Θεματα

Γιατί πρέπει να βάλεις το ταχίνι στη διατροφή σου, αν νηστεύεις

Η ελληνική υπερτροφή με την υψηλή διατροφική αξία

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μακεδονικό Ταχίνι

Το Μακεδονικό Ταχίνι είναι ο σύμμαχός σου στη νηστεία

Η Σαρακοστή είναι με διαφορά η πιο σκληρή νηστεία της ορθοδοξίας. Για σαράντα μέρες οι πιστοί δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν κρέας, ψάρι, γάλα, βούτυρο, τυρί, ακόμη και λάδι. Πράγμα καθόλου εύκολο, ειδικά αν δεν είσαι συνηθισμένος σε τέτοιου είδους διατροφή. Αν, λοιπόν, φέτος αποφάσισες κι εσύ να συμμετέχεις σε αυτή την παράδοση που μετρά αιώνες, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξεις αφενός για να θωρακίσεις τον οργανισμό σου και αφετέρου για να τα καταφέρεις μέχρι τέλους χωρίς να μπεις σε πειρασμούς…

Το μεγαλύτερο «εμπόδιο» στην παράδοση της Σαρακοστής είναι το γεγονός ότι αποκλείει από το καθημερινό μας διαιτολόγιο δύο βασικές ομάδες τροφίμων: τα γαλακτομικά και το κρέας. Το πρώτο πράγμα, λοιπόν, που πρέπει να προσέξεις είναι να φροντίσεις να αντικαταστήσεις τα θρεπτικά συστατικά που θα χάσεις από τις δύο αυτές ομάδες, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν πιθανές ελλείψεις στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού σου. Με άλλα λόγια χρειάζεσαι… συμμάχους. Θα τους βρεις σε εκείνες τις τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο και σίδηρο, όπως τα όσπρια, τα μανιτάρια και οι ξηροί καρποί. Τίποτα, όμως, δεν ξεπερνά εκείνη την τροφή που είναι γνωστή στην ανθρωπότητα για την υψηλή διατροφική της αξία ήδη από την αρχαιότητα: το ταχίνι!

Μακεδονικό Ταχίνι

Το Μακεδονικό Ταχίνι είναι πλούσιο σε ασβέστιο και σίδηρο και έτσι, είναι απαραίτητο διατροφικό συμπλήρωμα στην καθημερινότητά σου, πόσο μάλλον στην περίπτωση που νηστεύεις. Παράλληλα, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, οι οποίες - αν και φυτικής προέλευσης - είναι υψηλής βιολογικής αξίας και υπερτερούν σε σχέση με άλλες πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης που συνήθως έχουν χαμηλή απορρόφηση από τον οργανισμό.

Εκτός από την υψηλή του διατροφική αξία, όμως, το Μακεδονικό Ταχίνι έχει κι άλλο ένα προσόν που το κάνει εξαιρετικά χρήσιμο στη μαγειρική της νηστείας: μπορεί να χρησιμοποιηθεί με την ίδια ευχέρεια τόσο σε αλμυρές, όσο και γλυκές συνταγές, καθώς είναι ιδανικό για να αντικαταστήσει το βούτυρο. Φτιάξε μαζί του ταχινόπιτες και ταχινόψωμα, μπισκότα και κέικ, πρόσθεσέ το σε dressing ή όπου αλλού σου υποδείξει η φαντασία σου… Μιλάμε για ένα μπαλαντέρ της κουζίνας!

Μακεδονικό Ταχίνι

Πραγματικά, το Μακεδονικό Ταχίνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τόσους πολλούς τρόπους (είτε σκέτο ή μέσα σε συνταγές) και έχει τόσο υψηλή θρεπτική αξία, που καλό είναι να το εντάξεις στη διατροφή σου ακόμη και μετά το πέρας της Σαρακοστής. Πρόκειται για μια ελληνική υπερτροφή και είναι 100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας, που θα σου δώσει όλη τη δύναμη, την ενέργεια αλλά και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι για μία απαιτητική μέρα, είτε νηστεύεις ή όχι.

Μακεδονικό Ταχίνι

Το Μακεδονικό Ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας, που αλέθεται εδώ και σχεδόν έναν αιώνα σε πέτρινους μύλους, χωρίς τη χρήση χημικών ή άλλων ουσιών.  Έτσι, διατηρεί αναλλοίωτες όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του πολύτιμου σπόρου του σουσαμιού και αποτελεί έναν διατροφικό θησαυρό για την περίοδο της Σαρακοστής και όχι μόνο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ