- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε το φαγητό μέσα από τον πειραματισμό και τις αδιάκοπες καινοτομίες του. Η γαστρονομία οφείλει πολλά στο εστιατόριο «elBulli», όπως λένε αυτοί που ξέρουν (βλέπε Άντονι Μπουρντέν, που την τελευταία μέρα λειτουργίας του εστιατορίου γύρισε ένα «εορταστικό» τηλεοπτικό επεισόδιο), όπως πιστοποιείται και από την έκθεση «elBulli: Ferran Adrià & The Art of Food», στο Somerset House του Λονδίνου. Μέσα από εγκαταστάσεις, φωτογραφίες, αποκόμματα εφημερίδων, σκίτσα, μενού, διαγράμματα και αρχειακό εποπτικό υλικό παρουσιάζεται η αξιοσημείωτη ιστορία ενός εστιατορίου που διακρίθηκε για τις εμπνεύσεις, τη διορατικότητα και την επινοητικότητα του δημιουργού του.
Παίρνοντας το όνομά του από το μπουλντόγκ του αρχικού ιδιοκτήτη, το «elBulli» ανέτρεψε το τουριστικό τρίπτυχο μπίρα-σάντουιτς-καλύβα της Κόστα Μπράβα μετατρέποντάς την σε έναν παγκόσμιο γαστρονομικό προορισμό. Πώς έγινε αυτό; Χάρη, φυσικά, στην αφοσίωση και την ευρηματικότητα του Φεράν Αντριά, ενός σεφ που συμπλήρωσε την εμπειρία του φαγητού με χιούμορ, εκπλήξεις, προκλήσεις και υποχρέωσε τους πελάτες του να συμμετέχουν στο φαγοπότι και με τις πέντε αισθήσεις τους.
Ο Φεράν Αντριά έπαιξε με τις γεύσεις αλλά και με τις υφές, χρησιμοποίησε τεχνολογία αιχμής για να μαγειρέψει απίστευτα πιάτα, ενέπνευσε μια ολόκληρη γενιά μεγάλων σεφ. Την ίδια στιγμή, ήταν σχολαστικός και αυστηρός, επενδύοντας στη λεπτομέρεια. (στην έκθεση μπορεί να δει κανείς μοντέλα με πλαστελίνη για το πώς ακριβώς έπρεπε να βγαίνει ένα πιάτο από την κουζίνα του).
Το «elBulli» υπήρξε κάτι περισσότερο από εστιατόριο ενσωματώνοντας στο περιβάλλον, τις πρακτικές και τη φιλοσοφία του την τέχνη, τη γραφιστική, τη μουσική, την επιστήμη. Στα εγκαίνια της λονδρέζικης έκθεσης, ο Φεράν δήλωσε: «Ακόμα κι αν το εστιατόριο έχει πλέον κλείσει, το πνεύμα του παραμένει ζωντανό, και αυτή η έκθεση είναι ένας τρόπος για να διατηρηθεί έτσι. Σε κάποιους ελπίζω ότι θα ξυπνήσει καλές αναμνήσεις, σε κάποιους άλλους θα δώσει μια γεύση του τι σημαίνει μια φίνα γαστριμαργική εμπειρία που δεν υπάρχει όμοιά της. Η έκθεση είναι μια ωδή στη δημιουργικότητα, τη φαντασία, την καινοτομία, το ταλέντο και την ομαδική εργασία στο “elBulli”, κυρίως όμως είναι μια ωδή στους παγκοσμίου φήμης σεφ που εκπαιδεύτηκαν μαζί μας και μετέφεραν αυτές τις αξίες στα δικά τους εστιατόρια σε όλον τον κόσμο».
Η έκθεση «elBulli: Ferran Adrià and The Art of Food» φιλοξενείται μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου.


© Matthiew Lloyd

Ο Φεράν Αντριά © Matthiew Lloyd

© Matthiew Lloyd

Andrew Rae

Μοντέλα πλαστελίνης για την εμφάνιση των πιάτων © Palau-Robert

Η ομάδα του elBulli στην κουζίνα. © Maribel Ruíz de Erenchun
Ο Άντονι Μπουρντέν και το No Reservation στο elBulli
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα που θα βρείτε είναι ελληνικής προέλευσης, φρεσκοψημένοι και ιδανικοί για να πρωταγωνιστήσουν στα γλυκά των γιορτών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.