- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Άνοιξε μέσα στον Σεπτέμβρη, στην πλατεΐτσα του Αγίου Δημητρίου (εκεί που παλιά ήταν το «Χριστίνα»), και είναι ένα από αυτά που θα χαρακτήριζα «εστιατόριο νέας γενιάς», το ίδιο αυτοαποκαλείται ουζομεζεδοπωλείο-ρακάδικο. Απροσποίητο, χωρίς εντυπωσιακά ντεκόρ και δήθεν περίτεχνα πιάτα, ποντάρει στην απλότητα και ζητάει να κερδίσει τα… βραβεία του μέσα από τα ευχαριστημένα, χορτάτα πρόσωπα των πελατών του.
Παρόλη την… περιρρέουσα απλότητα, ο χώρος του είναι χαριτωμένα μοντέρνος, χαλαρά ατμοσφαιρικός, έχει ωραίο φωτισμό που επιτείνει την αίσθηση οικειότητας, αβαντάρεται και από την υπέροχη, μέσα στα δέντρα και την πλούσια πρασινάδα αυλή του που κι αυτή είναι γεμάτη τραπέζια φαγητού. Ήδη έχει αποκτήσει φανατικούς, πολλή νεολαία, μια και ένας από τους ιδιοκτήτες είναι ο νεαρός Χρήστος Κύρτσος, γιος του γνωστού εκδότη Γιώργου Κύρτσου (ο οποίος αρκετά συχνά το επισκέπτεται με τις δικές του παρέες… ανεβάζοντας και τον ηλικιακό μέσο όρο), που εδώ και κάμποσο καιρό ασχολείται με την εστίαση στήνοντας μαγαζιά σε Αθήνα, Μύκονο, Μεσσηνία.
Το καλομαγειρεμένο, «στοργικό» φαγάκι είναι στη Σκάντζα πρωταγωνιστής. Ανοίγει από τις 10 το πρωί, προσφέρει και καφέ, αλλά τα βαριά πυροβολικά ετοιμάζονται στην κουζίνα και στις κατσαρόλες της. Το μενού περιλαμβάνει καθαρές και αγαπημένες των Ελλήνων γεύσεις. Από σφακιανόπιτες, κεφτεδάκια, γίγαντες Καστοριάς με σάλτσα ντομάτας, πίτες ηπειρώτικες, μέχρι ντολμαδάκια αυγολέμονο, μοσχαράκι κοκκινιστό με μελιτζάνες, γιαούρτ ταβά με αρνί από Μακεδονία, παπουτσάκια, μπριάμ Πελοποννήσου, χοιρινό πρασοσέλινο, μακαρόνια με κιμά… όρεξη να ’χεις.
Το ωραίο είναι ότι όλα αυτά (που αλλάζουν συνέχεια ώστε και ο κόσμος να μη βαριέται, αλλά και η Σκάντζα να κάνει γευστικά ταξίδια σε κάθε άκρη της Ελλάδας), παρασκευάζονται επιτόπου και καθημερινά δίνοντας τεράστια προσοχή στις πρώτες ύλες. Αξίζει να πούμε πως πίσω απ’ όλο αυτό το θησαυρό γεύσεων βρίσκεται η φοβερή και τρομερή δημοσιογράφος γεύσης Κωνσταντίνα Αθανασίου – βλέπε I cook Greek… Δηλαδή έχουν βρεθεί τα καλύτερα από τα προϊόντα μικρών παραγωγών, που μάλιστα κάποιος μπορεί να αγοράσει – τα ράφια της εσωτερικής σάλας είναι γεμάτα καλούδια.
Στο τέλος υπάρχουν γλυκά του περίφημου Χατζή από Θεσσαλονική, αλλά και μωσαϊκό, μους λεμόνι, σπιτικό ραβανί και γαλακτομπούρεκο, καθώς και το ανυπερβλήτου γλύκας και νοστιμιάς κιουνεφέ με τυρί και φιστίκια που ψήνεται την ώρα της παραγγελίας και έρχεται ζεστό-ζεστό στο τραπέζι. Στα συν οι χορταστικές μερίδες και οι πολύ προσιτές τιμές, το συμπαθητικό σέρβις. Άξίζει να πάτε και Κυριακή μεσημέρι για να πετύχετε και άκρως κεφάτα live με γνωστούς από άλλες τους δραστηριότητες Αθηναίους σε ακαταμάχητες τραγουδιστικές επιδόσεις…
Αγ. Δημητρίου 17, Κηφισιά, 210 6231522, Δευτέρα κλειστά
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η παλιά Αθήνα δεν είχε μία μόνο γαστρονομική ταυτότητα
Από την προσεκτική επιλογή της πρώτης ύλης έως το εξειδικευμένο καβούρδισμα, οι Handpickers αναδεικνύουν τον χαρακτήρα του specialty καφέ σε κάθε φλιτζάνι.
Τελικά είναι ωραία να φτιάχνεις το δικό σου ψωμί!
Σε αναπάντεχη πιάτσα, με καλά ποτά, πίτσες, νάτσος και χοτ ντογκ
Δεν είσαι βέρος Θεσσαλονικιός αν δεν έχεις «κολαστεί» με τα ροδίνια της οικογένειας Τριανταφυλλίδη
Με τα πρώτα κρύα, αλλάζουν και οι ανάγκες του οργανισμού
Θεατρική έξοδος με ποτό, φαγητό ή γλυκό; Αυτά τα μαγαζιά τα έχουν όλα
SOUL Street Coffee στο Περιστέρι: Γνώρισε τα χαρμάνια Dimello AMERICA και AFRICA και ανακάλυψε τον καφέ που σου ταιριάζει.
Στο Περιστέρι, το Bumblin Athens συνδυάζει μια καταπράσινη αυλή, καφέ, λαχταριστές γεύσεις και ιδιαίτερα κοκτέιλ, σε ένα νέο στέκι με χαλαρή διάθεση και μουσική που σε κρατά μέχρι αργά
Από τα αφράτα pancakes μέχρι τα λαχταριστά burgers και τα cocktails
Ζουμερά κρεατικά, χορταστικές σκεπαστές και παραδοσιακές γεύσεις στο Περιστέρι
Νέες γαστρονομικές προτάσεις, φθινοπωρινά ροφήματα και δραστηριότητες για παιδιά
Ο ιδιοκτήτης της ο Πόλυς είναι ο χασάπης, ο ψήστης και ο μάγειρας μαζί
Ποιος λέει ότι τα υγιεινά σνακ (πρέπει να) είναι βαρετά ή άνοστα;
Το σύγχρονο καφενείο της πλατείας Μεσολογγίου που σε κρατάει από τον καφέ μέχρι το τελευταίο ποτήρι κρασί
Δύο αδέλφια από τη Βαυαρία, ο Cedric και ο Christopher von Halem φέρνουν το ψωμί της πατρίδας τους στην Αθήνα
Τι είναι αυτές οι ουσίες και σε τι διαφέρουν από την κοινή ζάχαρη
Η πιο... off-broadway πλατεία στη Γούβα Παγκρατίου απέκτησε ξαφνικά ζωή
Μια νέα τάση από το εξωτερικό, που κερδίζει έδαφος και στην Ελλάδα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.