Το ολοκαίνουργιο, αμιγώς καταλανέζικο της πόλης είναι μια εβδομάδα ανοιχτό. Ιδιοκτήτης του, ο Βαγγέλης Ρουπακιώτης. Συμπαθέστατος, με μέγα πάθος για την Καταλωνία. Μέχρι πρόσφατα δικηγόρος με 20 χρόνια άσκησης του επαγγέλματος. (Πάω με φίλη επίσης δικηγόρο, μου λέει μάλιστα πως θεωρείται στους κύκλους από τους επιτυχημένους). Όπως λέει ο ίδιος του έπεφτε μια σταλιά… «στενό το κοστούμι» και έτσι πήρε την απόφαση να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα – ποτέ δεν είναι αργά… Βρήκε το χώρο, τον έντυσε βαρκελωνέζικα (υπέροχα και πολύ πολύ ατμοσφαιρικά), έβαλε στα πλατό τους ήχους της ρούμπας και έριξε μέσα όλη του την αγάπη για την Καταλωνία και την κουζίνα της.
Ταβέρνα το ονόμασε, κοινή ονομασία σε όλη τη Μεσόγειο, και είναι ένα μικρό εστιατόριο όπου καταναλώνεται κυρίως κρασί. Διαμόρφωσε κι ένα πρωτότυπο μενού για να συνοδεύει τα κρασιά, πιάτα που σέβονται την καταλανική παράδοση και τρώγονται άνετα ακόμη και από ορθίους. Με τα κρασιά μάς ξεκίνησε και άνοιξε 4-5 μέχρι να πετύχει τα γούστα μας (όλα υπάρχουν και σε ποτήρι). Η λίστα του περιλαμβάνει πάνω από 20, όλα βαθμολογημένα με 9/10 από τον πιο αξιόπιστο οδηγό καταλανικών κρασιών. Παρόλα αυτά εμείς ήπιαμε ελληνικά και κρατήσαμε την όρεξή μας για τα άλλα, που περιμένουν στο τελωνείο από τις 25 Ιουλίου (αθάνατη και ωραία Ελλάς). Με ωραία ψωμάκια και εξίσου ωραία κριτσινάκια το μισιάσαμε το πρώτο λευκό (Ασύρτικο του Κουτσογιαννόπουλου, ΠΟΠ Σαντορίνη, ευρώ 24) και βγάλαμε φωνή μεγάλη… «πού είναι οι μεζέδες;»

Και, αγαπητοί μου φίλοι, άρχισε ένα δείπνο καταπληκτικό, μια σειρά από πιάτα, πιατάκια, μπουκίτσες, δοκιμές, αλλαντικά, όλα τους εφάμιλλα και με το παραπάνω με όσα έχω γευτεί και στην ίδια ακόμη τη Βαρκελώνη! Αναφέρω ενδεικτικά, ενώ υπάρχουν κι άλλα πολλά: Bolets del dia, μανιτάρια με καταπληκτική σκορδάτη σάλτσα (€7). Pa amb tomaquet, ψωμάκια με φρέσκια ντομάτα και λουλούδια αλατιού (€4). Brandada, γκρατιναρισμένη κρέμα μπακαλιάρου μαζί με φρέσκο σκορδόψωμο και χουρμάδες (€10). Espinacs a la catalana, φρέσκο σπανάκι σοταρισμένο με καβουρδισμένα κουκουνάρια και μαύρες σταφίδες, κλασικό side της καταλανικής κουζίνας (€6).
Να φτάσω και στη μεγάλη μου αδυναμία, τα αλλαντικά… Τσορίθο, χαμόν ιμπέρικο, μικρές ροδελίτσες από σαλαμάκια, λουκανικάκια που ο Βαγγέλης έκοβε μπροστά μας κι εμείς εξαφανίζαμε στο λεπτό μαζί με κρασάκι που εντωμεταξύ είχε γυρίσει στα κόκκινα, κι εμείς κι αυτό… Να αναφερθώ και στο μοσχαράκι στην κατσαρόλα με άγρια μανιτάρια και αεράτο πουρέ πατάτας, στο ψαρονέφρι με δαμάσκηνα και πεντανόστιμες πατατούλες, στην crema catalana του τέλους και στα επιφωνήματα της γλυκατζούς φίλης – εγώ κατά τα συνήθη δεν έλεγα να ξεκολλήσω από τα αλλαντικά… Πανέμορφο, παρεΐστικο, ατμοσφαιρικό, ένα κατώφλι μέσα στο κέντρο της Αθήνας που όποιος το περάσει ανοίγει μια πόρτα ενός αυθεντικού βαρκελωνέζικου local. Συστήνεται ανεπιφύλακτα.
Σίνα 9, 210 3610447, ανοιχτό κάθε μέρα από τις 2 το μεσημέρι, κλειστά την Κυριακή
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μόλις δυο μήνες στη Φιλοθέη κι έχει ήδη το δικό του φανατικό κοινό
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.