Χτες το βράδυ έψαχνες να κατεβάσεις το φλις κουβερτάκι, το πρωί πήρες μαζί σου ένα λεπτό μπουφάν και έκρυψες τη μικρή ομπρέλα στην τσάντα. H παγωμένη αίσθηση που αφήνει στα δάκτυλα το ποτήρι του καφέ δεν σου είναι ιδιαίτερα ευχάριστη, το ίδιο και η γεύση της ντομάτας στη μεσημεριανή σου σαλάτα. Αντιστέκεσαι στην ιδέα, όμως μάταια, μπήκε φθινόπωρο… Eκτός από την ντουλάπα που θα ανακατέψεις για να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα του καιρού, ανακάτεψε και τις γεύσεις στο πιάτο σου. Μην τα ξαναλέμε… κάθε εποχή έχει τις δικές της:
Κολοκύθα
Το έντονα «φθινοπωρινό» πορτοκαλί της χρώμα υποδεικνύει από μόνο του το πόσο σημαντική τροφή είναι, αφού το χρωστάει στη β-καροτίνη που μετατρέπεται στον οργανισμό στην ισχυρή αντιοξειδωτική βιταμίνη Α, απαραίτητη για καλή όραση και υγιές δέρμα. Η κολοκύθα έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, φυτικές ίνες και βιταμίνη C, η οποία, μαζί με τη βιταμίνη A θα σε προστατεύσουν από τις ιώσεις και τα κρυώματα που σε απειλούν με τις πρώτες «ψύχρες». Επιπλέον, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της κολοκύθας διατηρούν το ζάχαρο και την πίεση του αίματος στα φυσιολογικά επίπεδα. Αγόρασε φρέσκιες ολόκληρες κολοκύθες που θα φας σαν «φρούτο» ή θα προσθέσεις στα γλυκά, σε σούπες και πίτες. Η κολοκύθα, να ξέρεις, έχει και ελάχιστες θερμίδες, μόλις 49 ανά μερίδα.
Κράνμπερις
Ανήκουν στις υπερτροφές καθώς είναι πλούσια σε ισχυρά αντιοξειδωτικά που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό ενώ παρουσιάζουν και ισχυρή αντικαρκινική δράση. Μειώνουν επίσης τους κινδύνους λοιμώξεων του ουροποιητικού. Τα αποξηραμένα κράνμπερις ίσως σου φανούν πιο γλυκά στη γεύση (σαν της σταφίδας), έχουν όμως επιπλέον ζάχαρη άρα και περισσότερες θερμίδες. Το ίδιο ισχύει και για τους χυμούς από κράνμπερις, που συνήθως αναμειγνύονται με χυμούς άλλων φρούτων για πιο γλυκιά γεύση. Αποξηραμένα ή νωπά πάντως, τα κράνμπερις μπορείς να τα προσθέσεις στα δημητριακά του πρωινού σου, σε γλυκά, αλλά και στις σαλάτες σου, ενώ μια κράνμπερι σος θα δώσει γκουρμέ νότες στο κρέας σου.
Μήλα
Αν και τα βρίσκεις ολόκληρη τη χρονιά, τα μήλα είναι κατεξοχήν φθινοπωρινά φρούτα και ό,τι τρως στην εποχή του έχει και καλύτερη γεύση και διατηρεί στο μέγιστο τα θρεπτικά του συστατικά. Περιέχουν αντιοξειδωτικά όπως κατεχίνες, φλαβονοειδή και κερσετίνη που αποδεδειγμένα προστατεύουν από πολλές σοβαρές ασθένειες, από τον διαβήτη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, μέχρι τον καρκίνο. Επίσης, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Θα τα απολαύσεις με δεκάδες τρόπους αλλά και μόνα τους ως ένα υγιεινό και πλήρες σνακ. Αρκετές είναι και οι ποικιλίες μήλων, και κάθε μια έχει διαφορετικό αλλά εξίσου σημαντικό διατροφικό προφίλ. Μην τρως λοιπόν μόνο τα κόκκινα.
Ρόδια
Τα τελευταία χρόνια στην κορυφή της λίστας των σούπερ τροφών, και όχι άδικα. Οι κόκκινοι σπόροι που θυμίζουν ρουμπίνια παρέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό ενώ τα αντιοξειδωτικά τους θεωρούνται ισχυρότερα από αυτά του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού. Αυτά τα αντιοξειδωτικά έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και δρουν ενάντια σε αρκετές σοβαρές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ και ο καρκίνος. Αν θέλεις να προσθέσεις το ρόδι στη διατροφή σου, ο καλύτερος τρόπος είναι να το καθαρίσεις και να το φας. Για την ευκολία σου, θα βρεις καθαρισμένα ρόδια σε αρκετά καταστήματα. Πρόσθεσέ το στη σαλάτα σου ή το γιαούρτι σου. Αν προτιμήσεις συσκευασμένο χυμό ρόδι, τσέκαρε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
Γλυκοπατάτες
Περιέχουν β-καροτίνη, που τους δίνει και το ωραίο πορτοκαλί τους χρώμα. «Βγαίνουν» όμως και σε χρώμα μωβ ή άσπρο, και αυτές οι ποικιλίες κρύβουν ακόμη περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Μια γλυκοπατάτα παρέχει πάνω από το 200% της απαιτούμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Α. Είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνες C, Β6 αλλά και μεταλλικά στοιχεία, ενώ έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τις κλασικές πατάτες, που σημαίνει πως δεν ανεβάζουν το ζάχαρο στο αίμα τόσο γρήγορα. Μπορείς να τις μαγειρέψεις με τον ίδιο τρόπο που μαγειρεύεις τις κανονικές πατάτες, να τις βράσεις, να τις ψήσεις, να τις κάνεις πουρέ ή να τις προσθέσεις σε σούπες. Προσθέτοντας λίγο βούτυρο θα βοηθήσει τον οργανισμό να απορροφήσει ευκολότερα τη λιποδιαλυτή βιταμίνη Α.
Κουνουπίδι
Έχει ελάχιστες θερμίδες, αλλά είναι πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες. Επιπλέον παρέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών C, K, B6 και φυλλικού οξέως, ενώ θεωρείται ισχυρός σύμμαχος κατά του καρκίνου των πνευμόνων και του γαστρεντερικού σωλήνα. Μπορείς να το φας και ωμό αλλά και σε τουρσί, να το βράσεις, να το κάνεις πουρέ, να το προσθέσεις σε σούπες και φαγητά κατσαρόλας ή ακόμη και να το πιεις σε ένα smoothie.
Λωτός
Είναι πορτοκαλί και σε μέγεθος δεν είναι μεγαλύτερος από ένα μέτριο μήλο. Ίσως δεν τον έχεις δοκιμάσει ποτέ, όμως του αξίζει να τον αναζητήσεις. Πλούσιος σε βιταμίνες C και A, αλλά και σε τανίνες, αντιοξειδωτικά που δείχνουν να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καρδιαγγειακών νόσων, διαβήτη και υψηλής πίεσης. Μια ακόμη ιδιότητα του λωτού που θέλεις να ξέρεις είναι πως βοηθάει τον μεταβολισμό του αλκοόλ στο αίμα, μειώνοντας έτσι τις δυσάρεστες συνέπειες του hangover.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.