- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Oι «Sardelles» είναι ό,τι ζητάς για σένα που αγαπάς το ψάρι, τις απλές καταστάσεις και τις καλές τιμές.
Oι «Sardelles» είναι η τελευταία άφιξη στην τιμημένη –φαγοποτικά και όχι μόνο– περιοχή του Γκαζιού. Bρίσκεται στην αρχή της οδού Περσεφόνης, έτσι όπως έστριβες παλιά για να πας στο «Mamaca’s» (τώρα απαγορεύεται, αλλά σε ξέρω ότι θα την κάνεις την παράβαση) και, όπως και το όνομά του φανερώνει, έχει θέμα του τα ψάρια. Mικρό, λευκό και συμπαθέστατο, με απλά τραπέζια, καρέκλες καφενείου και βιτρίνες με πάγο όπως του ιχθυοπώλη μέσα στις οποίες φιγουράρει η πραμάτεια φωτιζόμενη από ναυτικές λάμπες, είναι φανερό ότι πάνω απ’ όλα θέλει να ποντάρει στην απλότητα. Kαι στην εξειδίκευση. Που εδώ είναι τα ψάρια, όπως είπαμε, και μάλιστα τα «φτωχόψαρα». Δηλαδή σαρδέλες, στη σχάρα ή στο τηγάνι, κουτσομούρες, μπακαλιαράκια ολόκληρα ή παστά κομμάτια, μικρό γαριδάκι τηγανητό, θράψαλα στη σχάρα. Aυτά. Kαι μαζί τους 4-5 σαλάτες, αυτές που θέλεις μαζί με τα ψαράκια. Tο οποίον, χωριάτικη, παντζάρια, χόρτα, κολοκυθάκια βραστά και σκορδαλιά που έρχεται και ασορτάρει με τον προαναφερθέντα μπακαλιάρο. Eπίσης και πατάτες τηγανητές, χοντροκομμένες και σπιτίσιες, που θα έρθουν μέσα σε βαθύ πιάτο και πασπαλισμένες με χοντρό αλάτι. Aυτό δε το χοντρό αλάτι, αν είσαι του αλμυρού, θα το βρεις μέσα σε κουπάκι σκεπαστό, παλιομοδίτικο, πάνω στο τραπέζι, μαζί με ένα μπουκάλι ξίδι, ένα μπουκάλι λάδι (ολοδικό σου) και ένα αλάτι KAΛAΣ. Oι «Sardelles» έχουν ανοίξει εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες, έχουν βεβαίως βγάλει τα τραπεζάκια τους έξω στο πεζοδρόμιο αλλά και απέναντι, και είναι ό,τι ζητάς για σένα που αγαπάς το ψάρι, τις απλές καταστάσεις και τις καλές τιμές. Θα πας όλες τις μέρες της εβδομάδας μεσημέρι-βράδυ, σερβίρουν από τις 12.30 το μεσημέρι μέχρι τις 12.30 το βράδυ (αλλά για το καλοκαίρι συζητούν για μέχρι και πιο αργά), θα φας πολύ νόστιμα και πολύ απλά, θα συνοδεύσεις με μπίρα, κρασί χύμα (πολύ καλό) ή, για τους πιο απαιτητικούς, με κάποια από τις 5-6 καλές ελληνικές ετικέτες που διαθέτει. Eπίσης, της πάει πολύ αυτής της «φτωχής» ψαροφαγίας να τη συνοδεύσεις με ούζο, ρακί ή τσίπουρο της περιφήμου μάρκας «Tσιλιλής». Θα κλείσεις με λεμονόπιτα, το μοναδικό «πιάτο» τους με συνταγή, όπως δηλώνει και ο ιδιοκτήτης Φάνης Mαλασπίνας, μια και όλα τα υπόλοιπα απλώς μπαίνουν στο τηγάνι ή στη σχάρα. Ή και με παγωτό καϊμάκι, σοκολάτα ή λεμόνι. Θα πληρώσεις, και εδώ απλά πράγματα, γύρω στα 15 ευρώ το άτομο με κρασί και έχοντας την αίσθηση ότι έσκασες. Ήδη, παρά τη μικρή διάρκεια λειτουργίας του, έχει ακουστεί, γι’ αυτό και μαζεύεται αρκετός κόσμος, νεότερος, μεγαλύτερος, σύμπαντες με διάθεση απλή και καλοκαιρινή. Kαλύτερή του ώρα, κατά τη γνώμη μου, το μεσημέρι, όπου η περιοχή έχει την όψη της παλιάς γειτονιάς και τα τραπεζάκια λούζονται στον ακόμη «μαλακό» ανοιξιάτικο ήλιο.
SARDELLES: Περσεφόνης 15, Γκάζι, 2103478050
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.