- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
6 αθηναϊκά στέκια που δοξάζουν τον μπακαλιάρο
Αγαπάμε τις παραδόσεις κι όλα τα νόστιμα, τα ελληνικά!
Ο πατροπαράδοτος τηγανητός μπακαλιάρος, το επίσημο πιάτο της εθνικής μας εορτής και τα εστιατόρια που τον φτιάχνουν σωστά και πεντανόστιμα
Αν έχεις πρόγραμμα και καλές επιδόσεις στην κουζίνα το πιθανότερο είναι πως τώρα που μας διαβάζεις έχεις ήδη στη λεκάνη τον μπακαλιάρο να ξαλμυρίζεται. Αν όμως δεν πρόλαβες, δεν ήξερες, δεν ήθελες (…μια μέρα γιορτινή να σε φάει το τηγάνι), τσέκαρε τα παρακάτω στέκια που τιμούν τις παραδόσεις και τα έθιμα, είναι όλα ανοιχτά από το μεσημέρι και σε περιμένουν με τον ωραίο, τον σωστό, τον τηγανητό μπακαλιάρο:
Θαλασσινός
Μόλις έχει φτιάξει την ωραία του γραφική αυλή ακόμη πιο ωραία, την έχει «ντύσει» με ανάλαφρα γυάλινα πάνελ γύρω γύρω καθώς και με θερμαντικά σώματα και έχει πετύχει την τέλεια «μέσα-έξω» κατάσταση, δηλαδή τρως και στα ζεστά και αεράτος… Προφανώς θα τιμήσεις τον πολύ ωραίο τηγανητό μπακαλιάρο με κουρκούτι άφθαστο και συνοδεία υπέροχη καρυδοσκορδαλιά, τσέκαρε όμως και την άλλη εκδοχή του πρωταγωνιστή της ημέρας και πάρε μπακαλιάρο φτιαγμένο όπως στην Καλαμάτα, δηλαδή τηγανητό μεν αλλά και με πεντανόστιμη σάλτσα φρέσκια ντομάτα, σκόρδο, δεντρολίβανο από πάνω. Ανοιχτά από τις 12.30 το μεσημέρι. Λυσικράτους 32 & Ηρακλέους, Καλλιθέα, 2109404518
Βόλτα
Το γλυκύτατο στέκι στα Κάτω Πετράλωνα θα ανοίξει την Παρασκευή 25 Μαρτίου από το μεσημέρι και θα προσφέρει τηγανητό μπακαλιάρο με χρυσαφένιο κουρκούτι και αλιάδα με σούγλι (υπέροχη και τούρμπο σε γεύση μηλέικη εκδοχή) αλλά και τσιλαδιά, καταπληκτική συνταγή από τη Μεσσηνία, δηλαδή μπακαλιάρο με φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδια, κορινθιακή σταφίδα στον φούρνο. Από κοντά και άλλες νόστιμες και νηστίσιμες γεύσεις να συμπληρώσεις. Ιπποθοντιδών 10 & Κειριαδών, Κ. Πετράλωνα, 2103459172
Βασίλαινας
Εδώ ο τηγανητός μπακαλιάρος έχει μια θέση στο μενού όλον το χρόνο και μάλιστα θεωρείται από τα best seller του καλού εστιατορίου. Από τους ωραιότερους που έχω δοκιμάσει, με απίθανο κουρκούτι και δίπλα νόστιμο aioli αλλά και πεντανόστιμο λάχανο τουρσί με kimchi. Πρόσθεσε και μπαρμπούνια σαβόρο με κουκουνάρι, δεντρολίβανο, σταφίδα και παλαιωμένο ξύδι και απόλαυσέ τα με κάποιο ωραίο κρασί από την τέλεια κάβα που διαθέτει ο Βασίλαινας. Highlight η καταπληκτική «αυλή» μέσα στο καταπράσινο μικρό πάρκο, κάνε κράτηση, ο καιρός θα είναι ανοιξιάτικος! Βρασίδα 13, όπισθεν Χίλτον, 2107210501
Monkfish
Τελευταίο μου «κόλλημα» για εκείνο το άπαιχτο, πεντάφρεσκο, ελληνικό, τηγανητό καβουράκι του! Το οποίο φυσικά θα υπάρχει στο μενού όπως και το δημοφιλές fish & chips που σχεδόν πάντα γίνεται με φρέσκο μπακαλιάρο και επίσης υπάρχει καθημερινά στο μενού. Για τον εορτασμό της ημέρας όμως ο σεφ Γρηγόρης Κρητικός φτιάχνει και τηγανητό παστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά πατάτας και «πατημένα» τα σκόρδα-ξύδια αλλά και κεφαλλονίτικη σούπερ νόστιμη μπακαλιαρόπιτα. Κάνε έγκαιρα κράτηση, ο χώρος μικρός και οι πιστοί πολλοί! Παπαδιαμαντοπούλου 108, Ζωγράφου, 2107777518
Ella
Βόλτα στο σημαιοστολισμένο Σύνταγμα κι έπειτα για φαγητό στα τραπεζάκια ενός από τα πιο συμπαθητικά και με ελληνική κουζίνα εστιατόρια του κέντρου, ωραία ιδέα... Η –πιο νόστιμη δεν γίνεται- σεφ Νένα Ισμυρνόγλου φτιάχνει τον μπακαλιάρο με ωραία τεμπούρα και άψογα τηγανισμένο, προσθέτει και την ωραία, τη σωστή τη σκορδαλιά, -αυτήν με ψωμί και αμύγδαλα-, αλλά και παντζάρια ψητά σε δροσερή σαλάτα με ξινόμηλο και μυρωδικά. Μητροπόλεως 26, Αθήνα, 2103315547
Τριφύλλι
Τελευταίο στη μικρή μου λίστα αλλά πολύ ψηλά στις προτιμήσεις μου ακριβώς για αυτόν τον υπέροχο, μερακλίδικο τηγανητό του μπακαλιάρο! Το παλιό, αυθεντικό οινομαγειρείο δίπλα στο γήπεδο του «Τριφυλλιού» τον σερβίρει σε πλούσια μερίδα, δίπλα του βάζει ωραία σκορδαλιά με πατάτα και ωραίο χύμα κρασί από το καρτούτσο, τι άλλο να ζητήσει ο άνθρωπος…; Για μια μέρα μόνο, αυτήν της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, ανοιχτός από το μεσημέρι στις 12 «να ‘χαμε κοπέλα μου δικό μας το γήπεδο απέναντι θα το γεμίζαμε όλο», μου είπαν στο τηλέφωνο… Παναθηναϊκού 7, 210 6446585
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το νέο Business Lunch Menu κάνει το διάσημο εστιατόριο προσιτό σε όλους
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.