- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Refugee Food Festival: Ενωμένοι…μαγειρεύουμε καλύτερα!
5 γνωστά αθηναϊκά εστιατόρια ανοίγουν την κουζίνα τους σε πρόσφυγες σεφ
«Θα ήθελα να σας φτιάξω μια ομελέτα. Θα σας ενδιέφερε;». Μια πρέζα από εκείνο το μπαχαρικό. Πιο πολύ από το άλλο. Και μετά λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Μπούκοβο, γάλα, ανακάτεμα. Στο τηγάνι απλώνεται η ομελέτα, μπλέκεται με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αυτός είναι Ινδός μάγειρας. Πριν λίγες μέρες η οικογένειά του άνοιξε ινδικό εστιατόριο, 30μ. από το δικό της. Εκείνη, Γαλλίδα. Κομψή και πικρόχολη. Το εστιατόριο της έχει αστέρι Michelin, δεν ανέχεται τις μυρωδιές όλων αυτών των μπαχαρικών, ούτε τη φωτεινή επιγραφή “Maison Mumbai”. Είναι φασαριόζοι, είναι ξένοι, πρέπει να φύγουν. Όμως τώρα, μπροστά σε αυτή την ομελέτα, η μαντάμ ισιώνει την πλάτη. Μια μπουκιά. Αναστεναγμός. Αφήνει το πιρούνι να της πέσει από τα χέρια. Κρύβει το πρόσωπο στις παλάμες της. «Μπράβο σου. Το έχεις μέσα σου», τολμά να ψιθυρίσει.

Αυτά γίνονται στην ταινία «Ένα Ταξίδι 30,5 Μέτρα Μακριά» (The Hundred-Foot Journey, 2014). Γίνονται όμως και στην πραγματικότητα. Ξέρετε γιατί; Γιατί το φαγητό μας ενώνει βαθιά, αληθινά και για πάντα. Έτσι, δεν μπορούμε παρά να ανυπομονούμε για το Refugee Food Festival που θα πραγματοποιηθεί και στην Αθήνα από 18 έως 22 Ιουνίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στις 20 Ιουνίου.

Το Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων είναι μια πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών και του Athens Insider, μια εκδήλωση της οργάνωσης Food Sweet Food, που γίνεται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και έχει στόχο να μας φέρει πιο κοντά στους πρόσφυγες. Πώς; Μα μέσα από υπέροχα γευστικά πιάτα! Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, κάποια από τα πιο γνωστά εστιατόρια της πόλης εντάσσουν στο μενού τους καινούργια πιάτα, προϊόν συνεργασίας δύο σεφ. Ο ένας είναι ο μάγειρας του εκάστοτε εστιατορίου. Ο άλλος είναι επίσης επαγγελματίας μάγειρας. Με μία ακόμη ιδιότητα: αυτή του πρόσφυγα.

Η Mahboubeh Tavakoli είναι από το Ιράν και θα μαγειρέψει στη Γη (Κυριακή 18 Ιουνίου). Ο Barshank Haj Younes θα μαγειρέψει συριακή και κουρδική κουζίνα στις Σεϋχέλλες (Δευτέρα 19 Ιουνίου). Ο Hassan από τη Σομαλία θα είναι στο εστιατόριο Βασίλαινας (Τρίτη 20 Ιουνίου- 21 Ιουνίου). Ο Abdulrahman Al Hallak από τη Συρία θα βρίσκεται στο 7 Food Sins (Τετάρτη 21 Ιουνίου), ενώ ο Reza Golami από το Αφγανιστάν, θα αναλάβει την κουζίνα του IT. Τι υπέροχο γευστικό ταξίδι!

*Για κρατήσεις επικοινωνήστε απευθείας με τα εστιατόρια ή επισκεφθείτε τη σελίδα του φεστιβάλ, www.refugeefoodfestival.com.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δοκιμάσαμε τα έξι εμβληματικά γλυκά του Arnaud Larher σε συνεργασία με τον Jean Marie Hoffmann και τον Στέλιο Παρλιάρο
Αυθεντική γεύση, υψηλή θρεπτική αξία και αμέτρητοι τρόποι να το απολαύσεις
Από δημιουργικά εστιατόρια μέχρι street food στέκια οι γειτονιές των Βορείων Προαστίων έχουν τα πάντα
Σύγχρονες προτάσεις κερασμάτων με βάση το λουκούμι
Εδώ μπορείς να απολαύσεις καφέ, ροφήματα, μπίρα ή κρασί, με σπιτικά σνακ διαβάζοντας παράλληλα κάποιο βιβλίο
Εδώ οι γεύσεις εναλλάσσονται ανάλογα με τα φρέσκα φρούτα της κάθε εποχής και κάθε μέρα θα βρείτε και κάτι διαφορετικό – αλλά πάντα συναρπαστικό
Θα τις βρεις σε πολλά σημεία της πόλης και είναι πάντα υπέροχες
Εδώ θα βρείτε δεκάδες γεύσεις παγωτού και γρανίτες από φρούτα, δημιουργικές κρέπες και βαφλάκια, όπως κι ακαταμάχητα γλυκά
Η Νάνσυ Παπαλοπούλου μετατρέπει τη σπιτική φροντίδα σε μια καθημερινή, προσεγμένη εμπειρία γεύσης
Εδώ θα ζήσεις το απόλυτο street food experience
Oύτε ένα, ούτε δύο αλλά επτά micro bakeries ανταγωνίζονται για το ποιο μιλά καλύτερα την γλώσσα του καλού cinnamon roll και της babka.
Δεν είναι εναλλακτικά εστιατόρια. Είναι υπόγεια καφενεία και κουτούκια που ξέρουν τι σημαίνει καλοπέραση.
Κι αν δεν φύγεις εκδρομή έχει και η πόλη τις δικές της προτάσεις
13 εστιατόρια που κάνουν αχτύπητη την πρωταγωνίστρια της Καθαρής Δευτέρας
Το βελγικό μπισκοτάκι που έγινε viral από το Japanese Cheesecake σε νέα μορφή
Η νόστιμη γαλλική εβδομάδα επιστρέφει στην Ελλάδα με ένα πλούσιο πρόγραμμα και έναν μεγάλο διαγωνισμό
Για τις στιγμές που μοιραζόμαστε και τις παραδόσεις που συνεχίζουμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.