- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Αυτά είναι τα 5 τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να πλένεις.
Φρέσκο κρέας και πουλερικά

Αν νομίζεις πως πλένοντας το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψεις ή το κρέας σου, ξεμπερδεύεις από τα βλαβερά βακτήρια, κάνεις λάθος. Το νερό της βρύσης δεν είναι αρκετά καυτό ώστε να τα σκοτώνει. Στην πραγματικότητα αυτό που καταφέρνεις είναι να «πασαλείβεις» τα βακτήρια σε ολόκληρη την επιφάνεια του φαγητού σου, στο νεροχύτη σου, στα χέρια σου, στο επόμενο πιάτο που ενδεχομένως θα ετοιμάσεις στην κουζίνα σου. Το ίδιο ισχύει και με οποιοδήποτε άλλο κρέας, μοσχάρι, χοιρινό, αρνάκι. Βάλε τα στην κατσαρόλα ή το ταψί όπως είναι, οι θερμοκρασίες μαγειρέματός τους είναι αρκετές για να σε προστατέψουν από οποιοδήποτε βακτήριο. Το μόνο που πρέπει να καθαρίσεις, είναι οι επιφάνειες της κουζίνας και τα σκεύη που χρησιμοποίησες κατά την προετοιμασία… (εξυπακούεται).
Έτοιμες σαλάτες

Οι έτοιμες προς κατανάλωση σαλάτες και τα άλλα ήδη κομμένα και συσκευασμένα λαχανικά, όπως καρότα ή σέλερι, έχουν ήδη πλυθεί πριν συσκευαστούν (άλλωστε, αναγράφεται πάντα και στη συσκευασία τους), οπότε δεν χρειάζεται να τα ξαναπλύνεις. Για την ακρίβεια, αν εσύ τα ανοίξεις και τα ξαναπλύνεις, αυξάνεις τις πιθανότητες να τα «μολύνεις» με βακτήρια που πιθανώς υπάρχουν ήδη στις επιφάνειες της κουζίνας σου. Να ξέρεις πως, τέτοια προϊόντα συνήθως πλένονται τουλάχιστον τρεις φορές και είναι απολύτως κατάλληλα για άμεση κατανάλωση. Αυτός είναι και ο λόγος που τα … προτιμάς, έτσι δεν είναι; Η ευκολία τους. Γιατί να μπεις στον κόπο να τα ξαναπλύνεις;
Ωμό ψάρι

Ό,τι ισχύει με τα πουλερικά και το κρέας, ισχύει και για το ψάρι, το πλύσιμο του οποίου πρέπει να αποφεύγεις ώστε να απομακρύνεις τον κίνδυνο «εξάπλωσης» διαφόρων βακτηρίων. Προτίμησε να αγοράζεις ψάρι που είναι ήδη καθαρισμένο από εντόσθια και λέπια και μαγείρεψέ το χωρίς να το πλύνεις. Αντίθετα, θα πλύνεις μετά καλά τα χέρια σου και οποιοδήποτε σκεύος χρησιμοποίησες κατά την προετοιμασία του φαγητού σου. Αυτός είναι και ο ασφαλέστερος τρόπος να μαγειρεύεις χωρίς να ρισκάρεις μια τροφική δηλητηρίαση.
Ζυμαρικά

Ποτέ δεν πλένεις τα ζυμαρικά πριν τα μαγειρέψεις. Τα φυσικά άμυλά τους, σε όλες τις ποικιλίες ζυμαρικών, είναι ακριβώς αυτό που θέλεις να διατηρήσεις, άλλωστε πολύ συχνά κρατάς λίγο από το νερό που έβρασες τα μακαρόνια, γιατί με αυτό θα δώσεις στη σάλτσα που θα ετοιμάσεις μια βελούδινη υφή. Το άμυλο επίσης είναι το συστατικό που θα βοηθήσει τη σάλτσα να «δέσει» με τα ζυμαρικά και να μην μείνει στον πάτο του πιάτου σου.
Μανιτάρια

Οπωσδήποτε να παραλείψεις το πλύσιμο. Αν πλύνεις τα μανιτάρια σου πριν τα βάλεις στο ψυγείο, η υγρασία που αναπόφευκτα θα κρατήσουν, αφού τα μανιτάρια είναι σούπερ «απορροφητικά», θα επιταχύνει τη φθορά και τον … μαρασμό τους (ειδικά αν τα διατηρήσεις στη συνήθως πλαστική συσκευασία τους). Επίσης, πλυμένα τα μανιτάρια δεν πρόκειται να σου δώσουν ποτέ αυτή την τραγανή κρούστα όταν θα τα σοτάρεις, η οποία είναι το ίδιο σημαντική όσο και η ίδια η γεύση τους. Αυτό που μπορείς να κάνεις για να απομακρύνεις τυχόν ακαθαρσίες και χώμα από την επιφάνειά τους, είναι να τα σκουπίσεις απαλά με χαρτί κουζίνας ή μια μαλακή πετσέτα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.