Μάνη Μάνη Μοντέρνα παράδοση
Ρίχνει συνέχεια αυτή τη ζεστή βροχή που δεν λέει να σε μπάσει στη χειμωνιάτικη σεζόν ούτε όμως σου κάνει και για καλοκαίρι.
Ρίχνει συνέχεια αυτή τη ζεστή βροχή που δεν λέει να σε μπάσει στη χειμωνιάτικη σεζόν ούτε όμως σου κάνει και για καλοκαίρι. Γυρίζω και μυρίζω και μαθαίνω τα καινούργια της Αθήνας με το μυαλό κολλημένο στο Πόρτο Κάγιο, το Λιμένι, την Αερόπολη, αυτή την αρχαία Πύριχο, όλα τους χωριά μοναδικά της Μάνης. Θέλω να κρατήσω λίγο ακόμη τουλάχιστον τη γεύση τους, βρίσκω ευκαιρία και πάω στο Μάνη Μάνη στο Κουκάκι. Στο παλιό, ανακαινισμένο διώροφο οι σάλες δύο, τα τραπέζια υπόλευκα, οι καρέκλες «καφενείου», στους τοίχους ελάχιστα στολίδια, μια ξύλινη τσουγκράνα για τα στάχυα, οι μισοί τοίχοι βαμμένοι τιρκουάζ, φωτισμός χαμηλός, μια ανοιχτή κουζίνα και μέσα τα… μαγειράκια. Όλοι τους πολύ νέα παιδιά, με μαύρα μαντίλια στο κεφάλι, ο Αλέξανδρος Φουρούλης, σεφ και συνιδιοκτήτης, στο γενικό πρόσταγμα. Μιλάμε λίγο για τη Μάνη, ο άλλος συνιδιοκτήτης είναι ο Μανιάτης αλλά και ο ίδιος κοντεύει … να γίνει – κατεβαίνει συνέχεια «κάτω» για να μαζέψει συνταγές παλιές και υλικά του τόπου: λάδι, ελιές, παστό, τραχανά, χυλοπίτες, κοκόρια, λουκάνικα, μέχρι και θυμάρι. Δεν γίνεται, μου λέει, να ισχυρίζεσαι πως μαγειρεύεις μια ντόπια κουζίνα και τα υλικά να τα ψωνίζεις από το σούπερ μάρκετ.
Στον κατάλογο ανακαλύπτω κι άλλα συμπαθητικά. Υπάρχουν πιάτα μανιάτικα, όπως κόκορας μπαρδουνιώτικος με χυλοπίτες, καγιανάς με σύγλινο, λουκάνικο με πορτοκάλι, μανιάτικη πατατοσαλάτα, και άλλα πιο «μεσογειακά», όπως πεπονόσουπα με ούζο και δυόσμο, μαραθόρυζο με γαρίδες και μελάνι σουπιάς, λαυράκι με αγκινάρες. Το «συμπαθητικό» βρίσκεται στο ότι όλα τα πιάτα προσφέρονται και σε μισή μερίδα, και φυσικά στη μισή τιμή. Το άλλο συμπαθές είναι ότι το κατάστημα συνεργάζεται με την actionaid κι έτσι από κάθε πιάτο ημέρας το € 1 πάει στα παιδιά του Μαλάουι της Αφρικής. Μ’ αρέσουν όλα αυτά, μ’ αρέσουν και τα πρώτα που καταφθάνουν. Αλάδωτες, στρουμπουλούτσικες, ζεστές πιτούλες που έρχονται με πολύ καλή κεφαλογραβιέρα, να τσιμπολογάς χωρίς σταματημό.
Συνεχίζουμε με σπιτικές ραβιόλες γεμιστές με σέσκουλα, μυρώνια και σφέλα Μεσσηνίας. Παίρνουμε κι ένα ροδάκινο… σχάρας, δηλαδή λεπτές φέτες απ’ το φρούτο κι από πάνω σύγλινο παστό. Δοκιμάζουμε τη «χωριάτικη», αυτή πολύ «δημιουργική», σε φόρμα με όλα τα λαχανικά της ψιλοκομμένα και δίπλα της μπαστουνάκια με κανταΐφι και φέτα με δυόσμο. Μην τα πολυλέω, και κόκορα μπαρδουνιώτικο, και ψαρονέφρι με σύκα, και πολλά ακόμη (σε μισή μερίδα) δοκιμάσαμε. Ήπιαμε κόκκινο χύμα αγιοργίτικο του Βατίστα (από «κάτω» κι αυτός) κι ήταν από τα καλά, κλείσαμε με ανάλαφρο, εκείνη την ώρα φτιαγμένο, μιλφέιγ με βύσσινο και άρωμα μαστίχας, φύγαμε από τους τελευταίους με το τσιγάρο στο χέρι – ξέχασα να πω πως ήταν η πρώτη μου ψυχρολουσία, το κατάστημα παρακολουθεί το θέμα και θα τις διαμορφώσει τις σάλες του, τώρα όμως είναι “no smoking”.
ΜΑΝΗ ΜΑΝΗ, Φαλήρου 10, Κουκάκι, 210 9218.180, Κλειστά Δευτέρα, από Οκτώβρη και μεσημέρι
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.