Θεματα

Μαμά πεινάω!

Άσε μας παιδάκι μου…

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
70716-142412.jpg

Και επιτέλους ήρθε η στιγμή να μείνεις μόνος. Είτε γιατί σπουδάζεις μακριά από το σπίτι σου, είτε γιατί το έφερε η τύχη, είτε γιατί είσαι νέος και ωραίος!

Όπως και να έχει, πρέπει να ξέρεις ότι αργά ή γρήγορα θα μαγειρέψεις. Όπως με βλέπεις και σε βλέπω. Γιατί αφού όλοι οι ντελιβεράδες της Αθήνας σε μάθουν με το μικρό σου όνομα, αφού καταλάβεις ότι η λαϊκή έρχεται πολύ πιο φτηνά από το τυροπιτάδικο της γωνίας και αφού τσακωθείς αμέτρητες φορές με τη μαμά σου για το ταπεράκι που έκαψες /έχασες/ χάλασες το καπάκι «και τώρα δεν κλείνει πια καλά» (ήμαρτον πια με το ταπεράκι), τότε θα έρθεις στο σημείο να πεις «Φτάνει πια!». Και θα προσπαθήσεις το μεγάλο πόνημα: την αναμέτρηση με την κατσαρόλα.

Επειδή ξέρω πως στην ιδέα κόβονται τα γόνατα και το μάτι της κουζίνας φέρνει λίγο στην κορυφή του Έβερεστ, σου έχω τη λύση «για να μην ξαναπείς ποτέ Μαμά πεινάω». Αυτός είναι ο τίτλος του βιβλίου του Τάσου Αντωνίου, που θα σου λύσει τα χέρια και όλες τις απορίες σου περί μαγειρικής.

Ο Τάσος, έχει μαγειρέψει παρέα με πολλούς διάσημους σεφ –μεταξύ των οποίων και ο Jamie Oliver- έχει μάθει πολλά στα γευστικά ταξίδια του και κάποια στιγμή αποφάσισε να μοιραστεί τις εμπειρίες του στο portal «Μαμά Πεινάω». Το πρώτο του βιβλίο γίνεται ο ιδανικός σύντροφος στα πρώτα σου βήματα στην κουζίνα.

n

Εδώ, θα βρεις εύκολες συνταγές, που γίνονται ακόμα ευκολότερες με τις κατατοπιστικότατες οδηγίες του Τάσου. Οι συνταγές χωρίζονται σε 16 κατηγορίες (πρωινό, αυγό, σάντουιτς, σαλάτες, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, ντιπς, λαδερά, σούπες, κοτόπουλο, κρέας, ψάρια και θαλασσινά, πάρτι, γλυκά, ροφήματα), που περιέχουν σχεδόν όλα τα φαγητά που λιγουρεύεσαι, αλλά δεν ξέρεις πώς να τα φτιάξεις.

Αλλά και για εσένα που ξέρεις ήδη να μαγειρεύεις (και μπράβο σου!), μην νομίζεις ότι δεν σε αφορά. Γιατί και εγώ από τη στιγμή που κατάφερα να φτιάξω παστίτσιο (ναι, είμαι περήφανη!), κοκορευόμουν ότι ξέρω να μαγειρεύω τα πάντα. Μέχρι που ξεφυλλίζοντας το βιβλίο, έμαθα πως το μελάτο αυγό θέλει ακριβώς 3 λεπτά για να γίνει και εγώ που το έβραζα «με το μάτι», δεν το πετύχαινα ποτέ όπως το’ θελα. Το βιβλίο έχει πολλά τέτοια χρήσιμα tips, σχεδόν σε κάθε συνταγή.

Αλλά ακόμα θα βρεις ένα σωρό χρήσιμα πράγματα που πρέπει να ξέρεις, όπως τι πρέπει να έχεις πάντα στο ψυγείο σου, τι μαγειρικά σκεύη να διαλέξεις, πώς να ψωνίσεις τα υλικά σου ή πώς να (παρα)μείνεις ασφαλής στην κουζίνα.

Τέλος, το βιβλίο προσφέρεται μαζί με μια έξυπνη εφαρμογή για smartphones: στην εφαρμογή, βρίσκονται τα υλικά όλων των συνταγών του βιβλίου. Απλά ψάξε τη συνταγή που θες να μαγειρέψεις από το ευρετήριο συνταγών και μετά πέρασε στη λίστα για τα ψώνια τα υλικά που θα χρειαστείς. Έτσι θα ξέρεις ακριβώς τι να πάρεις όταν είσαι στο σούπερ μάρκετ, ενώ δεν απαιτείται σύνδεση στο Internet για τη χρήση της εφαρμογής.

Ακολούθα λοιπόν τα μυστικά του βιβλίου και να είσαι σίγουρος πως θα γίνεις καλύτερος μάγειρας από τη μαμά σου (μόνο προσοχή, μην αποκτήσεις κι εσύ τη λόξα με τα ταπεράκια...). Και μην απογοητεύεσαι αν δεν πετύχεις με την πρώτη, γιατί όπως λέει και ο Τάσος: «Κάψε το κρέας, λάσπωσε το ρύζι, κάνε λύσσα το φαγητό. Μόνο τότε θα μάθεις να μαγειρεύεις!»

Εκδόσεις Πατάκη, Τιμή: €17,40

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ