- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Koukouvaya: H αθηναϊκή φωλιά των πιο ακαταμάχητων χανιώτικων γλυκών
Από το ξακουστό «ζουμερό» μέχρι την παραδεισένια πάβλοβα αξίζουν όλα μια δοκιμή
Koukouvaya: το διάσημο κρητικό γλυκοπωλείο στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης, που ενώνει τους απανταχού γλυκατζήδες
Θα μπορούσε να πει κανείς πως τίποτα δεν μπορεί να νικήσει τα γλυκά της γιαγιάς. Αυτός που θα το πει όμως, μάλλον δεν έχει επισκεφθεί ακόμη το κρητικό γλυκοπωλείο Koukouvaya. Αν περάσεις από την οδό Σκουζέ στην Πλατεία της Αγίας Ειρήνης, δεν υπάρχει περίπτωση να μην το προσέξεις, γιατί είναι πάντα γεμάτο με κόσμο. Το γλυκοπωλείο αυτό κατέφθασε στην Αθήνα απευθείας από τα Χανιά μόλις πριν από ένα χρόνο και έχει ήδη αποκτήσει πάρα πολλούς φανατικούς επισκέπτες. Ο λόγος; Φυσικά τα θρυλικά γλυκά του!
Θα ήταν ιεροσυλία, αν δεν αρχίζαμε από το ξακουστό «ζουμερό», μία λαχταριστή σοκολατόπιτα με επικάλυψη από μπόλικο ζεστό, σοκολατένιο σιρόπι. Ακολουθούν η «Ερασμία» και η «Μερόπη», γλυκά που αν και δεν είναι τόσο ξακουστά όσο το «ζουμερό», το κοντράρουν και σε γεύση και σε εμφάνιση. Τα ονόματα είναι εμπνευσμένα από αληθινές θείες και γιαγιάδες των Χανίων, που δημιούργησαν τις μοναδικές συνταγές.
Για την άνοιξη που σιγά-σιγά μπαίνει και το καυτό αθηναϊκό καλοκαίρι, προτείνονται τα δυο πιο δροσερά γλυκά του καταλόγου, το «ιγκλού» και η «πυραμίδα». Το ιγκλού έχει ως βάση το παντεσπάνι, που συνδυάζεται με κρέμα σοκολάτας, η οποία με τη σειρά της καλύπτεται από κρέμα βανίλιας, γαρνιρισμένη με θρύμματα από καραμελωμένο αμύγδαλο και σιρόπι.
Η πυραμίδα, από την άλλη, είναι ένας παγωμένος συνδυασμός μους καραμέλας, μπισκότου βουτύρου και καρυδιού που γαρνίρεται με σιρόπι καραμέλας και τριμμένο καρύδι. Φυσικά, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε την παραδεισένια πάβλοβα και το cheesecake, το οποίο είναι τοπ και στις 6 εκδοχές του.
Στην πραγματικότητα, είναι άδικο να ξεχωρίσεις κάποιο από τα γλυκά της Koukouvaya. Καθένα τους έχει τη μοναδικότητα του, η οποία αποτυπώνεται ακόμη και στον τρόπο, με τον οποίο περιχύνονται πάνω του τα toppings. Επομένως, το σωστό είναι (λέω εγώ…) να τα δοκιμάσεις όλα. Έτσι, η Koukouvaya καταφέρνει είτε να επαναφέρει στην μνήμη μας γλυκές χανιώτικες στιγμές είτε να δημιουργήσει νέες αθηναϊκές, αλλά με γεύση Κρήτης. Άλλωστε, τα «κρυμμένα» κρητικά προιόντα, όπως η ρακί, το ρακόμελο και η σφακιανή πίτα, δε λείπουν από τον κατάλογο. Αν χρειάζεσαι και εσύ λοιπόν άμεσα ένα αξέχαστο γευστικό ταξίδι, πέρνα μια βόλτα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.