιρείες, μεγαλώσαμε και είμαστε από τις πρώτες εταιρείες που έφεραν ειδικές μπίρες στην Ελλάδα. Έτσι, προέκυψε και η σχέση μου με την μπίρα. Πριν από λίγα χρόνια ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε και με την ελληνική μικροζυθοποιία και αναπτύξαμε αρκετά το κομμάτι αυτό. Καταλήξαμε ότι θέλουμε να έχουμε ένα προϊόν σύγχρονο και δικό μας γι αυτό και δημιουργήσαμε την Dathènes».
H γεύση της μπίρας«Dathènes»
Μου δίνει να δοκιμάσω και τα πρώτα τσουγκρίσματα γίνονται ψηλά στον αέρα. Από την εξωτερική της εμφάνιση ήδη μου κάνει κλικ, ιδιαίτερο design, μίνιμαλ, με τιρκουάζ γράμματα, δεν θυμίζει σε τίποτα ότι έχω ξαναδεί. Κάθε μία από τις 3 λωρίδες της ετικέτας της συμβολίζουν τον ήλιο, τη θάλασσα και την πόλη. Η μπίρα πάλι απόλυτα ισορροπημένη, εκφραστική, απολαυστική, με πλούσια γεύση, σταρένιο χρώμα, φυσαλίδες με διάρκεια και πλούσιο συνεκτικό αφρό γλυκό φινίρισμα, και επίγευση. «Αρωματικά ξεκινάει με βυνώδη αίσθηση, αρκετά έντονες βοτανικές και ανθικές εκφράσεις από τους λυκίσκους και νότες γκέιπφρουτ και ώριμου μάνγκο. Στο στόμα είναι γεμάτη με πλούσια γεύση στην οποία τα δημητριακά δίνουν τη θέση τους στην όμορφη πικράδα του λυκίσκου προσφέροντας αυτή τη δροσιστική αίσθηση ενώ στο τελείωμά της αφήνει μια πικάντικη, καβουρδισμένη και βοτανική επίγευση».
«Θέλαμε κάτι κοσμοπολίτικο που να είναι εμπνευσμένο από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από την Αθήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θέλουμε να περιοριστούμε μόνο σε αυτήν. Ο ήλιος, η θάλασσα και η πόλη με την έννοια την πιο γενική, τι μπορεί να σου εμπνεύσει η Αθήνα. Γενικά το να βρίσκεσαι με άλλους, να μοιράζεσαι στιγμές, το αίσθημα της κοινότητας. Και βέβαια θέλαμε να συνδεθεί και με το καλοκαίρι. Όταν είδα την μπίρα για πρώτη φορά ήμουν πολύ χαρούμενος γιατί ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας όλων μας. Το μεγάλο στοίχημα είναι αυτά που εμείς νιώσαμε και νιώθουμε να τα αισθανθούν και άλλοι, πράγμα που είναι δύσκολο αλλά γι αυτό είμαστε εδώ» προσθέτει.
«Dathènes», η δημιουργία του brand
Συνολικά η δημιουργία όλου του brand τους πήρε 3 μήνες, γεγονός που οφείλεται στην πλούσια τεχνογνωσία που είχαν συγκεντρώσει εδώ και 20 χρόνια. Όσον αφορά την Dathènes, συνεργάστηκαν με ανθρώπους που εμπιστεύονται για να τους φτιάξουν μια συνταγή απόλυτα ισορροπημένη. Ο Γιώργος Λούκας ήταν συγκεκριμένα αυτός που ανέλαβε να συντάξει το γευστικό προφίλ της. «Θέλαμε να υπάρχει και το κομμάτι της ξεγνοιασιάς και το κομμάτι που σου δίνει τα επίπεδα απολαβών που θέλεις από μια μπίρα. Δεν κάναμε πολλά πειράματα γιατί ξέραμε τι θέλαμε εξαρχής. Ξέραμε το κενό που υπάρχει στην αγορά και πιστεύουμε ότι μπορούμε να το καλύψουμε. Μπίρες υπάρχουν πολλές αλλά εμείς είχαμε στο μυαλό μας πώς θα κάνουμε κάτι ξεχωριστό».
Κατά την διάρκεια της παραγωγής της μπίρας τους, την δοκίμαζε αλλά θεωρεί ότι όσο και να μετράει η άποψη του στο τέλος το μεγάλο στοίχημα είναι να αρέσει στους άλλους. «Στο κομμάτι γεύση αλλά και σε όλα μας τα προϊόντα η αντίληψη μας είναι ότι πρέπει να αρέσει, υπάρχει μια υποκειμενικότητα, η οποία είναι το άλφα και το ωμέγα. Αν το δούμε πιο αντικειμενικά θα μείνω στην ισορροπία της γεύσης, για μένα αυτό είναι που μετράει σε κάθε προϊόν».
Η μπίρα έχει για εκείνον δυο τρόπους κατανάλωσης. Ο πρώτος τρόπος είναι ο πιο ξέγνοιαστος και ανέμελος, σε ένα καφέ ή σε ένα μπαρ με την παρέα και ο δεύτερος αφορά το γαστρονομικό κομμάτι. «Εκεί ψάχνεις άλλες συγκινήσεις από την μπίρα, άλλες γεύσεις, υψηλότερο αλκοόλ. Όταν πρόκειται για το πιο “ψαγμένο” κομμάτι της, έχω μια αγάπη στις Weihenstephan και συγκεκριμένα στην Vitus. Είναι ένα ζυθοποιείο στην Βαυαρία που εισάγουμε μπίρες. Θεωρώ ότι είναι ένα από τα καλύτερα και μάλιστα το πιο παλιό εν ενεργεία στον κόσμο».
Τον ρωτώ να μάθω τις πιο απολαυστικές στιγμές του παρέα με μια μπίρα. Ξεχωρίζει την επίσκεψη του σε ένα μοναστήρι στην Ολλανδία αλλά και την δοκιμή μπίρας κατευθείαν από την δεξαμενή. «Επισκεφτήκαμε παλιά ένα μοναστήρι για να δούμε πως παράγεται η μπίρα. Είδαμε την παραγωγή, συναντήσαμε τους μοναχούς και μείναμε και ένα βράδυ στο μοναστήρι. Η εμπειρία του να ξυπνήσεις σε ένα μοναστήρι που δεν έχει ούτε φως και να πιεις μπίρα αποκτά άλλο νόημα. Σε αυτή την περίπτωση βλέπεις ένα κοινό προϊόν που μπορεί να έχει κάποιες πτυχές που δεν μπορεί να τις φανταστεί κάποιος. Αντιπροσωπεύει την ιστορία, την βοήθεια, την απόλαυση. Όταν επίσης, δοκίμασα μπίρα κατευθείαν από την δεξαμενή στην Weihenstephan η γεύση ήταν μοναδική. Ήταν ότι πιο φρέσκο έχω δοκιμάσει, εντελώς αφιλτράριστή και απαστερίωτη».
Τέλος, πού μπορούμε να βρούμε τη «Dathènes», ζητάω να μάθω. «Η μπίρα είναι διαθέσιμη σε επιλεγμένα καταστήματα λιανικής και στα καλύτερα σημεία εστίασης. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στον τελικό καταναλωτή μοναδικές γευστικές εμπειρίες».
Η συζήτηση τελειώνει και φεύγω πιο χαρούμενη. Ίσως φταίει η μπίρα, ίσως τα θετικά vibes που εκπέμπει ο Daniel Boustany, ίσως η συνειδητοποίηση ότι κάτι αλλάζει στο γαστρονομικό mentality της χώρας μας και αυτό μας δίνει αισιοδοξία. Ίσως όλα αυτά μαζί και ότι το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.