- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Η Νενέλα Γεωργελέ γράφει το Αλάτσι
Από το καλοκαίρι ο Σταύρος Θεοδωράκης έψαχνε νέο σεφ για το Αλάτσι του. Το έψαχνε πολύ και δικαίως. Από τα πολυακουσμένα και πολυσυζητημένα εστιατόρια της πόλης, με κρητική κουζίνα και φανατικό κοινό, ζητούσε σαν συνέχεια όχι απλά ένα «διάσημο» όνομα, αλλά και μια φρέσκια, σύγχρονη ματιά να το οδηγήσει στη νέα του εποχή. Η πλάστιγγα έγειρε στο νεαρό, γνώριμο από τη θητεία στο Milos και εξαιρετικά ταλαντούχο σεφ Περικλή Κοσκινά. Από χτες που πήγα, αναφέρω: Καταρχήν ο χώρος. Δεν έχουν συμβεί δραματικές αλλαγές, αλλά έχουν γίνει μικρές, ευχάριστες μετατροπές. Στα χρώματα (ζεστά, σκούρα πορτοκαλιά) που δημιουργούν μια ελαφρά κοσμοπολίτικη και μαζί «μεταξύ» μας ατμόσφαιρα, και στο μπαρ που έχει γίνει ανοιχτή κουζίνα, εδώ πια φτιάχνονται οι σαλάτες και τα «ωμά», κάποιος μπορεί με ποτό να τσιμπολογήσει αντί να πάρει πλήρες μενού.
Η κρητική κουζίνα δεν είναι πια κεντρικό ζήτημα (αν και μπορείς στα σημεία να την ανιχνεύσεις), προϊόντα και γεύσεις όλης της Ελλάδας μαζί με το ταλέντο του Κοσκινά παρουσιάζουν αυτό που θα λέγαμε «μοντέρνα ελληνική κουζίνα». Στην αρχή σερβιριστήκαμε τα ωμά. Ψάρια δηλαδή ελληνικά, που προσφέρονται σε καρπάτσιο ή και ταρτάρ εκδοχή, ο Περικλής είναι άσος στο είδος και εγώ ξετρελάθηκα με μια τσιπούρα σε λεπτοκομμένες φετούλες με έντονο άρωμα θυμαριού και λεμονιού. Η συνέχεια είχε σαλάτα με κοτόπουλο, μήλα Ταϋγέτου, παντζάρια, σέλινο, καρύδια, και πίτα με άγρια χόρτα και φέτα, νόστιμα και τα δύο, πιο πολύ η σαλάτα. Λίγο μετά ήρθε σούπα με κοτόπουλο από τη φάρμα του Μπράλου, αυγό, σύγκλινο, χέλι καπνιστό, φιδέ. Αν μου το περιέγραφε κάποιος δεν θα το παράγγελνα ποτέ, όμως μια και έκατσε κάτω από τη μύτη μου το άπλωσα το κουτάλι μου και τη δοκίμασα. Είχε βαθιά, «περίεργη» νοστιμιά και σε όσους αρέσουν οι εξτραβαγκάντσες τη συστήνω ανεπιφύλακτα.
Από την κατηγορία «σχάρα, τηγάνι, μεζέδες» δοκιμάσαμε τσιπούρα τηγανητή με μαγιονέζα σκόρδου και δίπλα ωραιότατα βρασμένο ζεστό σταμναγκάθι, καθώς και ψητή σφυρίδα με κρεμμύδια, ντοματούλα, μαϊντανό και πουρέ πατάτας – κάτι σαν πλακί αλλά σε εντελώς σύγχρονη εκδοχή. Κλείσαμε με την κατηγορία «της παρέας», δηλαδή με μία ολόκληρη κατσαρόλα (για 2-3 άτομα λέει ο κατάλογος), με κατσικάκι-σταμναγκάθι, αγαπημένο μου πιάτο και φτιαγμένο πολύ καλά επίσης. Στο «καινούργιο» Αλάτσι τα πιάτα αλλάζουν συνέχεια ανάλογα με τη (μεγάλη) έμπνευση του Περικλή και με το τι φρέσκο και ωραίο προμηθεύονται από μικρές αγροτικές μονάδες απ’ όλη την Ελλάδα, ή και με την ψαριά (έντονη παρουσία στον κατάλογο), ενώ χρησιμοποιείται μόνο κρητικό ελαιόλαδο. Τελειώσαμε με σειρά γλυκών, που δεν είναι το φόρτε μου, αλλά εκείνη τη μους με τους ξηρούς καρπούς στο ποτήρι κόντεψα να την αποτελειώσω μόνη μου. Ανοιχτά μεσημέρι-βράδυ, κλειστά Κυριακή, περίπου 25-30 ευρώ το άτομο.
Βρασίδα 13, (όπισθεν Χίλτον), 210 7210501
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Στο κέντρο, στα στενά, στις γειτονιές τρώμε αχτύπητα σουβλάκια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.