Θεματα

Koukouvaya: H αθηναϊκή φωλιά των πιο ακαταμάχητων χανιώτικων γλυκών

Από το ξακουστό «ζουμερό» μέχρι την παραδεισένια πάβλοβα αξίζουν όλα μια δοκιμή

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Koukouvaya: H αθηναϊκή φωλιά των πιο ακαταμάχητων χανιώτικων γλυκών

Koukouvaya: το διάσημο κρητικό γλυκοπωλείο στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης, που ενώνει τους απανταχού γλυκατζήδες

Θα μπορούσε να πει κανείς πως τίποτα δεν μπορεί να νικήσει τα γλυκά της γιαγιάς. Αυτός που θα το πει όμως, μάλλον δεν έχει επισκεφθεί ακόμη το κρητικό γλυκοπωλείο Koukouvaya. Αν περάσεις από την οδό Σκουζέ στην Πλατεία της Αγίας Ειρήνης, δεν υπάρχει περίπτωση να μην το προσέξεις, γιατί είναι πάντα γεμάτο με κόσμο. Το γλυκοπωλείο αυτό κατέφθασε στην Αθήνα απευθείας από τα Χανιά μόλις πριν από ένα χρόνο και έχει ήδη αποκτήσει πάρα πολλούς φανατικούς επισκέπτες. Ο λόγος; Φυσικά τα θρυλικά γλυκά του!

Koukouvaya: H αθηναϊκή φωλιά των πιο ακαταμάχητων χανιώτικων γλυκών

Θα ήταν ιεροσυλία, αν δεν αρχίζαμε από το ξακουστό «ζουμερό», μία λαχταριστή σοκολατόπιτα με επικάλυψη από μπόλικο ζεστό, σοκολατένιο σιρόπι. Ακολουθούν η «Ερασμία» και η «Μερόπη», γλυκά που αν και δεν είναι τόσο ξακουστά όσο το «ζουμερό», το κοντράρουν και σε γεύση και σε εμφάνιση. Τα ονόματα είναι εμπνευσμένα από αληθινές θείες και γιαγιάδες των Χανίων, που δημιούργησαν τις μοναδικές συνταγές.

το ξακουστό «ζουμερό»
 Η Ερασμία

Για την άνοιξη που σιγά-σιγά μπαίνει και το καυτό αθηναϊκό καλοκαίρι, προτείνονται τα δυο πιο δροσερά γλυκά του καταλόγου, το «ιγκλού» και η «πυραμίδα». Το ιγκλού έχει ως βάση το παντεσπάνι, που συνδυάζεται με κρέμα σοκολάτας, η οποία με τη σειρά της καλύπτεται από κρέμα βανίλιας, γαρνιρισμένη με θρύμματα από καραμελωμένο αμύγδαλο και σιρόπι.

το «ιγκλού»

Η πυραμίδα, από την άλλη, είναι ένας παγωμένος συνδυασμός μους καραμέλας, μπισκότου βουτύρου και καρυδιού που γαρνίρεται με σιρόπι καραμέλας και τριμμένο καρύδι. Φυσικά, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε την παραδεισένια πάβλοβα και το cheesecake, το οποίο είναι τοπ και στις 6 εκδοχές του.

η πυραμίδα
το cheesecake

Στην πραγματικότητα, είναι άδικο να ξεχωρίσεις κάποιο από τα γλυκά της Koukouvaya. Καθένα τους έχει τη μοναδικότητα του, η οποία αποτυπώνεται ακόμη και στον τρόπο, με τον οποίο περιχύνονται πάνω του τα toppings. Επομένως, το σωστό είναι (λέω εγώ…) να τα δοκιμάσεις όλα. Έτσι, η Koukouvaya καταφέρνει είτε να επαναφέρει στην μνήμη μας γλυκές χανιώτικες στιγμές είτε να δημιουργήσει νέες αθηναϊκές, αλλά με γεύση Κρήτης. Άλλωστε, τα «κρυμμένα» κρητικά προιόντα, όπως η ρακί, το ρακόμελο και η σφακιανή πίτα, δε λείπουν από τον κατάλογο. Αν χρειάζεσαι και εσύ λοιπόν άμεσα ένα αξέχαστο γευστικό ταξίδι, πέρνα μια βόλτα.

Koukouvaya: H αθηναϊκή φωλιά των πιο ακαταμάχητων χανιώτικων γλυκών
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 10:00-00:00 
Διεύθυνση Σκουζε 1, Πλατεία Αγίας Ειρήνης, Μοναστηράκι, 2103318700

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ