- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Το Τρομερό Παιδί μόλις άνοιξε στα Ιλίσια και με καταπληκτικό ψωμί και υπέροχα γλυκά
Αν στη λέξη «ψωμί» η εικόνα που σου έρχεται στο μυαλό είναι η μπουκιά που θα πετάξεις στο λάδι της χωριάτικης, τότε ξέρεις πολύ λίγα για το ψωμί. Δεν λέω, είναι άκρως απολαυστική αυτή η εικόνα, αλλά το ψωμί είναι πολλά περισσότερα, και αυτό θα το διαπιστώσεις όταν δοκιμάσεις το πραγματικά «καλό» ψωμί.
Περπατώντας στην πολύβουη Παπαδιαμαντοπούλου στα Ιλίσια, και μερικά βήματα μακριά από το γοητευτικό Lot 51, το βλέμμα μου τραβάει μια κατάλευκη πρόσοψη. Μια καθαρή, κατάλευκη πρόσοψη που μοιάζει περασμένη με μαρέγκα. Θα μπορούσε. Όλα να τα περιμένεις από το «Τρομερό παιδί».
Η λιγωτική μυρωδιά από φρέσκο βούτυρο έχει τυλίξει το οικοδομικό τετράγωνο. Μπαίνω μέσα. Στο λιτό αλλά υπέρκομψο εσωτερικό κυριαρχεί το ίδιο φωτεινό λευκό, και στις γυάλινες προθήκες, φρεσκοψημένα ψωμιά και αριστουργηματικά γλυκά εκτίθενται σαν έργα τέχνης σε μουσείο. Το χαμηλό κτίσμα του 1926, δεν είναι σίγουρα ένας ακόμη «φούρνος της γειτονιάς». Και ο Στέφανος Λιβάνιος με τον Χρήστο Παππά δεν είναι σίγουρα δυο ακόμη ιδιοκτήτες φούρνου. Ο πρώτος, με σπουδές στη σχολή Ferrandi και προϋπηρεσία στον διάσημο φούρνο του Thierry Marx στο Παρίσι και ο δεύτερος, με σπουδές μαγειρικής στη Cordon Bleu, πέρασαν ατελείωτα μερόνυχτα εξερευνώντας τα μυστικά… της μαγιάς. Για τους δυο φίλους το να ζυμώνεις ψωμί είναι υψηλή τέχνη και το έβαλαν σκοπό να αλλάξουν τον τρόπο που το καταναλώνουν οι Αθηναίοι.
Ελληνικά σιτηρά, φυσικό προζύμι, γαλλικά βούτυρα, φρούτα, σοκολάτα εξαιρετικής ποιότητας, κόπος, λεπτομέρεια, μαγεία. Το «τρομερό παιδί» μέσα τους δεν ησυχάζει. Παίζει με την ελληνική παραδοσιακή τέχνη του ψωμιού και τη γαλλική φινέτσα της ζαχαροπλαστικής στο πίσω δωμάτιο, για να βγάλει μπροστά την πιο ανάλαφρη, την πιο αφράτη και την πιο αρωματική ποικιλία ψωμιών - τόσο νόστιμα που τα τρως και «ασυνόδευτα» - που έχεις δοκιμάσει ποτέ.
Ψωμί πολύσπορο με 9 δημητριακά, ψωμί χωριάτικο, ψωμί με αλεύρι Ζέας, ψωμί με φαγόπυρο, ψωμί με φρούτα, ψωμί με κράνμπερις, με φουντούκια, αυθεντική μπαγκέτα - σήμα κατατεθέν του μαγαζιού - και το ομώνυμο μεγάλο καρβέλι («Τρομερό παιδί» το λένε). Όσο για τα γλυκά, μια ξαφνική ζαλάδα θα τη νοιώσεις. Άφθαστα κρουασάν, σφολιάτες, κέικ, τάρτες, εκλέρ, τσουρέκια, όλα φτιαγμένα εκεί, όλα φτιαγμένα στο χέρι, τίποτε προπαρασκευασμένο. Και όλα σε μικρές ποσότητες, να μην μένει τίποτα στο ράφι. Ό,τι παίρνεις είναι «σημερινό», φρεσκότατο. Γι’ αυτό να πας νωρίς, να προλάβεις.
Βγαίνοντας σκέφτομαι, όταν ήμουν 8 χρονών και με έστελνε η μαμά στον φούρνο να πάρω ψωμί, στον γυρισμό τσιμπούσα πάντα λίγο από τις γωνίες. Αν ήμουν τώρα 8 χρονών και πήγαινα στο «Τρομερό παιδί», φοβάμαι πως θα γυρνούσα πίσω μόνο με τη σακούλα και μερικά ψίχουλα στην μπλούζα…
Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.