- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Τα έθιμα του Πάσχα και η σημασία τους
Η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας γιορτάζεται πάντα την άνοιξη
Τα έθιμα του Πάσχα: Γιατί σουβλίζουμε αρνί; Γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά; Τι συμβολίζει το τσουρέκι;
Το Πάσχα περισσότερο από κάθε τι άλλο έχει να κάνει με την ελπίδα, ή ακόμα καλύτερα, με την αναγέννηση. Είναι μια γιορτή χαράς, τοποθετημένη εύστοχα την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας. Πάντα την άνοιξη, ακριβώς τη στιγμή που η φύση γεννιέται από την αρχή. Δεν είναι τυχαίο που τα περισσότερα πασχαλινά έθιμα έχουν να κάνουν με αυτή την ανάταση. Ο Χριστός αναστήθηκε υπενθυμίζοντας σε όλους πέρα από το θρησκευτικό προφανές («μια δεύτερη, αιώνια ζωή σας περιμένει μετά θάνατον» κ.λπ.) ότι κάθε τέλος δεν είναι τίποτα άλλο από μια καινούργια αρχή.
Το ψήσιμο του αρνιού
Το πατροπαράδοτο αρνάκι που ξεροψήνεται στη σούβλα έχει τις ρίζες του στο εβραϊκό Πάσχα. Ξέρετε, τότε που ο Θεός μέσω του Μωυσή ζήτησε από τις εβραϊκές οικογένειες της Αιγύπτου να σφάξουν ένα αρνί και με το αίμα του να βάψουν τις πόρτες τους. Έτσι ο Άγγελος του Θανάτου που θα κατέβαινε στην πόλη το ίδιο βράδυ θα αναγνώριζε τα σπίτια των πιστών και θα σκότωνε μόνο τους άπιστους Αιγύπτιους. Πριν την αναχώρησή τους οι Εβραίοι έφαγαν το αρνί που πρόσφεραν ως θυσία για τη σωτηρία του έθνους τους μαζί με άζυμο ψωμί και πικρά χόρτα, μια παραλλαγή ας πούμε της σημερινής μαγειρίτσας. Αυτό το έθιμο του αμνού, προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα, μας έφτασε στον καθιερωμένο πια οβελία. Φυσικά βοήθησε και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι γεμάτη αμνοερίφια που ανέμελα βοσκούν σε κάθε γωνιά της.
Η Μεγάλη Πέμπτη των κόκκινων αυγών
Μεγάλη Πέμπτη σταυρώθηκε ο Χριστός και από τότε κάθε τέτοια μέρα βάφουμε κόκκινα τα αυγά για να θυμόμαστε τη θυσία Του. Γιατί όμως αυγά; Πολύ απλά γιατί το αυγό είναι σύμβολο της γονιμότητας, της έναρξης μιας νέας ζωής. Αλλά και μια παραπομπή στον τάφο του Χριστού που ερμητικά κλειστός (όπως το τσόφλι ενός αυγού) έσπασε και από μέσα βγήκε αναστημένος ο Ιησούς.
Ένα τσουρέκι να συμβολίζει τη ζωή
Το σημερινό τσουρέκι είναι ο απόγονος της Λαμπροκουλούρας ή του Λαμπρόψωμου, του πασχαλινού ψωμιού δηλαδή. Το όνομά του το πήρε από την τούρκικη λέξη «corek» η οποία περιγράφει όλα τα είδη ψωμιού που είναι ζυμωμένα με μαγιά. Αλλά ο λόγος που αυτό το γλύκισμα ανήκει πια στα αγαπημένα έθιμα του Πάσχα δεν είναι άλλος από το αλεύρι… Το αλεύρι που «ζωντανεύει» και γίνεται ψωμί είναι ακόμα ένας συμβολισμός της ανάστασης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι ειδικοί εξηγούν το πότε, το γιατί και το πώς…
Πρόκειται για το εμβληματικό προϊόν των Κυκλάδων
Μόλις δυο μήνες στη Φιλοθέη κι έχει ήδη το δικό του φανατικό κοινό
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.